24 Οκτωβρίου 2016

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: «Δεν θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στην Πελοπόννησο»

Αποτέλεσμα εικόνας για πέτρος τατούλης
«Πρόκειται για εξαιρετικά εσφαλμένη απόφαση, το περιεχόμενο της οποίας είναι περισσότερο πολιτικό παρά νομικό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016. 
«Σε όλο το δημόσιο βίο μου ήμουν σταθερός στην άποψη ότι η δικαιοσύνη αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό νομιμότητας και αποτελεσματικότητας της θεσμικής λειτουργίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αντιδικούμε με τη δικαιοσύνη, αντίθετα έχουμε απόλυτη πίστη ότι αποτελεί απαραίτητο θεσμό.
Δεν θα επιτρέψουμε ωστόσο να μετατραπεί η χώρα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε χώρο όπου διαφεντεύουν οι δικαστές». 
Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι υπεβλήθη μια μηνυτήρια αναφορά από τον εκδότη εφημερίδας, η οποία στις εκλογές του 2010 ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πολιτικού εγχειρήματος της Νέας Πελοποννήσου και της αλλαγής των πολιτικών δεδομένων που επέφερε. Ήθελε ωστόσο να διαφεντεύει ως «Μπέης» πολιτικά την Περιφερειακή αρχή, ήθελε να έχει λόγο για τις πολιτικές επιλογές της, όπως επίσης και για την επιλογή Αντιπεριφερειαρχών. «Αυτό ήταν ξεκάθαρα απέναντι στις πολιτικές μας αρχές και πεποιθήσεις γιατί βασική μας αρχή είναι ότι η Περιφέρεια λογοδοτεί μόνο στους πολίτες και βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις». 
Ο Περιφερειάρχης, αφού ανέφερε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε υποβάλλει η εφημερίδα στο δικαστήριο τα έχασε, σημείωσε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, στην οποία δεν δόθηκε το δικαίωμα της απολογίας, αναβλήθηκε δύο φορές, «η πρώτη λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό και η δεύτερη λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Ζητήθηκε τρίτη αναβολή, καθόλα νόμιμα, λόγω της ενασχόλησης με σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Περιφέρεια, η οποία ωστόσο δεν δόθηκε, χωρίς να γνωρίζω το λόγο». 
Κάποιοι μάλιστα από τους δικηγόρους είχαν ήδη προεξοφλήσει την απόφαση του δικαστηρίου, γεγονός το οποίο συνιστά ξεκάθαρη εκτροπή της δικαιοδοτικής λειτουργίας, τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος συχνά σπεύδει να προαναγγέλλει αποφάσεις των δικαστηρίων. 
Ερωτηματικά προκαλεί επίσης ο τρόπος λειτουργίας του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη. «Ο Εισαγγελέας αγόρευσε για ένα λεπτό με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Οι ρόλοι είναι σαφώς διακριτοί και δεν πρόκειται να εξαρτόμαστε πολιτικά από κανένα Εισαγγελέα». 

Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να αποδείξουμε πόσο εσφαλμένη είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου 
«Ο σεβασμός μας στη δικαιοσύνη είναι δεδομένος και παραμένει. Δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω μιας εσφαλμένης απόφασης. Επί δικτατορίας είχα 17 δίκες, χωρίς ποτέ να μου επιβληθεί ποινή στέρησης των πολιτικών μου δικαιωμάτων» συνέχισε ο κ. Τατούλης. 
«Έχουμε ήδη προσφύγει στο Εφετείο καθώς αμφιβάλλουμε κατά πόσο το περιεχόμενο της ποινής, πόσο μάλλον στο επίπεδο των πολιτικών δικαιωμάτων, συνάδει με το δικαιοδοτικού καθεστώς της χώρας» και ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, εντός του νομικού πλαισίου, για να αποδείξουμε πόσο εσφαλμένη είναι η απόφαση. 
«Η πολιτική μου στάση σε όλο το δημόσιο βίο μου έχει δικαιωθεί πλήρως, καθώς ποτέ δε συμβιβάστηκα με μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα ή με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες». 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στον τέως Αντιπεριφερειάρχη το 2011, ο οποίος ήταν ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας, υπενθυμίζοντας τα γνωστά πρωτοσέλιδα της συγκεκριμένης εφημερίδας εις βάρος του. 
«Ο κ. τέως Αντιπεριφερειάρχης δεν παραιτήθηκε τότε ως όφειλε, παρόλο που προέβη σε ενέργειες απέναντι στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης. 
Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Ρωμανός – Γαργαλιάνοι, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι το κόστος τους ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου, πρωτόγνωρο ποσό, ενώ παράλληλα υπάρχουν δικαστικές προσφυγές για διεκδικήσεις πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 
«Από το 2012 υποστήριξα ότι το κόστος αυτό ήταν εξωπραγματικό και ότι η δαπάνη αυτή είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ώστε η υπόθεση να διερευνηθεί. Οι δικαστικές αρχές έπρεπε να είχαν λάβει υπόψιν τους τη δημόσια τοποθέτησή μου και να είχαν προβεί στις απαιτούμενες ελεγκτικές ενέργειες. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις τότε με εγκαλούσαν γιατί δεν προχωρούσα τις εκταμιεύσεις γρήγορα, ενώ τώρα έχουν συνταχθεί με τη θέση μου ότι επιβαρύνθηκε εξαιρετικά και απαράδεκτα το κόστος των απαλλοτριώσεων και μάλιστα σε αυτό συνομολογούν και οι πολίτες». 
Η στάση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προσβάλλει τους δικηγόρους που εκπροσωπεί
«Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και συνήγορο του εκδότη, ο οποίος προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία πολιτικού περιεχομένου να προβάλλει το πολιτικό του ενδιαφέρον, δεν θα τον ακολουθήσω στην πολιτική του παραζάλη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι «αδικεί τους δικηγόρους που εκπροσωπεί με τη συμπεριφορά του και, με ευρεία έννοια, δημιουργεί στρέβλωση στη λειτουργία της δικαιοσύνης εκμεταλλευόμενος τη θεσμική του ιδιότητα για ίδιον πολιτικό όφελος». 
«Μου προκαλεί εντύπωση ο χρόνος που επέλεξε να υποβάλλει τη μηνυτήρια αναφορά του. Δεν είχε διαβάσει ή δεν είχε ακούσει τις δημόσιες παρεμβάσεις μου νωρίτερα; Γιατί διάλεξε αυτό το χρονικό σημείο; Το έκανε προσπαθώντας να επηρεάσει την απόφαση του Εφετείου. Έχει μάλιστα προαναγγείλει την απόφαση του Εφετείου. Αυτά θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι δικαστικές αρχές» ανέφερε ακολούθως ο Περιφερειάρχης. 
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή στην Πελοπόννησο και είμαστε πεπεισμένοι ότι η δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Δεν θα αφήσουμε ακόμη σε κανένα το περιθώριο να χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο των απειλών για να αμαυρώσουν το ρόλο της δικαιοσύνης» σημείωσε ιδιαίτερα ο κ. Τατούλης.     

Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση οδηγός στη νέα Ελλάδα
Με ομόφωνη απόφασή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ζήτησε από την Κυβέρνηση να σταματήσει την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, θέτοντας ταυτόχρονα στη διάθεσή της την αρωγή της στη μόνη αναγκαιότητα της πολιτικής μεταρρύθμισης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση όπως γίνεται σε όλο το σύγχρονο κόσμο, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σε σχέση με το 4ο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. 
«Πρόκειται για μια μεγάλη τομή στα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Η αναζήτηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και η αλληλεγγύη μεταξύ των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών Περιφερειών αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας ενάντια σε όσους προσπαθούν να περιορίσουν τη δυναμική των Περιφερειών και αυτό το αποδέχθηκε πλήρως η Κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Τατούλης και χαρακτήρισε τις Περιφέρειες το σημαντικότερο όπλο της χώρας ενάντια στην κρίση. 
Δημιουργούμε νέα οικονομία με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου
«Το σχέδιό μας για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου παίρνει σάρκα και οστά» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ, όπου καταρτίστηκε ο οδικός χάρτης των ενεργειών. 
Θα είναι η πρώτη φορά θεματικού τουριστικού τραίνου, στη λογική της κρουαζιέρας, «ώστε να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου. Το σχέδιο μας αυτό έγινε αποδεκτό μετά από δική μας πρωτοβουλία και επιμονή» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης. 
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το 2017 στην Τρίπολη, όπου θα αξιολογηθεί η προσπάθεια, συντονιστής της οποίας θα είναι ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος. 
Θα εκπονηθεί επίσης μια μελέτη η οποία θα προσδιορίσει τις ενέργειες και το τελικό ακριβές σχέδιο που θα υιοθετηθεί για την επιτυχή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου. 

Με συνέπεια και αποφασιστικότητα επιτυγχάνουμε το σημαντικότερο προεκλογικό μας στόχο και τη βάση του αναπτυξιακού μας σχεδίου 
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την ενημέρωση της Κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 
«Είναι αντιληπτό απ’ όλους το μέγεθος αυτής της εξέλιξης. Αποδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι ήταν λόγια στον αέρα όλα αυτά που έλεγαν διάφοροι κύκλοι και οι οποίοι στρέφονταν εναντίον του συμφέροντος των πολιτών και προσέβλεπαν στη διατήρηση του καθεστώτος της παρανομίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής» τόνισε ο κ. Τατούλης. 
Πολιτικά αποδείχθηκε επίσης ότι το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, εφόσον εξασφάλιζε το μικρότερο κόστος στον πολίτη και την βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε ο Περιφερειάρχης. 
«Πρώτοι ξεκινήσαμε και πρώτοι θα ολοκληρώσουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο στη χώρα και δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι όταν υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα και σεβασμός στη νομιμότητα, μπορούμε να επιτύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Επιτυγχάνουμε το σημαντικότερο προεκλογικό μας στόχο και βάση του αναπτυξιακού μας σχεδίου, να μετατρέψουμε την Πελοπόννησο σε Περιφέρεια της Αειφορίας, το προϊόν της οποίας, είτε πρόκειται για αγροτικό, είτε πρόκειται για τουριστικό να σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο αειφορίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: