24 Απριλίου 2014

Διεθνης μελέτη – κόλαφος για την Ελληνική Εθνοκτονία: Πως συνδέεται η μνημονιακή λαίλαπα με τις αυτοκτονίες…

20140422-094917.jpgΜελέτη 30 σελ. από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth. «Κάθε πτώση 1% των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα οδήγησε σε αύξηση 0,43% των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών».Μελέτη βρίσκει ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ περικοπών δαπανών και αύξησης του αριθμού των ατόμων που αυτοκτόνησαν μεταξύ 2009 και 2010.
Οι περικοπές δαπανών στην Ελλάδα προκάλεσαν αύξηση των αυτοκτονιών στο ανδρικό φύλο, σύμφωνα με έρευνα που επιχειρεί να αναδείξει τις κόστος της υγείας από την λιτότητα.
Σε μια 30σέλιδη μελέτη με τον αγγλικό τίτλο ‘The Impact of Fiscal Austerity on Suicide: On the Empirics of a Modern Greek Tragedy’, οι ερευνητές Νικόλαος Αντωνακάκης και Alan Collins από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth βρήκαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ περικοπών δαπανών και αυτοκτονιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε πτώση 1% των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα οδήγησε σε αύξηση 0,43% των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών.
“Αυτό είναι σχεδόν ένα άτομο ανά ημέρα. Δεδομένου ότι το 2010 υπήρχαν περίπου δύο αυτοκτονίες στην Ελλάδα την ημέρα, φαίνεται το 50% οφειλόταν στη λιτότητα”,
δήλωσε ο Ν.Αντωνακάκης, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών Alan Collins, δήλωσαν έκπληκτοι με το πόσες πολλές αυτοκτονίες εμφανίστηκαν να συνδέονται με την λιτότητα και πόσο σαφής ήταν η σύνδεση.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Social Science and Medicine, οι άνδρες ηλικίας 45-89 αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας ως απάντηση στη λιτότητα.
Η έρευνα δεν είναι η πρώτη που ισχυρίζεται ότι οι περικοπές έχουν κοστίσει σε ζωές. Πέρυσι, ο πολιτικός οικονομολόγος David Stuckler και ο γιατρός-επιδημιολόγος Sanjay Basu επεσήμαναν στο βιβλίο τους «Τα Οικονομικά του Σώματος. Γιατί η λιτότητα σκοτώνει». ραγδαία αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών, αύξηση των μολύνσεων από τον HIV και ακόμη και μια επιδημία ελονοσίας.
Στην Ελλάδα, πάντως, η μόλυνση από HIV αυξήθηκε κατά περισσότερο από 200% από το 2011 καθώς οι προϋπολογισμοί πρόληψης κόπηκαν, και η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε εν μέσω 50% ανεργίας των νέων. Η Ελλάδα γνώρισε επίσης το πρώτο κρούσμα ελονοσίας των τελευταίων δεκαετιών μετά τις περικοπές στον προϋπολογισμό για τον ψεκασμό κατά των κουνουπιών, δήλωσαν οι συγγραφείς.
Σχετικά με την μελέτη που δημοσιεύθηκε για την Ελλάδα ένας εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Σαμαρείτες», δήλωσε: «Υπάρχει μια εδραιωμένη σχέση μεταξύ ανεργίας και αυτοκτονίας, η οποία τείνει να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, ιδίως όταν δεν αντισταθμίζεται από το δίχτυ ασφαλείας της κοινωνικής πρόνοιας».
Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news
Πηγές:
Guardian, http://www.theguardian.com/world/2014/apr/21/austerity-greece-male-suicides-spending-cuts
Russia Today http://rt.com/news/greece-austerity-male-suicides-868/
καθώς και ScienceDirect (για τα ευρήματα της μελέτης)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953614002433
olympiada

Δεν υπάρχουν σχόλια: