27 Απριλίου 2016

Το ΔΝΤ επιμένει σε ξαφνικό θάνατο της κυβέρνησης!!!

Το «όχι» των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Αθήνα –Το ΔΝΤ επιμένει σε ξαφνικό θάνατο της κυβέρνησης
«Σ’ έναν αγώνα ποδοσφαίρου, τα πάντα περιπλέκονται από την παρουσία της αντίπαλης ομάδας», είχε πει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ. Και, όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση και την παρουσία του ΔΝΤ – της αντίπαλης «ομάδας», που περιέπλεξε τις καταστάσεις! 
Έκτακτο Eurogroup, τελικά, δεν θα υπάρξει αύριο Μεγάλη Πέμπτη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά κατεπειγόντως  (σήμερα, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να «διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα». 

Είχε προηγηθεί ένας γύρος τηλεφωνημάτων από τον Γ. Ντάισελμπλουμ προς υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που παίζουν πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο (Β. Σόιμπλε, Μ. Σαπέν κ.ά.), ενώ συνομίλησε και με την Κρ. Λαγκάρντ και  τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τ. Βίζερ. Ο κύβος ερρίφθη μετά τις απαντήσεις τους στο ερώτημα αν θα δεχτούν την πρόταση της Αθήνας ή του ΔΝΤ, καθώς οι δανειστές επιμένουν για συγκεκριμένα και ψηφισμένα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει μια γενική διατύπωση μείωσης των δημοσίων δαπανών. Δεν ευδοκίμησε ούτε η  συμβιβαστική πρόταση, από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup, που προέβλεπε και συγκεκριμένα μέτρα αλλά και γενικόλογες μειώσεις. 

Η πρόταση της Ελλάδας προβλέπει έναν «αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή», που θα παρεμβαίνει και θα μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, όσο και το ύψος της υπέρβασης, εκτός αν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών προτείνει ισοδύναμες περικοπές από άλλες  δαπάνες. Αυτό θα γίνεται για τα τρία επόμενα χρόνια (2017, 2018 και 2019), στις αρχές Μαΐου, με βάση τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώνονται στις 20 Απριλίου. Και ενώ η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το συζητούσαν, το ΔΝΤ, όπως και το Μαξίμου ομολογεί, «επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος». Το ΔΝΤ, δηλαδή, καλεί την κυβέρνηση να υπογράψει εκ των προτέρων τον πολιτικό της θάνατο, αποδεχόμενη από σήμερα ότι θα κόψει μισθούς και συντάξεις τα τρία επόμενα χρόνια – αν, βέβαια, χρειαστεί. Ουσιαστικά καλεί τους πολίτες να ζουν με μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Εδώ, ας κάνουμε μια μικρή «αποκάλυψη»: Έλληνες δικηγόροι συνεπικουρούν τους θεσμούς ως προς το ελληνικό δίκαιο – πάντα, βέβαια, υπήρχαν και ομοεθνείς μισθοφόροι…

Η αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ, που επιμένει να ζητά ψήφιση των προληπτικών μέτρων από την ελληνική Βουλή οδήγησε στην «εμπλοκή», ενώ υπάρχει συμφωνία σε ασφαλιστικό, φορολογικό, όπως και στους έμμεσους φόρους (το γνωστό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ). Το πρόβλημα, πλέον, αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων «επειδή», όπως τόνισε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και επειδή το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Την Αθήνα δεν έσωσε ούτε η «ευελιξία των πιστωτών ως προς τη νομική μορφή που θα πάρουν τα έκτακτα, υποθετικά, μέτρα – ευελιξία που δείχνουν  εξαιτίας της ανησυχίας τους για το Brexit αλλά και το προσφυγικό». Αυτό ήταν «ένα αβαντάζ για την Αθήνα προκειμένου να μην καθορίσει με σαφήνεια τα έκτακτα μέτρα», δήλωνε αξιωματούχος της Κομισιόν στο Newpost για να διαψευστεί λίγα λεπτά αργότερα! 

Το τι θα γίνει στη συνέχεια δεν είναι γνωστό, ανεξάρτητα με το ποιος έχει δίκιο – και αυτή τη φορά η κυβέρνηση φαίνεται να το έχει. Η Σύνοδος Κορυφής, μοναδική διέξοδος για την ώρα, ενέχει και κινδύνους. Οι ισχυροί, που διαθέτουν και άνετη πλειοψηφία στη Σύνοδο αλλά και στο Eurogroup, μπορούν να τροποποιήσουν την συμφωνία του Ιουλίου του 2015 καταπώς τους βολεύει. Ωστόσο, αν το «όπλο» που χρησιμοποίησε πέρσι η ελληνική πλευρά ήταν ο φόβος του Grexit (που, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν απασχολούσε κανέναν Ευρωπαίο), φέτος υπάρχει ο φόβος του Brexit. Και ο φόβος, ως γνωστόν, φυλάει τα έρμα! Την Ελλάδα;…

Δεν υπάρχουν σχόλια: