13 Απριλίου 2014

O ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο έκτακτο 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. 
Κατά τον χαιρετισμό του στο άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων τόνισε:
15 χρόνια μετά την εφαρμογή από τις Ελληνικές κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων και οδηγιών, για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας, κανένας πλέον δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνωρίζει. Τα αποτελέσματα αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι καταστροφικά. Η ενέργεια από Δημόσιο-Κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε εμπόρευμα. Το κόστος ενέργειας και η τιμή της kwh εκτοξεύθηκε στα ύψη. Έχουμε 98% αύξηση της τιμής του ρεύματος τα τελευταία 12 χρόνια. Η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μετέτρεψε την παλαιά ενιαία Δημόσια ΔΕΗ σε επιχείρηση με πολλά προβλήματα.

Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων 5 χρόνων, πολλαπλασίασαν δραματικά τα προβλήματα. 58% η αύξηση της τιμής του ρεύματος, 300.000 οικογένειες χωρίς ρεύμα, 1.650.000 οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στους διακανονισμούς που έχουν κάνει και 1.500.000.000 ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ.
Η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά τα προβλήματα είναι περισσότερο νεοφιλελευθερισμός και πλήρης διάσπαση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 
Η συγκυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι θα καταρρεύσει μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, προσπαθεί κατ΄εντολή της Τρόικα να δημιουργήσει τετελεσμένα, νομίζοντας ότι θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πλανώνται όμως πλάνην οικτρά.
Γνωρίζετε ότι έχει καταθέσει στην Βουλή, το νομοσχέδιο για να ξεπουλήσει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, δημιουργώντας την νέα «Μικρή ΔΕΗ» την οποία θα «προσφέρει» στους ιδιώτες. Για να προσφέρει κι άλλα «δώρα» στις αγορές και στην κ. Μέρκελ, επέλεξε την ημέρα εξόδου στις αγορές να πάρει την παράνομη απόφαση το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. για την εκποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Και την ημέρα που ήρθε η κ. Μέρκελ να ανακοινώσει την μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο των 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.
Όλες αυτές οι καταιγιστικές-καταστροφικές αποφάσεις του Α΄ Δεκαήμερου του Απριλίου, (ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, «Μικρή ΔΕΗ», πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ), είναι σε εκτέλεση του Νόμου 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφορμογής Μεσοπροθέσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» και της υπ΄αριθμόν 15 απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013.
Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων σημαίνει πλήρης διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σημαίνει ξεπούλημα και διάλυση της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής Δημόσιας επιχείρησης της χώρας. Σημαίνει νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και ολοκληρωτική μετατροπή του Δημόσιου-Κοινωνικού αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα.
Για αυτό πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η υλοποίηση των καταστροφικών αυτών σχεδίων κυβέρνησης και Τρόικα.
Επιβάλλεται το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΔΕΗ να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της ιστορικής αυτής συγκυρίας και να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στην δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Μεσοπροθέσμου και της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου. Για να μην προχωρήσει η πλήρης διάσπαση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την δημιουργία αυτού παλλαϊκού μετώπου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, προειδοποιούμε κυβέρνηση και Τρόικα, με απολύτως σαφή και κατηγορηματικό τρόπο,  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται και δεν αναγνωρίζει ούτε το Μεσοπρόθεσμο, ούτε την Πράξη 15 της 24ης Ιουλίου 2013 για την διάσπαση-διάλυση και πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Οφείλουν αυτό να το κατανοήσουν άπαντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι ακόμη και αν η σημερινή πλειοψηφία της ΔΕΗ παρότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση, προχωρήσει στα καταστροφικά της σχέδια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει όλες αυτές τις μνημονιακές αποφάσεις και θα επαναφέρει την ΔΕΗ άμεσα υπό Δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία τουλάχιστον όπως είναι σήμερα και τον ΑΔΜΗΕ ως 100% στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: