24 Μαρτίου 2015

Ιθώμη:Η προσφορά της Βαλύρας στον αγώνα του 1821


Επιμέλεια-παρουσίαση:Γιάννης Ελ.Λινάρδος

Αναδημοσιεύουμε και εφέτος την συναρπαστική αυτή ιστορία που αποτελεί μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της γενέτειράς μας. Και αυτό για να την φρεσκάρουν στην μνήμη τους οι νεότεροι και να την μαθαίνουν οι νεότεροι. Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους(ΓΑΚ) και αρκετά από την παράδοση από πάππου προς πάππου.  
Η Βαλύρα με την ενεργή συμμετοχή της στο μεγάλο ξεσηκωμό του 1821,δίνει γενναίο παρόν στην υπόθεση της πολυπόθητης λευτεριάς.Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους(ΓΑΚ),είναι καταχωρημένα με ημερομηνία 30 Αυγούστου 1825,όλα τα στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή της Βαλύρας στον αγώνα του 1821.Επίσης εκεί υπάρχουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν την μετέπειτα ιστορία της Βαλύρας.
Οι Βαλυραίοι αγωνιστές,τα ονόματα των οποίων αναφέρονται παρακάτω,ανήκαν στο σώμα του οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα από το Δυρράχι της Μεγαλόπολης.Έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες του Εθνικού ξεσηκωμού και ιδιαίτερα,στην πολιορκία για την απελευθέρωση της Τριπολιτσιάς,στις μάχες του Βαλτετσίου,των Δερβενακίων και της Κορίνθου.
Στα 1824 συμμετείχαν στις αμυντικές προσπάθειες στα παράλια της Μεσσηνίας για πιθανή απόκρουση επιδρομής των Αράβων,οι οποίοι βοηθούσαν τότε την καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία.Ο κατάλογος των Βαλυραίων αγωνιστών έχει ως εξής: (Διαβάστε την συνέχεια κάνοντας κλικ επάνω στον σύνδεσμο >> http://storyval.blogspot.gr/2010/03/1821.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια: