28 Νοεμβρίου 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας:Για τη Πολιτιστική Πρωτεύουσα-Η τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Δημήτρη Οικονομάκο

 Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι ένας αντιδραστικός θεσμός. Είναι ένα από τα εργαλεία ιδεολογικής χειραγώγησης των λαών της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 1999 δεν επιλέγεται η πολιτιστική απόφαση με ομόφωνη απόφαση των κυβερνήσεων αλλά δόθηκε η δυνατότητα επιλογής σε μια περίεργη ευρωπαϊκή επιτροπή.
     Ο θεσμός καθόλου δεν έχει σαν στόχο το «άνοιγμα» στο ευρωπαϊκό κοινό των πολιτιστικών πλευρών της συγκεκριμένης πόλης, περιοχής ή χώρας. Αντίθετα στοχεύει στην περιθωριοποίηση του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης, στην εξαφάνιση της προοδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δηλαδή από το θεσμό δεν θα έχουμε σαν αποτέλεσμα να μάθουμε το λαϊκό πολιτισμό της Ιταλίας, το κινηματογράφο της Γαλλίας, την εικαστική παράδοση της Ισπανίας ή να μάθουν αυτοί το πολιτισμό της Ελλάδας και της Καλαμάτας  αλλά θα...
γίνει ένα παιχνίδι μάνατζερ που κάτι ψίχουλα ίσως πέσουν και στο δικό μας τραπέζι. Εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχει εναγκαλισμός των λαϊκών πολιτισμών, να μαθαίνουμε για τις άλλες χώρες, να μορφωνόμαστε αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.
Διεκδικεί λοιπόν  η Δημοτική Αρχή τη πολιτιστική Πρωτεύουσα την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να προβληματιστεί ο λαός για τα εξής:
Σε μια περίοδο κρίσης και τεράστιων προβλημάτων, με 30% ανεργία, που εκατοντάδες οικογένειες ζουν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης και τρέφονται από τα συσσίτια  του Δήμου, που η εργατική τάξη ζει σε εργασιακό μεσαίωνα και οι επαγγελματίες βάζουν λουκέτα στα καταστήματά τους στην Αναγνωσταρά , στη Παραλία και στις γειτονιές, την ίδια ώρα ζητάμε να κατασπαταληθούν 150.000 ευρώ μόνο για το γραφείο Υποψηφιότητας (τη προετοιμασία και το γραφειοκρατικό μέρος μέχρι το Φλεβάρη του 2016 δηλαδή) χώρια τα μετά που είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσης θεωρούμε ιδιαίτερα υψηλούς τους μισθούς του Εκτελεστικού διευθυντή και της Καλλιτεχνικής υπευθύνου που ξεπερνούν τα 4000-2500 αντίστοιχα.  .
Την ίδια ώρα που στη Καλαμάτα η «Ηλέκτρα» παραμένει ερείπιο και δεν υπάρχουν χρήματα να φτιαχτεί, δεν έχουμε δημοτικό κινηματογράφο, στο Πνευματικό κέντρο το κόστος για τις παραστάσεις είναι τεράστιο, οι σχολές της «Φάρις» έχουν πολλά προβλήματα προσωπικού, κτιριακά και υψηλά δίδακτρα, το Μέγαρο Χορού που χρυσοπληρώσαμε τώρα δεν μπορούμε να το λειτουργήσουμε και το πάμε προίκα στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως και να λέγεται, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. λειτουργεί με πολλά προβλήματα και χωρίς κρατική χρηματοδότηση κ.α. Τα τοπικά σχήματα πολιτισμού που πράγματι παρουσιάζουν σπουδαίο έργο τα βγάζουν πέρα χάρη στον εθελοντισμό των μελών τους. 
Επίσης, θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας την προηγούμενη ελληνική εμπειρία: Στη Θεσσαλονίκη το 1997 έγινε ένα τεράστιο πάρτι δεκάδων  δις δραχμές  (η συναυλία των U2  στοίχισε γύρω στα  600 εκ. δραχμές). Απασχολήθηκε για χρόνια το ΔΣ, μπήκαν στη μέση εισαγγελείς , μέχρι και η Ένωση εισαγγελέων και από υποδομές τίποτα. Στη Πάτρα το 2006 κατασπαταλήθηκαν 25 εκατ. Ευρώ και έμειναν ψίχουλα για τη πόλη. Ο σημερινός δήμαρχος Πατρών  χαρακτήρισε τη πολιτιστική πρωτεύουσα του 2006 με μια λέξη τραγωδία.
Για το φάκελο υποψηφιότητας που κατατέθηκε: 
Στο προϋπολογισμό αξίας 20.000.000 που καταθέτει ως πρόταση ό Δήμος Καλαμάτας καλείται ο Δήμος σε να βάλει 4000.000 σε χρήμα και υπηρεσίες, ζητά από την κυβέρνηση 8.000.000, από την Περιφέρεια 2.500.000 και από άλλους δήμους 500.000 σε χρήμα και υπηρεσίες επίσης από τη ΕΕ και από χορηγίες περίπου 3.000.000. Γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι πως αυτά τα χρήματα αποκλείεται να βρεθούν και όπως το κόστος της διοργάνωσης θα ανέβει σημαντικά με πρόσχημα την ασφάλεια που δεν έχει υπολογιστεί αλλά και γιατί η επιτροπή επιλογής έχει δηλώσει πως τα 20.000.000 για υποψήφια πόλη είναι λίγα. Επίσης με είναι χαρακτηριστικό πως το 40% του κόστους είναι για μάρκετινγκ και διαφήμιση και το υπόλοιπο καλλιτεχνικό έργο.
Με βάση αυτά αφήνουν ανοιχτό όπως φαίνεται από την εισήγηση του Καλαμάτα 21 την φορολόγηση του καλαματιανού λαού με τους εξής τρόπους:
Αύξηση δημοτικών τελών
Αύξηση πολιτιστικού τέλους
Θέσπιση Ειδικού τέλους Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 
Χρήση Αποθεματικών δήμου
Σύναψη Δανείου 
Κερδισμένοι από την όλη διαδικασία  θα βγουν οι εργολάβοι, οι έμποροι της τέχνης, οι ατζέντηδες, οι χορηγοί, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι και θα πληρώσει ακριβά το μάρμαρο ο λαός. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η μοναδική παράταξη που εναντιώθηκε από την αρχή όπως και τώρα πριν έρθει ο λογαριασμός στο σπίτι μας. Οι υπόλοιπές παρατάξεις συμφωνήσαν και μερικές υπερθεμάτισαν τη Δημοτική αρχή.  .
     Η Δημοτική Αρχή ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τον αγνό ενθουσιασμό και την αγάπη του Καλαματιανού για το πολιτισμό και κάτω από μεγαλόπνοες εξαγγελίες  πάει να μας μπλέξει σε περίεργα μονοπάτια. Είναι άλλο πράγμα άρτος και θεάματα και άλλο πραγματική βοήθεια  και  στήριξη του πολιτισμού και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Καλούμε και τώρα τη Δημοτική Αρχή να αποχωρήσει από αυτή τη διαδικασία για τι θα τη πληρώσουμε ακριβά
     Με βάση τα παραπάνω καταψηφίσαμε την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας τη πρόταση της Δημοτικής Αρχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: