30 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του τάφου της Αμφίπολης!!!

Περιστέρη: Παραγγελία του Μ. Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα ο τάφος. 
Τι δήλωσε η αρμόδια αρχαιολόγος, επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη για το πρόσωπο, στο οποίο ήταν αφιερωμένος ο τάφος. Σπουδαία ανακάλυψη, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη των πρώτων ευρημάτων. Ελληνικό το μνημείο κι όχι ρωμαϊκό.
Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την κατασκευή του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, προχώρησε η αρμόδια αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο Μνημείο.
Όπως αποκάλυψε η επικεφαλής των ανασκαφών, σε τέσσερα σημεία στον τάφο βρέθηκε η υπογραφή του αδελφικού φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα, γεγονός που καταρχάς αποδεικνύει, ότι είναι ελληνικό και όχι ρωμαϊκό. Η κα Περιστέρη χαρακτήρισε το μνημείο "τεράστιο ταφικό συγκρότημα", ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις "τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου", στις οποίες αναγράφεται η λέξη "παρέλαβον" και φέρουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.
Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, Μιχάλης Λεφαντζής, δήλωσε πως ο Μ. Αλέξανδρος έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου στον Δεινοκράτη (αρχιτέκτονα του Μ.Αλεξάνδρου), κάτι που "προδίδουν" οι επιγραφές.
Πάντως, όπως διευκρίνισε η αρχαιολόγος, προχωρώντας προς το εσωτερικό του τάφου, στάθηκε δύσκολο "να έχουμε την εικόνα του κυρίως θαλάμου", σημειώνοντας πως η κιβωτιόσχημη θήκη που βρέθηκε στον τελευταίο θάλαμο, είχε θέση για δύο νεκρούς, με ενταφιασμό και με καύση (τεφροδόχο).
Σημείωσε ακόμη, ότι βρέθηκαν θησαυροί, γυάλινα ελάσματα που μπορεί να προέρχονται από ξύλινο φέρετρο και χρυσά πλακίδια που ενδέχεται να αναπαριστούν νίκες.
Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών παρουσίασε μέρος της ζωγραφιστού επιστυλίου, που ήταν τοποθετημένο στον τάφο της Αμφίπολης, το οποίο δείχνει έναν Μακεδόνα ιππέα, σε σκηνή μάχης και ακριβώς δίπλα απεικονίζεται μία υπερμεγέθης λεοντοκεφαλή, σαν αυτή που είχε στο κράνος του ο Μέγας Αλέξανδρος. Σε άλλο σημείο φαίνονται δύο υδρίες και μία Σφίγγα σαν αυτή που είναι γλυπτή στην είσοδο του τάφου που τις φυλάει.
Την παρουσίαση με τίτλο "Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014" διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: