1 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εκφράζουμε τις καλύτερες ευχές για καλή σχολική χρονιά, δύναμη και υγεία σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς του νομού μας, ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τα ΄΄ πρωτάκια ΄΄ τους μαθητές της Α΄ τάξης.
Ανοίγουν σήμερα, Τρίτη 1η του Σεπτέμβρη τα σχολεία σε όλη τη χώρα και στο νομό μας χωρίς τις καλύτερες προϋποθέσεις, για μια ακόμη χρονιά δεν γίνονται ούτε τα αυτονόητα. Το υπουργικό δίδυμο Μπαλτά – Κουράκη, απήλθε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,  αφήνοντας πίσω, στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, αδιέξοδα, ιδεοληψίες και έντονο κομματισμό. Επτά μήνες τώρα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη. Ούτε καν το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, που τόσο διαφήμισαν, και  υποτίθεται πως θα έδινε λύσεις ποτέ δεν το κατέθεσαν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. 

Άφησαν  ως το τέλος Αυγούστου σε εκκρεμότητα τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα, λόγω της απαγόρευσης της προεκλογικής περιόδου, να μην μπορούν να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ και να τους τοποθετήσουν σε σχολεία.
Μέχρι και την τελευταία ημέρα, πριν αποχωρήσουν, δεν κατάφεραν να υπολογίσουν  με ακρίβεια τα κενά  και οι αριθμοί τους κάθε φορά άλλαζαν από συνέντευξη σε συνέντευξη. Πέρυσι προσλήφθηκαν 18.000 αναπληρωτές και φέτος εξασφάλισαν μόνο 12.000 μέσω ΕΣΠΑ, ενώ  επιπλέον συνταξιοδοτήθηκαν 3.000 εκπαιδευτικοί.
Δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες πιστώσεις, για την πρόσληψη αναπληρωτών. Συγκεκριμένα πέρα των  ΕΣΠΑ καμιά πρόβλεψη πίστωσης, ως τώρα δεν προκύπτει , από τον  κρατικό προϋπολογισμό, όσο για μόνιμους διορισμούς που έταζαν προεκλογικά ούτε κουβέντα. Αλήθεια, πότε   θα καλυφτούν τα κενά, στα σχολεία της περιφέρειας, στα ολοήμερα τμήματα, στην πρωινή ζώνη, στις ειδικότητες, στα τμήματα ένταξης, θέσεις Ε.Β.Π. και παράλληλης στήριξης, τμήματα προνηπίων ;
Υποσχέθηκαν 7.000 μόνιμους διορισμούς προεκλογικά και 3.500-4000 μετεκλογικά και δεν πραγματοποίησαν ούτε έναν. Ούτε καν σε σύστημα μόνιμων διορισμών δεν κατάφεραν να καταλήξουν, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για  αντισυνταγματικότητα διατάξεων του ν.3848/10.
«Παρέλειψαν» να δημοσιεύσουν, ως όφειλαν, σε ΦΕΚ τις εγκυκλίους των αναπληρωτών με αποτέλεσμα στο ΣτΕ να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία και 100.000 υποψήφιοι αναπληρωτές να κληθούν να ξανακάνουν δήλωση από την αρχή. Όλη αυτή βέβαια η καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά  χρονικά, να γίνουν τέλος Σεπτέμβρη.
Το μόνο που πρόλαβαν να κάνουν, με ιδιαίτερη σπουδή μέχρι και την τελευταία ημέρα, ήταν να αποσπάσουν με προσωπικές αποφάσεις 2.095 εκπαιδευτικούς εκτός τάξης, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν  σοβαρές δομές της εκπαίδευσης. Να σημειωθεί πως με τις εσπευσμένες αποσπάσεις εκτός σχολείων ΄΄ βόλεψαν ΄΄ συγγενικά πρόσωπα πολιτικών.
Ακόμη και τις συμβάσεις των καθαριστριών ορισμένου χρόνου δεν ανανέωσαν με ορατό τον κίνδυνο να μείνουν τα σχολεία χωρίς καθαριότητα αναγκάζοντας έτσι την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ζήτημα αυτό.
Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στην εκπαίδευση θα τις πληρώσουν οι μαθητές των σχολείων της χώρας μας και οι οικογένειές τους , αφού τα κενά που υπάρχουν θα έχουν ως συνέπεια την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών, χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσής τους. Επιπλέον, 6.000- 7.000 αναπληρωτές συνάδελφοί μας , που εργάζονταν πέρυσι, θα οδηγηθούν στην ανεργία- αν δεν εξασφαλιστεί το σύνολο των πιστώσεων - αφού οι 12.000  δεν καλύπτουν ούτε τα μισά από τα κενά των σχολείων. 
Στη Μεσσηνία μόνο τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 120 με τα λειτουργικά θα φτάσουν γύρω στα 220 με αποτέλεσμα πολλά σχολεία δεν θα έχουν εκπαιδευτικούς-δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες- να ξεκινήσουν. Τα ολοήμερα τμήματα καθώς και τα τμήματα ένταξης, τα τμήματα με προνήπια  στα νηπιαγωγεία, το ειδικό σχολείο, θέσεις Ε.Β.Π. και παράλληλης στήριξης  θα αργήσουν πολύ  να δουν εκπαιδευτικούς να τα στελεχώνουν. Προνήπια θα μείνουν εκτός νηπιαγωγείων οδηγώντας πολλές οικογένειες σε αδιέξοδο
Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.


Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.Ν. Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: