19 Οκτωβρίου 2016

«Νίπτει τας χείρας του» το υπ. Εργασίας:Για τις χαμηλές συντάξεις φταίει η «σφαγή» των μισθών-Μας δουλεύουν ψιλό γαζί-Τσακίστε τους από την εξουσία!!!

«Νίπτει τας χείρας του» το υπ. Εργασίας: Για τις χαμηλές συντάξεις φταίει η «σφαγή» των μισθώνΑποσείει από πάνω του κάθε ευθύνη ο Κατρούγκαλος και «πανηγυρίζει» γιατί στα 15 χρόνια ασφάλισης θα δίνει δύο(!) ευρώ παραπάνω σε σχέση με το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα
«Ψαλιδισμένες» έως και 30% (μεσοσταθμικά 15%-20%) για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ είναι οι νέες συντάξεις, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών. 
Ο νόμος Κατρούγκαλου χορηγεί συντάξεις από 413 έως 1.200 ευρώ ευνοώντας κυρίως όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.000 ευρώ και αδικώντας τους ασφαλισμένους με 35 - 40 χρόνια ασφάλισης. Το ύψος των νέων συντάξεων πιστοποιείται και από τα παραδείγματα που είχε δημοσιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας με την ψήφιση του νέου νόμου.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας διαψεύδει ανάλογα δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για μαύρη προπαγάνδα που εστιάζει στο υποτιθέμενο «κούρεμα» των νέων συντάξεων μέχρι και 30%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας το νέο σύστημα προβλέπει:

- μεγαλύτερες συντάξεις από ό,τι το προηγούμενο για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα έως 1.000 ευρώ. (Εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ δηλώνουν σήμερα το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών). Για παράδειγμα, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση). Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411.

-Για εργαζομένους με πλήρες εργασιακό ιστορικό, η σύνταξη είναι μεγαλύτερη και πάντα κοντά στο 80%, σε σχέση με το μέσο μισθό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης δημόσιου συστήματος ασφάλισης στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, σύνταξη 655 ευρώ, που χρησιμοποιεί ως πρωτοσέλιδο ένα από τα χαλκεία, αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ.

-Για τις συγκρίσεις τους, τα χαλκεία της παραπληροφόρησης εσκεμμένα αναφέρονται σε ελάχιστη σύνταξη τάχα 486 ευρώ, αγνοώντας τη σφαγή των ημερομισθίων και μισθών της μνημονιακής περιόδου. Αυτή όμως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα -μετά τη «σφαγή» των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- θα ήταν 392,7 ευρώ και όχι 486 όπως ήταν με τιμές 2010. Σε όλες τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτήν, λόγω της εθνικής σύνταξης.

Υπενθυμίζεται ότι η εθνική σύνταξη, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού κάθε σύνταξης, δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλλά απευθείας από το φορολογία, ως εργαλείο κοινωνικής αναδιανομής. Αντιστοιχεί στο όριο της σχετικής φτώχειας, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στα 384 ευρώ. Για σύγκριση: η βασική σύνταξη του νόμου 3863/2010 που υπερασπίζονται ως δήθεν καλύτερη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα χαλκεία ήταν 360 ευρώ όταν το όριο φτώχειας ήταν στα 665 ευρώ και θα είχε ελαττωθεί σήμερα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του νόμου αυτού αναπροσαρμογή ήταν στα 341 ευρώ.

«Προφανώς δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. «Είναι χαμηλές, αυτές που μπορεί να καταβάλει σήμερα το πτωχευμένο από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού κράτος μας. Τις έχουμε συνδέσει όμως με ρήτρα ανάπτυξης με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μη κερδίσουν μόνο λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων. Επιδιώκουμε δε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το εργασιακό και την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της λιτότητας. Συντάξεις από 400 έως 1.200 ευρώ  θα χορηγεί το νέο σύστημα που ευνοεί κυρίως όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.000 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: