26 Απριλίου 2016

Η πολεμική με το ΔΝΤ γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση της καρπαζιάς!!!

691177-o-tsakalotos.jpgΠαρά τις συνεχείς υποχωρήσεις, παρά τη μεγάλη ανάγκη για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και παρά τις καλές προθέσεις και τις διαβεβαιώσεις για συμφωνία, η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς δε λέει να μειωθεί.
Η πολεμική με το ΔΝΤ γύρισε μπούμερανγκ και τώρα όλα εξαρτώνται από το αν θα προλάβει η κυβέρνηση να βρει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ σε…μία μέρα. Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα που εκκρεμούν για να δοθεί το πράσινο φως για νέο Eurogroup την Μ. Πέμπτη. 
Μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζεται στον καθορισμό των έκτακτων μέτρων και του μηχανισμού που τα ενεργοποιεί, που απαιτεί το ΔΝΤ ως ακόμη μια εγγύηση καλής εκτέλεσης του προγράμματος.


Η διαπραγματευτική διάθεση της κυβέρνησης αύξησε την αυστηρότητα των θεσμών ειδικά του ΔΝΤ, που αμφισβητούν κάθε ελληνική εξαγγελία ζητώντας πολλαπλές εξασφαλίσεις. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κτήμα της το πρόγραμμα και επομένως παρότι το υπέγραψε προσπαθεί να το ανατρέψει, αυξάνει τις απαιτήσεις των θεσμών που επιχειρούν να δέσουν χειροπόδαρα την κυβέρνηση τώρα που είναι στριμωγμένη και χρειάζεται την αξιολόγηση.

Η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση επιδιώκοντας την «απομόνωση» του ΔΝΤ- τόσο με την καταγγελία του άρθρου Τόμσεν όσο και με τις έντονες αντιδράσεις στη συνομιλία που διέρευσε με τη Βελκουλέσκου, και η προσπάθεια να αξιοποιήσει ανακοίνωση Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ-δεν απέδωσε. Το ΔΝΤ αναδείχθηκε ρυθμιστής της διαπραγμάτευσης και η ευρωπαϊκή τρόικα εμφανίζεται –παρά τις όποιες διαφωνίες-τελικά συσπειρωμένη γύρω από τις απαιτήσεις του.

Η επιδείνωση της σχέσης της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ κοστίζει ακριβά στη διαπραγμάτευση, αφού ενώ μέχρι πρότινος «το ΔΝΤ έλεγε χρέος, χρέος, χρέος και τώρα λέει μέτρα, μέτρα, μέτρα», τονίζει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος θέλοντας να επισημάνει την αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ, όπως και την επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ να θέτει… διαρκώς το ερώτημα για το αν είναι αξιόπιστα τα στοχεία της Eurostat.

Τελικά, το αν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη αποτελεί απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος θα κρίνει με βάση την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι ακόμα ασαφές εάν θα πραγματοποιηθεί τo Eurogroup την Μ.Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: