20 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλος χρόνου: Από τη... Σεισάχθεια στις μαζικές κατασχέσεις και εξώσεις!!!

Τέλος χρόνου: Από τη... Σεισάχθεια στις μαζικές κατασχέσεις και εξώσεις
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ 96 ΔΙΣ. ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ
Μαζικές κατασχέσεις και οι εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους ζήτησε η τρόικα από το 2017 κάτι που έθεσε ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τελευταία χρονιά ανοχής είναι το 2016. 
Κόκκκινα στεγαστικά δάνεια αξίας 30 δισ. ευρώ και κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αξίας 66 δισ. ευρώ θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα και συνολικά αξίες που αντιστοιχούν στο 55% του ΑΕΠ θα πρέπει να εκποιηθούν σε υποδιπλάσιο ποσό της αξίας τους.
Το 2017 θα είναι ακόμη μαι χρονιά γκρεμίσματος αυταπατών, και από τη... «Σεισάχθεια» για τα δάνεια θα δούμε σπίτια και περιουσίες να χάνονται και ακόμη περισσότερους πολίτες να χάνουν τις δουλειές τους και τα σπίτια τους.

Γιατί μπορεί η μέθοδος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών να είναι η μέθοδος για να πιεστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, και για να εισπραχθούν τα χρέη όμως η διαδικασία εκποίησής τους θα είναι μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, με επιπτώσεις τόσο στην επιχειρηματική ζωή όσο και στην αγορά εργασίας.
Υπό την πίεση των Θεσμών, η όποια προστασία μέχρι τώρα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, μετράει μέρες, καθώς ο διαθέσιμος χρόνος τελειώνει και η λύση στο γόρδιο δεσμό για τα κόκκινα δάνεια περνάει από την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν οι κατασχέσεις.
Τέλος χρόνου
Ετσι ενώ μέχρι σήμερα η διαχείριση των κόκκινων δανείων παραμένει παγωμένη στην Ελλάδα, με μόνο σκοπό να κερδηθεί από όλες τις πλευρές όσο περισσότερος πολιτικός και οικονομικός χρόνος, ο χρόνος αυτός τελειώνει και το αναπόφευκτο έρχεται.
Οι συντονισμένες κινήσεις των hedge funds για μια άδεια στην απελευθερωμένη αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι πιέσεις στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων και ο νέος νόμος σκούπα για τα κόκκινα δάνεια με τη θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής διευθέτησης των επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, θα εκκινήσει και επισήμως τη διαδικασία των κατασχέσεων..
Ταυτόχρονα ο νέος νόμος θα γκρεμίσει ακόμα μία «αυταπάτη», αυτή που έθρεψε τις εξαγγελίες για Σεισάχθειας και θα φέρει ακόμη μια μετωπική με την πραγματικότητα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ετσι μετά από ένα σχετικό ήπιο και ειρηνικό 2016, τους επόμενους μήνες αναμένεται να αρχίσουν να εκτυλίσσονται και στην Ελλάδα σκηνές που βλέπουμε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και παλαιότερα στις ΗΠΑ.
Γιατί ακόμη κι αν οι χαμηλές αποτιμήσεις των πακέτων των δανείων, που προσφέρουν τα funds έχει καθυστερήσει τις εξελίξεις, το 2017 θα φέρει ραγδαίες αλλαγές υπό την πίεση των Θεσμών. Οι τράπεζες θα πιεστούν να αποδεχτούν τις όποιες προσφορές των funds τα οποία και θα αρχίσουν να ρευστοποιούν χιλιάδες ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις ιδιοκτητών και εγγυητών που έχουν καταπλακωθεί από το βάρος των κόκκινων δανείων.
Η διαδικασία θα εντατικοποιηθεί κάτι που φαίνεται και από τη στάση της ΕΚΤ, η οποία την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δίνουν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων.
Στις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν περισσότεροι από 480.000 φάκελοι μόνο από κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αντιπροσωπεύουν αξίες κοντά στα 30 δισ. ευρώ και άλλοι 425.000 φάκελοι μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών χρεών αξίας 66 δισ. ευρώ.
Η προσπάθεια του αδύναμου τραπεζικού συστήματος να διαχειριστεί αυτό τον τεράστιο όγκο των χρεών που αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ και να πάρει πίσω ένα μέρος από τα λεφτά του, θα φέρει ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό σεισμό με χιλιάδες θύματα.
Τι θα φέρει ο νέος νόμος
Μέχρι σήμερα οι τράπεζες ήταν διστακτικές στο να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις διότι τα τραπεζικά στελέχη δεν ενέκριναν διαγραφές οφειλών υπό τον φόβο των πιθανών νομικών συνεπειών είτε για απιστία έναντι των μετόχων της τράπεζας, είτε για διακριτική μεταχείριση από ανταγωνιστικές ή άλλες επιχειρήσεις.
Με τις αλλαγές όμως που προωθούνται στη νομοθεσία θα καλύπτονται οι τράπεζες για την περίπτωση των αναδιαρθρώσεων, ενώ θα τροποποιηθούν οι πτωχευτικές διαδικασίες και θα τους δοθούν μεγαλύτερες δυνατότητες για μετοχοποίηση δανείων με δική τους πρωτοβουλία
Με τις τροποποιήσεις στον νόμο για τα επιχειρηματικά δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και με την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πολιτική ανοχής που είχαν και θα πιεστούν να προχωρήσουν είτε σε βιώσιμες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις είτε σε πλειστηριασμούς.
Ο Πτωχευτικός Κώδικας με το τρίτο Μνημόνιο διευκολύνει τους ξένους επενδυτές αφου όποιο ποσό κι αν ζητα ένας επιχειρηματίας, στο τέλος το όποιο περιουσιακό στοιχείο της υπερδανεισμένης επιχείρησης, θα τεθεί σε εκκαθάριση και θα καταλήξει σε ένα πλειστηρισμό όπου τα funds μπορούν να φροντίσουν να μην ανέβουν οι τιμές.
Οι επιχειρηματίες στο πλαίσιο αυτό είναι σε απόγνωση και για να αποφύγουν τη ρευστοποίηση των εταιρειών τους, ζητούν να εξαγοραστούν από διάφορες επιχειρήσεις ακόμη και έναντι 1 ευρώ...
Ταυτόχρονα, οι τραπεζίτες δέχονται πιέσεις από τα credit funds προκειμένου να πουλήσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σε τιμές που κυμαίνονται από 10% έως και 20% της ονομαστικής αξίας τους.
Στο περιβάλλον αυτό ευρύτερης απαξίωσης πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και μεγάλος αριθμός πολύτιμων θέσεων εργασίας θα χαθούν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: