5 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑΝ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ:Για το «Αρδευτικό δίκτυο Ευρώτα»

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη,
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ευρώτα είναι βασικό αγροτικό κέντρο της Λακωνίας. Είναι αυτονόητη η ανάγκη να υπάρξουν μέτρα προστασίας και διαρκής έλεγχος για να αποφευχθεί τη φετινή περίοδο η ρύπανση του ποταμού από απόβλητα και λύματα, για το οποίο είχαμε αναφερθεί σε παλιότερη ερώτηση.
Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, για να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες του Δήμου Ευρώτα, πρέπει να γίνουν έργα που θα συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων και στην εξοικονόμηση του νερού, καθώς και μικρά φράγματα που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση των υδάτων και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
α) Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυτική πλευρά του κάμπου, οι αγρότες και οι φορείς της περιοχής ζητούν από χρόνια τη μετατροπή του αρδευτικού συστήματος των ανοιχτών αγωγών σε αγωγούς κλειστού κυκλώματος, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες άρδευσης.
Είναι γνωστό ότι από τις 17 Ιουνίου 2009 υπάρχει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» της πράξης με τίτλο «Αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου Ν. Λακωνίας». Αντικείμενο της πράξης είναι όπως είναι γνωστό η μελέτη και η κατασκευή για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου (επενδεδυμένες διώρυγες) με κλειστούς αγωγούς υπό πίεση του ΤΟΕΒ Τρινάσου Ν. Λακωνίας.
Στη συνέχεια στις 27 Ιουλίου 2009 πάλι από το Υπουργείο, γνωστοποιήθηκε στην τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας η έγκριση των συμβατικών τευχών για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη αρδευτικού δικτύου Τρινάσου Ν. Λακωνίας».
Από τότε έχουν περάσει 2,5 χρόνια σχεδόν και δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια εξέλιξη του θέματος.
β) Για το ανατολικό κομμάτι του κάμπου, είναι γνωστό ότι η άρδευση γίνεται κυρίως με ατομικές γεωτρήσεις, με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα υφαλμύρωσης, αλλά και κόστος για τους αγρότες. Οι αγρότες του ανατολικού τμήματος ζητούν την επέκταση του κλειστού αρδευτικού κυκλώματος και στην ανατολική πλευρά του κάμπου.
Με βάση τα παραπάνω σας ερωτούμε:
1) Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που είχαν ανατεθεί από το 2009;
2) Προβλέπεται η ένταξη της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου Ν. Λακωνίας της δυτικής πλευράς στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής και αν ναι, πότε προβλέπεται;
3) Σε σχέση με το ανατολικό κομμάτι του κάμπου, είναι στις προθέσεις σας να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του κλειστού αρδευτικού κυκλώματος, μέχρι την περιοχή της Γλυκόβρυσης Αστερίου;
4) Υπάρχει απ’ τις υπηρεσίες σχεδιασμός για την κατασκευή μικρών που ζητούν οι αγρότες της περιοχής;

2/11/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: