27 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τυφλά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

c58d43f20149ce7030939bb998324aa0
Από Γιώργο Μητράκη
Η δομή της νέας κυβέρνησης, η ανταμοιβή σε πρώην ΠΑΣΟΚους που ήταν… έγκαιρα αντιμνημονιακοί, και οι «επαγγελματίες υπουργοί» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Αυτή η κοινή λίγο – πολύ διαπίστωση αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα οι έννοιες έχουν σχετική αξία. Και το παιχνίδι των λέξεων είναι εξαιρετικά δημοφιλές, ίσως διότι εκ του αποτελέσματος καταλήγει να είναι αποδοτικό. Το παλιό πλασάρεται για καινούριο και το αντίγραφο – κακέκτυπο για αυθεντικό.
Η νέα κυβέρνηση προς το παρόν μπορεί να κριθεί από δύο δεδομένα: τη δομή και τα πρόσωπα.

Ως προς τη δομή έχουμε μια μερική στροφή προς την κανονικότητα με την εκ νέου αυτονόμηση των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, την επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από το πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με ορισμό αρμόδιου υφυπουργού και τον ορισμό υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης ότι στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από τη θεωρία. Η δημιουργία των υπερυπουργείων όχι απλά δεν εξυπηρετεί, ώστε κάποιος να έχει μια συνολική εικόνα, συντονισμό και ευθύνη, αλλά είναι άκρως αντιπαραγωγική. Αλλά και ότι η συνένωση υπουργείων και η αλλαγή τίτλων στα χαρτοφυλάκια είναι στοιχεία που από μόνα τους δεν προσφέρουν τίποτα. Στην άσκηση της πραγματικής εξουσίας η αλλαγή για την αλλαγή δεν έχει νόημα, αφού η πραγματικότητα είναι παρούσα, πάντοτε και παντού. Επομένως, η στροφή προς την κανονικότητα ήταν λίγο πολύ υποχρεωτική. Σωστή, αλλά καθόλου ηρωική.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα τα συμπεράσματα είναι συγκεκριμένα. Κατ’ αρχήν την παρουσία στο υπουργικό σχήμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν Μνημόνια, αλλά ανταμείφθηκαν επειδή το… μετάνιωσαν έγκαιρα. Άλλωστε, πλέον, και οι συνάδελφοί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν τα ίδια παράσημα.

Και κάτι ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέκτησαν πολύ γρήγορα τους επαγγελματίες υπουργούς, οι οποίοι δεν λείπουν από κανέναν σχήμα, ακόμη κι όταν μετακινούνται σε άσχετα πόστα σε σχέση με τα προηγούμενα που κατείχαν. Όταν μετακινούνται από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Εξωτερικών, από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Πολιτισμού, από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών. Όταν από υπουργοί γίνονται αναπληρωτές υπουργοί και από αναπληρωτές υπουργοί υφυπουργοί και από γενικοί γραμματείς υφυπουργοί. Οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι του προέδρου, ο οποίος προφανώς τους έχει σε τόση εκτίμηση που επιδίδεται χωρίς άγχος στο άθλημα του μπιλιάρδου και της καραμπόλας. Με τους ίδιους μπάλες. Όπως συνέβαινε με τα… παλιά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Υ.Γ. Για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Β. Ελλάδα η κυβέρνηση έχει ενδιαφέρον. Αρκετοί βουλευτές υπουργοποιήθηκαν και μάλιστα τοποθετήθηκαν σε παραγωγικά πόστα. Ας αναμένουμε τις εξελίξεις…

voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: