29 Αυγούστου 2016

Σoκάρουν οι Έλληνες σεισμολόγοι: «Έχει αργήσει ένας ισχυρός σεισμός»!!!

seismos (3)
Μια διάχυτη ανησυχία φαίνεται να έχουν οι Έλληνες σεισμολόγοι από τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουν από τη συμπεριφορά του Εγκέλαδου.
Κάνουν λόγο για «ώριμα ρήγματα» και για «συσσώρευση ενέργειας» ενώ επισημαίνουν ότι στατιστικά έχει καθυστερήσει η εκδήλωσε ενός ισχυρού σεισμού. 
Καλούν την πολιτεία να αφυπνιστεί και να λάβει άμεσα μέτρα πρόληψης.Τέσσερις κορυφαίοι σεισμολόγοι, λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία, μίλησαν στην εφημερίδα RealNews και απηύθυναν τις προειδοποιήσεις τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η επισήμανσή τους δεν έχει σχέση με το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα, καθώς η απόσταση είναι τεράστια για να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο.

«Το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να βιώσουμε κάποιον ισχυρό σεισμό, με εξαίρεση την ακολουθία της Κεφαλονιάς, σημαίνει ότι έχουμε συσσώρευση ενέργειας, κάποια ρήγματα είναι ήδη φορτωμένα και αργά ή γρήγορα θα εκτονωθούν», επεσήμανε στην εφημερίδα Realnews ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Επιμένοντας στη δυναμική του ελληνικού χώρου, ο καθηγητής Σεισμολογίας τόνισε πως «υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».
Ακόμη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού διευκρίνισε ότι «δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Λέω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. ∆εν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα.

Μπορεί να μιλάμε για έναν χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν μπορεί να έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, και μάλιστα μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;». Ο Α. Τσελέντης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ ζήτησε να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων και σχολείων.
Για την «ωριμότητα» των ελληνικών ρηγμάτων μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας από την Ιταλία, όπου βρέθηκε για να κάνει αυτοψία στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον σεισμό.
Όπως ανέφερε «γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά συνήθως η φύση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις δικές μας εκτιμήσεις. Άλλα θεωρούμε εμείς ότι θα πράξει και άλλα αυτή επιλέγει να πράξει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τα τελευταία 38 χρόνια στη χώρα μας οι καταστροφικότεροι σεισμοί με ανθρώπινα θύματα έγιναν στην κεντρική Μακεδονία και την περιοχή της Θεσσαλονίκης (20-6-1978, 6,5 Ρίχτερ), στις Αλκυονίδες στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο στις 24 και 25-2-1981 (6,7 και 6,4 Ρίχτερ) και 4-3-1981 (6,3 Ρίχτερ), στην Καλαμάτα (13-9-1986, 6,2 Ρίχτερ), στο Αίγιο (13-6-1995, 6,2 Ρίχτερ) και στην Πάρνηθα (7-9-1999, 5,9 Ρίχτερ).

«∆εν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιοι σεισμοί θα επαναληφθούν. Στατιστικά έχει καθυστερήσει ένας ισχυρός σεισμός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Συνεπώς, το αντισεισμικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτή την αρνητική προοπτική», τόνισε στην «R» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Κοινό γνώρισμα όλων αυτών των σεισμών είναι ότι οι εστίες τους εντοπίζονται στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, δηλαδή κοντά σε κατοικημένες και συχνά πυκνοδομημένες περιοχές» πρόσθεσε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ από το 2001 που ξεκίνησε ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της χώρας μέχρι τις 20-5-2016 έχουν ελεγχθεί 14.955 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα σε σύνολο 80.000.
«∆υστυχώς, ο οπτικός αυτός πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και με το ρυθμό που διεξάγεται θα χρειαστούν πάνω απο 100 χρόνια για να ελεγχθούν όλα», ανέφερε ο Γερ. Παπαδόπουλος.
«Βαλτωμένο» χαρακτήρισε τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Οι χρηματοδοτήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί τραγικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η επιχορήγηση του ΟΑΣΠ στα σεισμολογικά κέντρα της χώρας ήταν μηδενική και παραμένει μηδενική για το 2016», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: