8 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΚΡΟΤΟΝ ΚΤΙΣΤΩΝ Η ΗΧΟΝ

1922.Ο Ελληνισμός  σταματάει  να  συγκροτεί  την  ταυτότητά του  γύρω  από  το  Αιγαίο (Μικρά  Ασία –Ανατολική  Θράκη-Πόντος ),όπως  έκανε  πάντα  για  3000  χρόνια , είτε  υποταγμένος  είτε  αυτόνομος. Χάνει  τον  ανατολικό  πνεύμονά  του  και  το  Αιγαίο  από  κέντρο του  Ελληνισμού γίνεται  σύνορο. Από  τότε  σταδιακά  οι  Έλληνες από  την  Μικρά Ασία την  Πόλη τον  Πόντο  την  Αίγυπτο  την  Β. Ήπειρο στριμώχτηκαν με  αλλεπάλληλα  κύματα  φυγής  στην  αρχέγονη  κοιτίδα  μας,  στην  Ελληνική  χερσόνησο. Σήμερα  εξουθενωμένοι από  την  διαρκή  οικονομική  πίεση   της  Δύσης  και   την  επεκτατική  παρουσία  της  Ανατολής πρέπει    να    συνειδητοποιήσουμε  ότι  είτε  θα  κερδίσουμε  το  δικαίωμα  στην επιβίωση, είτε  θα  μεταβληθούμε σε  μια  ιστορική  ανάμνηση  ,και  ο  ανώνυμος  περιηγητής   του μέλλοντος  θα  γράφει  << ΚΑΠΟΙΑ  ΦΟΡΑ  ΖΟΥΣΑΝ  ΕΔΩ  ΕΛΛΗΝΕΣ>>


Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A , όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω. 

             ΚΑΒΑΦΗΣ  -ΤΕΙΧΗ-

Χρόνια  τώρα  οι  ‘κτίστες’  κτίζουν   τείχη γύρω  μας  ,αλλά  εμείς  δυστυχώς δεν  ακούσαμε  ποτέ ‘’   “κρότον  κτιστών   ή   ήχον’’   και   πλέον  κινδυνεύουμε   να  μπουν   και   οι  σφραγίδες  των  τειχών  ώστε  παραζαλισμένοι  και  παραδομένοι   να  πιστεύουμε ότι  το  μπλέ  χρώμα  των  σφραγιδόλιθων  είναι  το  καθάριο  μπλε  του  ουρανού.

Παίρνοντας  αφορμή  από  την  επίσκεψη  της    ΕΛΕΝΗΣ  ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ  ευρωβουλευτή  της  Κυπριακής Δημοκρατίας και επικεφαλής  του  κινήματος  «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»    παραθέτω  μερικά  άρθρα  από  την  Κύπρο 
 ΚΥΠΡΟΣ-ΤΑ  ΟΦΕΛΗ  ΤΗΣ  ΛΥΣΗΣ
 Άριστος Μιχαηλίδης, Φιλελεύθερος 

Να κι ο Γιούνκερ, που μας αγαπά από τα βάθη της καρδιάς του κι εμάς και την Ελλάδα και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο ίδιο μοτίβο με τους υπόλοιπους, να νουθετεί κι αυτός τους Κύπριους να μη φοβούνται το συμβιβασμό. «Η λέξη συμβιβασμός δεν πρέπει να θεωρείται αρνητική και να σας φοβίζει», είπε σαν σοφός παππούς. Ποιος τον ενημερώνει κι αυτόν άραγε και νομίζει ότι έχουμε πρόβλημα με την ιδέα του συμβιβασμού; Αλλά, θα πεις, εδώ το νομίζουν αυτό και το διαδίδουν οι δικοί μας πατριώτες της όποιας λύσης (ας είναι και τουρκικών προδιαγραφών), που προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους ότι τώρα έχουν την τελευταία ευκαιρία, ότι θα γίνουν τα παλούκια τους χρυσά μόλις κάνουν το συμβιβασμό, ότι τώρα είναι η ώρα που έχουμε και τον Ακιντζί με το μεγάλο παράθυρο…

Του είπε άραγε κανένας του κ. Γιούνκερ ότι τη Δευτέρα θα έχουμε εδώ και τον Ταγίπ Ερντογάν να επιθεωρεί τα κατοχικά στρατεύματά του και να γιορτάζει μαζί τους την επέτειο της λεηλασίας; Μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος; Γιατί, λοιπόν, απευθύνεται σ΄ εμάς για να μας λέει ότι «το παρελθόν δεν μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο». Θα έπρεπε να απευθύνει τις νουθεσίες του στην Άγκυρα. Διότι, εμείς, συμβιβασμένοι από το 1974 ως ηττημένοι και υποταγμένοι στη μοίρα μας, τη Δευτέρα δεν θα κάνουμε ούτε εορτασμούς, ούτε παλικαρισμούς, θα κάνουμε πάλι μνημόσυνα. Θρηνούμε και μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, τα χαμένα μας σπίτια, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα κοιμητήρια με τους παππούδες μας, τη Σαλαμίνα μας, τους Σόλους μας, την Κερύνεια μας… Ας έχουμε και τους εφιάλτες μας να ειρωνεύονται τον πόνο μας και να μας συμβουλεύουν να ξεχάσουμε την Κερύνεια για να προοδεύσουμε. Λες και η πρόοδος είναι πια συνώνυμο της εξαθλίωσης. Οικονομικής και εθνικής και κοινωνικής.

Θα ξέρει κι ο Γιούνκερ προφανώς ότι γιορτάζουν και κάνουν παρελάσεις αυτοί που έχουν τη δύναμη των όπλων κι ακριβώς γι΄ αυτό αρνούνται να συμβιβαστούν αν ο συμβιβασμός δεν είναι στα μέτρα της χυδαιότητάς τους. Τι στο καλό έρχονται και μας λένε, λοιπόν, «να βλέπουμε τα ωφελήματα, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη λύση». Μας έχουν για χαζούς; Και οι ξένοι και οι δικοί μας; Δεν τα ξέρουμε τα οφέλη, νομίζουν, και μας τα εξηγούν ο ένας μετά τον άλλο; Ας μας πουν, επιτέλους, και τι όφελος θα έχουν η Κύπρος κι ο λαός της, αν δεχθούμε αυτό που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους: τη νομιμοποίηση της εσαεί ομηρίας μας στην Τουρκία,  την αναγνώριση συμφερόντων της στο νησί, τη λύση που θα ξεπλένει την παρανομία της τουρκικής κατοχής και των εγκλημάτων. Κι ας το λένε εκ περιτροπής προεδρία ή επανένωση ή ΔΔΟ ή ό,τι άλλο θα σκεφτούν για να τετραγωνίσουν τον κύκλο

        20  Ιουλίου  2015

ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ  ΔΙΑ  ΤΗΣ  ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΡΦΙΤΗΣ


 Προφητικά και για κακή μας μοίρα, ο Γιώργος Σεφέρης είχε προβλέψει το μπαστάρδεμα και τον αφελληνισμό μας
Μέσα στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων και ατόμων να προλειάνουν -δήθεν- το έδαφος για τη φημολογούμενη «επανένωση» των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, έχει εξαπολυθεί ένα όργιο απίστευτης εκστρατείας, που στοχεύει να καλλιεργήσει την αυτοενοχοποίηση των Ελληνοκυπρίων με την ταυτόχρονη αποενοχοποίηση των τουρκικών εγκλημάτων και θηριωδιών εναντίον του κυπριακού Ελληνισμού.
Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου μεθοδευμένη άσκηση ψυχολογικής πίεσης που στοχεύει στην απονεύρωση, την αποδυνάμωση και τελικά την εξαφάνιση κάθε μορφής αντίστασης και όσης απέμεινε εθνικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων της Κύπρου.
Τα όσα συντελούνται και σχεδιάζονται, δυστυχώς, από τους ίδιους τους συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν καλύτερα ούτε με την πιο επιτυχημένη τουρκική προπαγάνδα.
Προς υποστήριξη των πιο πάνω απόψεών μου, θα σταχυολογήσω μερικά μόνο πρόσφατα «δείγματα γραφής»:
1ον: Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, σε τηλεοπτική εκπομπή του «Μέγα», ισχυρίστηκε ότι μεταχειριζόμασταν τους Τ/κ συμπατριώτες μας σαν «μισταρκούς» μας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι εμείς σφάξαμε πολλούς Τ/κ από το 1960 μέχρι την τουρκική εισβολή, και πως οι Τ/κ αγνοούμενοι αναλογικά είναι περισσότεροι των Ε/κ αγνοουμένων! Δηλαδή, τώρα που οι Ε/κ οικοδόμοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για εξεύρεση εργασίας, δεν είναι «μισταρκοί» των Τ/κ εργοδοτών τους;
Και ο τουρκικός στρατός κατοχής αθωώνεται από τις θηριωδίες και τις ομαδικές εν ψυχρώ δολοφονίες και βιασμούς που διέπραξε; Ή απλώς τον εξομοιώνουμε με τα μεμονωμένα κρούσματα που διέπραξαν μερικοί ανεγκέφαλοι δικοί μας, απλώς και μόνο για να κάνουμε την εξίσωση της «συμφιλίωσης»;
2ον: Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διετύπωσε την άποψη, πρόσφατα, ότι «οι νέοι στην νότια Κύπρο παραπλανούνται στα μαθητικά τους χρόνια και ότι τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα πρέπει να αλλάξουν». Στην απαράδεκτη αυτή παρέμβαση του κατοχικού ηγέτη ουδεμία επίσημη απάντηση δόθηκε, αλλά αντίθετα διορίστηκαν στη δικοινοτική επιτροπή για την Παιδεία Ε/κ «ακαδημαϊκοί», που ισχυρίστηκαν σε συνέντευξή τους ότι το «Δεν Ξεχνώ» είναι σοβινιστικό σύνθημα και τα τραγικά γεγονότα του 1963-64 και του 1974 τα διδάσκουμε στα σχολεία μας «ως μονομερή αφήγηση των γεγονότων!»
Άποψη του εν λόγω ακαδημαϊκού είναι πως «η τεχνική επιτροπή για την εκπαίδευση θα πρέπει να σταματήσει τη στερεότυπη αφήγηση της ιστορίας, που αντί να φέρνει την επανένωση, φέρνει τη διχοτόμηση!»
3ον: Ανάμεσα στα πρόσφατα «επαναπροσεγγιστικά δημιουργήματα» συγκαταλέγεται ένα θεατρικό έργο για την ιστορία της Τουρκάλας πόρνης, που ήταν το πρώτο θύμα των διακοινοτικών ταραχών τον ματωμένο Δεκέμβριο του 1963. Αλλά ο σεναριογράφος δεν εμπνεύσθηκε από τις δεκάδες δολοφονίες που διαπράχθηκαν εναντίον Ε/κ αθώων πολιτών, όλους τους μαύρους μήνες του 1964 και του 1974.
4ον: Συμπληρωματικά με τα πιο πάνω προσθέτω και το μεγαλόπνευστο έργο «Made in Cyprus», που σκηνοθέτησε ο Ε/κ Ανδρέας Τσουρής.
Αναφέρει σχετικά το ενημερωτικό σημείωμα του θεάτρου «Διόνυσος», που ανέλαβε την πραγματοποίηση των παραστάσεων: «Το μικρό σουβλιτζίδικο του κύριου Ματθαίου είναι το αγαπημένο στέκι του κύριου Γιάννη Ηρακλέους, που τρώει συχνά με την οικογένειά του, λόγω του ότι είναι φθηνά και νόστιμα, ιδίως ο γύρος του που τον φτιάχνει ο Αχμέτ, ο υπάλληλος του Ματθαίου.

Όταν όμως ο κ. Γιάννης ανακαλύπτει ότι ο «μισταρκός» του Ματθαίου είναι Τουρκοκύπριος, κάνει σφοδρότατες παρατηρήσεις στον ιδιοκτήτη του σουβλιτζίδικου, όχι γιατί έχει κάτι με τους Τουρκοκυπρίους, όπως ισχυρίζεται, αλλά διότι -κατά τη γνώμη του- δεν έπρεπε να τους δίνουμε δουλειές ούτε να τους παραχωρούμε τα δικαιώματα του Κύπριου πολίτη, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η ανακάλυψη του κ. Γιάννη για τον Τουρκοκύπριο «μισταρκό», δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν θα είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η πλέον δυσάρεστη από τις διαδοχικές εκπλήξεις που θα υποστεί, διότι οι ανατροπές στην εξέλιξη του έργου θα αποκαλύψουν πολύ περισσότερα».
Για όσα απαράδεκτα και καταστροφικά συντελούνται στο πνεύμα, στην ψυχή, στους λόγους και στις πράξεις Ε/κ Πολιτικών, Πολιτών, Κινήσεων, Ομάδων και αόρατων κύκλων, καταθέτω απόσπασμα από την επιστολή του Γιώργου Σεφέρη προς την αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου.
«… την εποχή αυτή ελλοχεύει στην Κύπρο ένας κίνδυνος, μια δύναμη διαβρωτική -η αγγλική πολιτική- που ύπουλα και μεθοδικά απεργάζεται τον εθνικό αποπροσανατολισμό και τον αφελληνισμό του νησιού».
Επίσης ο Γιώργος Σεφέρης, σε επιστολή του προς τον Θεοτοκά το 1954, αναφέρει: «Υπάρχουν 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίων.
»Σ’ αυτή τη γωνιά της γης δουλεύει μια μηχανή που κάνει τους Ρωμιούς σπαρτούς Κύπριους -όχι Έλληνες-, που κάνει τους ανθρώπους μπάσταρδους, με την εξαγορά και απαθλίωση των συνειδήσεων, με τις κολακείες των αδυναμιών ή των συμφερόντων».
Προφητικά και για κακή μας μοίρα, ο Γιώργος Σεφέρης είχε προβλέψει το μπαστάρδεμα και τον αφελληνισμό μας. Η αγγλική δολοπλοκία πέτυχε στο διαβρωτικό της έργο και βρήκε στην Κύπρο ανέλπιστους συμμάχους και συνοδοιπόρους.

Υ.Γ. Όταν τέλειωσα αυτό το άρθρο μου, μαθήτρια της Α' τάξης του Λυκείου Ακροπόλεως μου διηγήθηκε περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο, Επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας συνόδευσε Ισραηλινό μέσα στις τάξεις διδασκαλίας, για να διηγηθεί στους μαθητές τα βάσανα και τις θηριωδίες που υπέστησαν οι Εβραίοι στα χέρια των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την αψευδή αφήγηση της μαθήτριας αλλά και άλλων συμμαθητριών της, ο Επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας είπε στους μαθητές ότι παρόμοια εγκλήματα έκαναν και οι Ελληνοκύπριοι στους Τουρκοκυπρίους, γι' αυτό και έγινε η τουρκική εισβολή το 1974! Τους πληροφόρησε επίσης ότι σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο και την Ελληνική Σημαία, και ότι θα πρέπει να μοιραστούμε την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας...
Καλώ τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να διερευνήσουν το θέμα, και να δώσουν τα πορίσματα της έρευνας στη δημοσιότητα.
Τι λένε τα Πολιτικά Κόμματα του Τόπου; Aσχολούνται μόνο με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΡΦΙΤΗΣ
Έλληνας της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: