8 Φεβρουαρίου 2017

«ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ»! Λαφαζάνης: Η ΤτΕ σε κρατικό έλεγχο, θα εκδίδει τη δραχμή!

Την άποψη ότι διαμορφώνεται μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, που τείνει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και το οποίο εκφράζει η Λαϊκή Ενότητα, διατύπωσε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις του κόμματός του για την μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα.
Το πραγματικό διακύβευμα, ευρώ ή εθνικό νόμισμα, αποσιωπάται, είπε ο κ. Λαφαζάνης, επικρίνοντας έντονα τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η πολιτική ζωή της χώρας κινείται «εκτός τόπου και χρόνου» με ανούσιους διαπληκτισμούς, τονίζοντας ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Οι πολίτες, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΛΑΕ, γυρίζουν την πλάτη τους στο νέο και πιο παρακμιακό δικομματισμό και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

«Δεν είμαστε δραχμόπληκτοι», είπε ο κ. Λαφαζάνης, «ούτε έχουμε φετίχ με το εθνικό νόμισμα, άλλοι έχουν δόγμα το ευρώ», επισημαίνοντας ότι η ΛΑΕ θέλει εθνικό νόμισμα για να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια, την λιτότητα, για να μπει σε πορεία διαγραφής του χρέους, για την εθνικοποίηση των τραπεζών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τα βήματα της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα είναι:

1. Η Τράπεζα της Ελλάδας, περιέρχεται σε δημόσια ιδιοκτησία, τελεί υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο, αποκτά πλήρη και κατ’ αποκλειστικότητα το προνόμιο να εκδίδει εθνικό νόμισμα και η πολιτική της κινείται στο πλαίσιο που χαράσσει η κυβέρνηση. Ο κ. Στουρνάρας θα χάσει τη δουλειά του, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί για τα μεγάλα σκάνδαλα στον τραπεζικό τομέα.

2. Η χώρα αποκαθιστά τη νομισματική της κυριαρχία, η οποία, εκ των πραγμάτων αποτελεί θεμέλιο και ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

3. Θεσμική ρύθμιση αυξημένης ισχύος κατοχυρώνει ότι η νομισματική πολιτική της χώρας ασκείται με κύρια κριτήρια την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διεύρυνση των θέσεων εργασίας.

4. Η κυβέρνηση, μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας, καθορίζει την ισοτιμία μετατροπής του ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.

5. Με νομοθετική διάταξη το ευρώ αποσύρεται και το νέο εθνικό νόμισμα τίθεται σε υποχρεωτική κυκλοφορία.

Η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν μπορεί να σταθεί οικονομικά και κοινωνικά όρθια, αλλά χάνει ακατάπαυστα έδαφος από ισχυρότερες και πιο ανταγωνιστικές οικονομίες και πρώτα απ’ όλα από τη Γερμανία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, η εισαγωγή του εθνικού νομίσματος θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να απεμπλακεί από τον άνισο και εξουθενωτικό ανταγωνισμό που υφίσταται εντός της ευρωζώνης. Επίσης, το εθνικό νόμισμα γίνεται απαραίτητο για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της χωρίς πιστώσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, θα επιτρέψει στο δημόσιο να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο νέο ρόλο τους χωρίς την ρευστότητα της ΕΚΤ, όσο και για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια ριζοσπαστική πολιτική που θα αντιμετωπίζει προς όφελος των δανειοληπτών, το άγος των δυσβάστακτων ιδιωτικών χρεών που στραγγαλίζουν την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: