22 Αυγούστου 2016

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στη δημοκρατία και στην ελευθερία του λόγου.»

Συνέντευξη στον «Αθήνα 984»  
Βασικά σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Θα χυθεί άπλετο φως» (Ηλ.Κανέλλης):
Σχετικά με τον «κόφτη»:
Τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι καλά. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τέλος Αυγούστου, όμως προβλέπονται επιβαρύνσεις με μειώσεις συντάξεων – κύριων και επικουρικών – και με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει κανένα αναπτυξιακό αντίβαρο για την οικονομία. Δείτε τι συμβαίνει με το Ελληνικό, όπου με επικίνδυνες ενδοκυβερνητικές ασυμφωνίες και σκόπιμες καθυστερήσεις δεν προχωρά μία επένδυση 8 δις με 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά αποτελούν ένα επικίνδυνο μείγμα, όμως η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται αμέριμνα, σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. 
Σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία:

Πρόκειται για το γνωστό «σανό» που ταΐζει η Κυβέρνηση, όταν δεν έχει κάτι άλλο να δώσει. Δυστυχώς, με άκομψο τρόπο ακολουθεί και η ΝΔ. Είναι όντως παλιά πρακτική, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμόζει με πρωτοφανή χαρά και ένταση, και με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ. 
Μακάρι να μπορούσαν να διεκδικηθούν αυτά τα χρήματα, ναι. Όμως ας καθίσει για μία στιγμή η Κυβέρνηση να δουλέψει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια για τα προβλήματα της χώρας, και ας πάψει να αναζητά χρήματα και ψεύτικες ελπίδες από κάπου αλλού. Με αυτή την τακτική, η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση. Αντίθετα, βυθίζεται όλο και περισσότερο σε αυτή. 
Σχετικά με την τακτική της ΝΔ και τη συγκάλυψη της περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή:
Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζει την περίοδο Καραμανλή – φαίνεται και από τα ρεπορτάζ της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών», που είναι και τα φιλικότερα προς την διακυβέρνηση Καραμανλή. Είναι ακόμη γνωστό ποιος είναι ο κ.Παυλόπουλος και πώς εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι όμως θλιβερό να παίρνει θέση καθαρά υπέρ Καραμανλή και Τσίπρα εκ της θέσεώς του. 
Τα εσωκομματικά της ΝΔ δεν με απασχολούν. Όμως για να προχωρήσει η χώρα, πρέπει τα κόμματα να κάνουν μία γενναία αυτοκριτική. Προσωπικά, και μέσα στη Βουλή, έχω δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλα λάθη, ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Οφείλει και η ΝΔ να κάνει την αυτοκριτική της, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να προχωρήσουμε μπροστά. 
Δυστυχώς όμως, η ΝΔ – με ξεκάθαρο σύμμαχο τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – θέλει να ξεπλύνει την περίοδο Καραμανλή. Δείτε και την υπόθεση Γεωργίου: η ΝΔ και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν μνημόνια και μέτρα με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την εποχή του κ.Γεωργίου, και τώρα ταΐζουν «σανό» από τα ίδια, για να αθωώσουν τον κ.Καραμανλή. Απλώς σπαταλούν το χρόνο, βυθίζοντας τη χώρα στην κρίση. Δεν μπορεί πάντα να ψάχνουν ένα «άλλοθι» και να ασχολούνται με αυτό, αφήνοντας στην άκρη τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 
Για τις κυβερνητικές συνεργασίες:
Έχω μιλήσει ξεκάθαρα: χειρότερο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν γίνεται. Όμως οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία χρειάζεται συγκεκριμένους κανόνες και συμφωνία για τον τρόπο εξόδου από την κρίση. 
Αν κάποιος ψάχνει τον «Καμμένο» του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, κάνει μεγάλο λάθος. 
Πρέπει όλοι να είμαστε στο εξής πολύ προσεκτικοί, με δεδομένο και το παιχνίδι που έγινε με το εκλογικό σύστημα. 
Για την Κεντροαριστερά:
Οφείλουμε να προχωρήσουμε με προσοχή, αλλά και με ενότητα και αποφασιστικότητα για να έχουμε ουσιαστικό λόγο και συμβολή στις εξελίξεις. Τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. 
Περιμένουμε όλοι τον «οδικό χάρτη» της διαδικασίας, όπως θα συμφωνηθεί από την κα Γεννηματά και τον κ.Θεοδωράκη, ο οποίος θα είναι όμως δεσμευτικός για όλους. 
Η Παράταξη διαθέτει και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις όχι απλώς για διψήφιο ποσοστό, αλλά για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Εξαρτάται από εμάς, πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής μας πρότασης. 
Για τη διολίσθηση της Κυβέρνησης σε πρακτικές με καθεστωτικά χαρακτηριστικά:
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στη δημοκρατία και στην ελευθερία του λόγου. Αποδεικνύεται και από το πώς αντιμετωπίζει την κριτική ή τη διαφωνία: ως εχθρική πράξη. Οι απόψεις της εκφράζονται – στην καλύτερη των περιπτώσεων – από την Αυγή. 
Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον ότι έχει αρχίσει να χάνει συμμάχους, π.χ. το Star στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών. Έχει επίσης ενδιαφέρον η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κ.Σπίρτζη για τις νομοθετικές του παρεμβάσεις υπέρ του κουμπάρου του κ.Καλογρίτσα, ο οποίος αφού πήρε τα τρία από τα πέντε τμήματα του έργου στο δρόμο Πύργου-Πάτρας, κατέθεσε αίτημα για τηλεοπτική άδεια με διευθυντή τον κ.Αρβανίτη, σημερινό διευθυντή του ρ/σ «Κόκκινο». 
Όλη αυτή η αντίληψη και η πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνέπειες. Πάντως, είναι βέβαιο πως οι κ.Τσίπρας και Καμμένος θα αγωνιστούν μέχρι τέλους για να παραμείνουν στην εξουσία. Δεν είναι έτοιμοι να την αποχωριστούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: