19 Σεπτεμβρίου 2016

Κόλαση στον εργασιακό ορίζοντα: Μισθοί με την ώρα, μπόνους αντί δώρων, τέλος στη μονιμότητα!!!

728958-ergasia.jpg
Όλα τα χαρακτηριστικά της απορρύθμισης έχει πλέον η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν.
Υποβαθμίζονται και μειώνονται οι θέσεις απασχόλησης και εντείνεται η αδήλωτη εργασία, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραοικονομίας και τη μείωση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η χώρα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και στασιμότητα για τρίτο συνεχές έτος, κάτι που επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Ετσι, παρουσιάζεται πρωτοφανής κινητικότητα στην αγορά εργασίας όπού έχουν καταγραφεί περίπου 1 εκατ. προσλήψεις και 1 εκατ. απολύσεις ανά εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο συνέδριο του υπουργείου Εργασίας με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, πολλοί επιχειρηματίες κλείνουν τα βιβλία τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δημιουργούνται τα επαγγέλματα της «βαλίτσας», όπως π.χ. οι κομμωτές (εκτιμάται ότι το 40% του κλάδου αυτού είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα), στους οποίους και δεν μπορεί να υπάρξει, και κανένας έλεγχος. Το αποτέλεσμα είναι η μεγέθυνση της παραοικονομίας, που εκτιμάται ότι αγγίζει το 35-40% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η οικονομία αποδυναμώνεται αφού χάνονται θέσεις εργασίας και εισφορές. Τα τελευταία 8 χρόνια πάνω από 230.000 επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν με αποτέλεσμα την απώλεια 800.000 θέσεων απασχόλησης.

Μειώνοντας οι θέσεις πλήρους απασχόλησης και καταγράφεται έξαρση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ «το 40% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης που δημιουργούνται είναι πλήρης και το υπόλοιπο 60% ελαστικές μορφές (μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής).

Πρόβλημα και για τις επιχειρήσεις η εργασιακή ζούγκλα
Η μεγάλη κινητικότητα, συνεχείς απολύσεις και προσλήψεις και η αύξηση της μερικής απασχόλησης που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προσδιορίζουν την μορφή που έχει πάρει η αγορά εργασίας και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις.

Το περιβάλλον αστάθειας, έλλειψης κανόνων και αβεβαιότητας που δημιουργείται θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων, όμως δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Η αποεπένδυση συνεχίζεται και οι επιχειρηματίες πλέον δεν επενδύουν ούτε και για την συντήρηση του εξοπλισμού τους».

Η μείωση των μισθών, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων,η υποβάθμισης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και ταυτόχρονα η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας και πρόσβασης σε χρηματοδότηση δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ανρητικό περιβάλλον τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

Καλή αρχή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Στις προτάσεις της Συνομοσπονδίας χαρακτηρίζεται ως «μια καλή αρχή» η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επισημαίνεται όμως ότι δεν φτάνει μόνο κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκτιμάται ότι ίσως «ένα διαρκές τριμερές όργανο (κυβέρνηση – εργοδότες – εργαζόμενοι) θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών».

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, που είναι υποστελεχωμένοι, ζητώντας να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση και να διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι στο εξής, θα είναι αντιπροσωπευτικοί και όχι δειγματοληπτικοί.

Ο κ. Καββαθάς κατέληξε στην εισήγησή του ότι οι κοινωνικοί εταίροι βίωσαν την απαξίωση εν καιρώ κρίσης. Αποτελεί λοιπόν ζητούμενο εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.
.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: