26 Ιουνίου 2016

Ένας μυστηριώδης προϊστορικός πολιτισμός!!!

Βαθειά στο κέντρο της Σαχάρας υπάρχει ένα τεράστιο οροπέδιο έκτασης 72.000 km2   κυκλωμένο από βραχώδεις ορεινούς σχηματισμούς που τα στοιχεία της φύσης και ο χρόνος τους έχει σμιλέψει σε σχηματισμούς εκπληκτικής ομορφιάς. 
Το οροπέδιο αυτό ονομάζεται Τασιλί Ν’ Αζέρ που στην γλώσσα των Βέρβερων σημαίνει: Το οροπέδιο με τα ποτάμια. Βρίσκεται στην επικράτεια της Αλγερίας πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο Αλγερίας, Λιβύης και δημοκρατίας του Νίγηρα.
Εκεί στο κέντρο της ερήμου υπήρξε ένας προϊστορικός πολιτισμός που μας άφησε σαν μαρτυρίες της ύπαρξης του πάνω από 15000 βραχογραφίες και εγχάρακτα σχέδια. Γυναίκες με σχεδόν σύγχρονα φορέματα και καλύμματα στα κεφάλια, με πολεμιστές και βοσκούς με καλογραμμένα πρόσωπα και σώματα.
 
Ζωγραφιές με τα ζώα που βοσκούσαν και ζώα που κυνηγούσαν. Ακόμα σχέδια μυστηριώδη και αλλόκοτα που ο γνωστός Έρικ Φον Νταίνιγκεν τα περιέλαβε στα βιβλία με την θεωρία του περί τής άφιξης εξωγήινων στο παρελθόν. Τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα ανακαλύφθηκαν το 1933 και μελετήθηκαν από τον Ανρί Λοτ (1903-1991) τα έτη 1935,1956-57. Στην πλειστόκαινο εποχή το τοπίο που παρουσίαζε η έρημος Σαχάρα ήταν διαφορετικό. Πράσινες πεδιάδες ή και σαβάνες, μεγάλα δένδρα, ποτάμια, λίμνες και ζώα που έβοσκαν και δάση από κυπαρίσσια (Cupressus Dupreziana)
κι άλλα δένδρα.Με το τέλος της πλειστόκαινης και το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας παγετώδους εποχής άλλαξε η φορά των εποχιακών ανέμων και τα σύννεφα που έφερναν βροχή έπαψαν να φτάνουν στην Σαχάρα. Οι μουσώνες πλέον κατευθύνοντο από τα Ιμαλάϊα προς την ανατολική Αφρική και τανάπαλην. Η συνέπεια ήταν ανομβρία, εξαφάνιση της βλάστησης και πλέον άνθρωποι και ζώα έψαχναν απεγνωσμένα για νερό, τροφή και επιβίωση. Κάποια στοιχεία μας δείχνουν την πορεία αυτής της φυλής προς το βόρειο Τσαντ, μετά προς την Νουβία και στην συνέχεια μέσα από την κοιλάδα του Νείλου στην Άνω Αίγυπτο. Μπορεί όμως κάποια τμήματα της φυλής αυτής να ακολούθησαν άλλες πορείες.Η Αλγερία το 1966-67 κυκλοφόρησε μία σειρά 8 γραμματοσήμων σε δυο τμήματα που εικονίζουν κάποιες εξαιρετικές βραχογραφίες από το Τασιλί Ν’ Αζέρ. Την συνέχεια της μελέτης τους την αφήνω σε σας.

   





    

     



     
Δημήτρης Περδίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: