24 Απριλίου 2014

Πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές;

ekloges001
Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2014 και στο χρονικό διάστημα από το τέλος της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, για τους πιο κάτω λόγους:
Πρώτον, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις. Είτε η ΝΔ θα είναι πολύ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα είναι κοντά, είτε η ΝΔ θα περάσει πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στις τρεις περιπτώσεις θα γίνουν εκλογές. Στην πρώτη, λόγω προβλημάτων που θα προκύψουν στη ΝΔ (ενδεχομένως και στο ΠΑΣΟΚ), στις δε δύο άλλες λόγω ευνοϊκών συνθηκών για τη ΝΔ.
Δεύτερον και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπάρχει το πρόβλημα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους. Αν τα μηνύματα που θα λάβουν Σαμαράς και Βενιζέλος από την Μέρκελ, δεν θα είναι ενθαρρυντικά, θα σπεύσουν να φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα αυτό, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κούρεμα του χρέους. Αν τελικά κάνουν επιμήκυνση του χρέους (για κούρεμα δεν το συζητάμε) και τα επιτόκια είναι τέτοια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προπαγανδιστικά, τότε η ΝΔ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί άμεσα το ευνοϊκό κλίμα που θα δημιουργηθεί.
Τρίτον, επειδή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα εκλεγεί ΠτΔ τον Μάρτιο του 2015, βολεύει επίσης τη ΝΔ να αξιοποιήσει την επιμήκυνση του χρέους και να πάει άμεσα σε εκλογές, παρά να το ρισκάρει τον Μάρτιο του 2015.
Τέταρτον, όσο περνάει ο καιρός τόσο θα διαψεύδονται οι ελπίδες για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τα οποία αποκλείεται να πιέσει τη Γερμανία η φιλογερμανική κυβέρνηση.
Πέμπτον  και σοβαρότερο όλων, αν αληθεύουν όσα είπε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητρόπουλος στον realfm, ότι δηλαδή από 1-1-2015 θα περικοπούν όλες οι συντάξεις κατά 30%, λόγω υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει (Ν. 3863/2010), θα είναι σκέτη αυτοκτονία για τη ΝΔ να πάει σε εκλογές στις αρχές του 2015. Επομένως, είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2014, δηλαδή πριν τη μείωση των συντάξεων, καθόσον η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι οι συνταξιούχοι.
Πέτρος  Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: