20 Μαρτίου 2015

Η ώρα της κρίσης στις Βρυξέλλες: Συμφωνία ή ρήξη;

tsipras-vrykselles-708.jpg?itok=9QKQ9FXi
Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται από σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών και εν μέσω σκληρών πιέσεων, εμποδίων και συγκρουσιακού κλίματος, ο πρωθυπουργός στρέφει το «βλέμμα» στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί για την Ελλάδα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Στο «ραντεβού» -που είναι προγραμματισμένο για τις 9 το βράδυ- θα συμμετέχουν εκτός από τον έλληνα Πρωθυπουργό, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.  


Παρά το γεγονός ότι οι εταίροι δείχνουν να αποδέχονται τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, δεν παύει να επιφυλάσσονται, αναμένοντας νεώτερα από το…μέτωπο των θεσμών, και από την Αθήνα διαβεβαιώσεις ότι δεν προτίθεται να αλλάξει επουδενί τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη».

Συγκεκριμένα το σκληρό μπλοκ των Ευρωπαίων αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα για τις σχέσεις Αθήνας-θεσμών, μετά το αλαλούμ των τελευταίων ημερών με τα τεχνικά κλιμάκια. Με αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Το… μενού της συζήτησης στις Βρυξέλλες

Στη μίνι κορυφαία πενταμερή συνάντηση, της οποίας έχει προηγηθεί ένας πρωτόγνωρος «πόλεμος νεύρων» αναμένεται να εξεταστούν: τόσο η κατάσταση της χώρας καθώς και η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Την ώρα λοιπόν που τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν, και η στρόφιγγα της ΕΚΤ δε λέει να στάξει …ζεστό χρήμα, η Αθήνα ετοιμάζεται να ζητήσει:

Εφαρμογή της απόφασης του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου Αξιολόγηση με βάση τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και όχι στη βάση της αξιολόγησης του ΄14 Να αρθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (1,9Δις –αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων) Να σταθμιστεί το υψηλό ρίσκο (οικονομικό-γεωπολιτικό) ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου

Der Spiegel: Πότε η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα

«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών και επισημαίνει ότι αντίθετος σε αυτό εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιουνκέρ θέλει κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής να επιτευχθεί οπωσδήποτε κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να της δοθεί οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Γιατί ο Γιούνκερ δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ

«Ο έξυπνος τακτικιστής Γιουνκέρ δεν σκέφτεται όμως μόνο τους φτωχούς Έλληνες, αλλά φυσικά και την δική του εξουσία. Η διαμάχη για την Αθήνα του φαίνεται ως ιδανικό πλαίσιο για το πιο φιλόδοξο σχέδιό του – να ξαναπάρει από τα κράτη-μέλη λίγη από εκείνη την εξουσία που πήραν κατά την ευρωκρίση», αναφέρει το περιοδικό και προσθέτει ότι την περασμένη Παρασκευή δόθηκε στον επικεφαλής της Κομισιόν εκ νέου η μεγάλη ευρωπαϊκή σκηνή, καθώς υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα. «Η διάλυση δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε με στόμφο σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αποτροπή του αδιεξόδου θέλει το Μαξίμου

Επίσης, στην ελληνική αντιπροσωπεία πέραν του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, θα μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος  κρατά χαμηλούς τόνους, ενεργοποιείται πίσω από τις κάμερες, και γνωρίζει από πρώτο χέρι έρευνες και συζητήσεις για την διεθνή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει ήδη … μηνύματα από το βήμα της Βουλής δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Όπως διεμήνυσε, «δεν κάνουμε βήμα πίσω» ενώ, στον ίδιο τόνο προειδοποίησε «να κρατήσουν τις απειλές τους για εκεί που περνούν».

Η Μέρκελ είναι έτοιμη για συμβιβασμό με τον Τσίπρα, αλλά υπό προϋποθέσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα αναζητήσει συμβιβασμό κατά την συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο. Στόχος να κατευνάσει την εντεινόμενη πολεμική ρητορική και να ανακτήσει των έλεγχο των προσπαθειών παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ο Γερμανός αξιωματούχος με γνώση του σκεπτικού της κ. Merkel, η καγκελάριος είναι διατεθειμένη να καλύψει μεγάλη απόσταση προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή στο διεθνές πρακτορείο, η κα Merkel θα υπογραμμίσει στον κ. Τσίπρα κατά τις συναντήσεις τους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τις επόμενες ημέρες ότι περιμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τους κανόνες.

Παρέμβαση Ομπάμα: Να βρεθέι μία ρεαλιστική συμφωνία

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Μπάρακ Ομπάμα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εταίρων με την Ελλάδα. Τηλεφώνησε στην Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία συνομίλησε ειδικά για το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει «μια ρεαλιστική συμφωνία για την χώρα μας». Μια λύση που – όπως φέρεται να είπε ο Μπάρακ Ομπάμα – θα βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, μέσα στη ζώνη του ευρώ.
arouraios

Δεν υπάρχουν σχόλια: