24 Νοεμβρίου 2015

Καλαμάτα-Προϋπολογισμός 2016: Οι δημότες πληρώνουν!

Ο προϋπολογισμός που καταθέτει κάθε δημοτική αρχή πέρα από τα τεχνοκρατικά  στοιχεία  όπως καταγραφή παγίων εσόδων όπως  μισθοδοσία υπαλλήλων, προνοιακά  επιδόματα και λοιπές δράσεις που  επιμελούνται οι υπηρεσίες αποτυπώνει κυρίαρχα την αντίληψη της πλειοψηφίας για το παρόν, το μέλλον την προοπτική του δήμου.
Στον  προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2016 του Δήμου Καλαμάτας,  που συζητάμε, είναι σίγουρο πως και ο πιο φανατικός υποστηρικτής του, δύσκολα μπορεί να  τεκμηριώσει  πως πρόκειται για προϋπολογισμό με αναπτυξιακό, φιλολαϊκό χαρακτήρα εύκολα διαπιστώνουμε πως πρόκειται για προϋπολογισμό της λογικής που διέπει την τοπική εξουσία του Δήμου Καλαμάτας ΄΄ βλέποντας και κάνοντας ΄΄ , της οικονομικής  αφαίμαξης  των δημοτών, της άνισης κατανομής των πόρων ανάμεσα στον κέντρο και την περιφέρεια, της αποσπασματικής και  χωρίς σχέδιο υλοποίησης έργων με πολλές κακοτεχνίες.
 

Η πρώτη προσέγγιση αποδεικνύει από τη μια πλευρά πως και αυτή η  κυβέρνηση, παρά τις υποκριτικές προεκλογικές διακηρύξεις, θεωρεί, όπως και οι προηγούμενες, την τοπική αυτοδιοίκηση φτωχό συγγενή και τους δημότες παρίες.  
Πέρα από την αδυναμία της κυβέρνησης να καταρτίσει σχέδιο απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό, την ανεπάρκεια της να καταθέσει συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, πετώντας το μπαλάκι στους δήμους και κατ΄ επέκταση στους δημότες που πληρώνουν δυσβάστακτα ανταποδοτικά τέλη με αμφισβητούμενη μέθοδο διαχείρισης, καταγράφονται στον προϋπολογισμό μεγάλες μειώσεις στη χρηματοδότηση  τομέων π.χ. δραματική μείωση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων.

Από την άλλη πλευρά η δημοτική αρχή συνεχίζει τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με  αυξήσεις στα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, από δημοτικά τέλη ηλεκτροδοτούμενων, πολλαπλασιάζει τους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης, εξαπολύει ανελέητο κυνήγι προστίμων Κ.Ο.Κ., διαθέτει ακριβό νερό, οι επαγγελματίες δεινοπαθούν, βάζει τσουχτερά πρόστιμα στην καθαριότητα, αυξάνει τα τέλη στα κοιμητήρια, καρπώνεται μεγάλα ποσά από  το πολιτιστικό τέλος και ταυτόχρονα καταγράφει στον προϋπολογισμό ποσά που ποτέ δεν θα εισπραχτούν.

Η υλοποίηση του προηγούμενου προϋπολογισμού αποδεικνύει πως δεν είναι εφικτή η είσπραξη τω εσόδων  απ όλους τους δημότες μόνο  οι ανίσχυροι πληρώνουν.
Έχουμε αποδείξει με την στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο πως επιθυμούμε, με προτάσεις, την επίλυση ζητημάτων του Δήμου, χαρακτηριστικά ψηφίσαμε τη σύναψη δανείου από το Δήμο παρά τα τοκοχρεολύσια που διπλασιάζονται στο φετινό προϋπολογισμό, επειδή είδαμε να μειώνονται δραματικά οι πόροι από την κυβέρνηση και εκτιμήσαμε πως υπάρχει ανάγκη τόνωσης έστω και με αυτό τον τρόπο της τοπικής αγοράς.

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε επιτάσσουν τη σύνθεση και τη συνεργασία, μακριά   από αντιλήψεις μονοκρατορίας.
Απαιτείται:
Ιεράρχηση των αναγκών.
Αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου.
Καθορισμός συγκεκριμένης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης και των χωριών.

Χωρίς να τα μηδενίζουμε όλα, η δημοτική αρχή Καλαμάτας διαχειρίζεται τις τύχες της πόλης χωρίς σχέδιο.
Με  πολλές κακοτεχνίες, με αποσπασματικές παρεμβάσεις και περιορισμένης  αναπτυξιακής προοπτικής  έργα. 
Με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την αδυναμία της να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, του αγροτουρισμού, την αποτυχία της στη διαχείριση των απορριμμάτων και την αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Tη συνεχή υποβάθμιση των γειτονιών, οι δημότες στην περιφέρεια βιώνουν την έλλειψη φωτισμού, τις λακκούβες, τις μικρές χωματερές.
Η πόλη  με το νέο αυτοκινητόδρομο και ενόψει του περιμετρικού αλλάζει. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες κινήσεις προκείμενου το συγκεκριμένο έργο να προσδώσει υπεραξία στην πόλη.  
Η δημοτική αρχή παρακολουθεί χωρίς καμιά μέριμνα για την κυκλοφορία, δεν τολμά σημαντικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Η δυτική παραλία και γενικότερα η δυτική γειτονιά βιώνει συνθήκες παρακμής.
Καμιά πρωτοβουλία για το ΝΕΔΟΝΤΑ,  για αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης        της πόλης αλλά και των δημοτικών διαμερισμάτων, μόνο ευχολόγια. Τα προηγούμενα χρόνια οι δημότες είδαν περιουσίες να καταστρέφονται.
Το νεκροταφείο εξάντλησε  τα όρια του.
Επικοινωνιακή προσέγγιση του ζητήματος των τσιγγάνων με μετατόπιση ευθυνών.
Έλλειψη αθλητικών υποδομών. 
Η αξιοποίηση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 
 κολυμβητήριο, δημοτικά κτίρια  βρίσκεται στις καλένδες.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωριών μας παραμένουν αναξιοποίητα. 

Η παρούσα δημοτική αρχή διαπνέεται από τη λογική της μικροδιαχείρισης των ισορροπιών, του βολέματος των ημετέρων. Η δύσκολη  περίοδος που ζούμε απαιτεί άλλο βηματισμό που οφείλουμε να τον δώσουμε στην πόλη και στα χωριά του δήμου μας.


Γιάννης Α. Χριστόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: