22 Ιουνίου 2017

ΚΑΛΑΜΑΤΑ:ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ...

...ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 
ΑΝ.  ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ  ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ 

ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΣΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ. 
ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ


Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας και ιδιαίτερα στους μεγάλους όπως είναι η Μεσσηνία, Ηράκλειο, Χανιά κ.λπ. Η αιτία είναι η άποψη ορισμένων νομικών κύκλων ότι μετά την ισχύ του ν.4412/2016 «Περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών» ότι παύει η ισχύς του άρθρου 44 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α 47).

Όπως σας είναι γνωστό, με σχετική τροπολογία που είχα προτείνει το Μάιο του 2015, ως βουλευτής τότε Μεσσηνίας και είχε γίνει αποδεκτή από τους συναρμόδιους υπουργούς και εντάχθηκε ως άρθρο 44 στο Ν. 4325/2015(ΦΕΚ Α47) παρείχετο η δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου για τη δακοκτονία. Αν επικρατήσει αυτή η άποψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν θα πληρώσουν τουλάχιστον την εκτέλεση του πρώτου ψεκασμού και την παγιδοθεσία. Με δεδομένο ότι η υπογραφή των συμβάσεων ιδιαίτερα στους μεγάλους νομούς δεν θα γίνει πριν από τον Αύγουστο, είναι φανερό ότι η δακοκτονία κινδυνεύει «να τιναχτεί στον αέρα». Συνεπώς, εκτός από την καθυστέρηση της κατανομής των κονδυλίων και της ανεπαρκείς πιστώσεις που διέθεσε η κυβέρνησή σας, αν συμβεί και αυτό τότε η ελαιοπαραγωγή για δεύτερη συνεχή χρονιά κινδυνεύει να καταστραφεί.
Κατόπιν αυτών είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση για την συνέχιση ισχύος του άρθρου 44 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α 47), έτσι ώστε να δίνεται δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου δακοκτονίας, επειδή όπως τόνισα και πιο πάνω οι διαγωνισμοί στις μεγάλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας θα ολοκληρωθούν όχι νωρίτερα του Ιουλίου, μήνα τον οποίο θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί δακοκτονίας. 

Υ.Γ. Παραθέτω το άρθρο 44 του Ν. 4325/2015(ΦΕΚ Α47)
«1. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν δημοσιευτεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την 10η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των εργασιών δακοκτονίας, η Οικονομική Επιτροπή της οικείας Περιφέρειας, μπορεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχομένων υπηρεσιών από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας, μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης: α) βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και β) το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας.
2. Δαπάνες ψεκασμών δακοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, από την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα σε βάρος των πιστώσεων των οικείων Περιφερειών τρέχοντος οικονομικού έτους, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και το ύψος της δαπάνης, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας».



Καλαμάτα 22 ΙΟΥΝΙΟΥ   2017

Θανάσης Πετράκος


Δεν υπάρχουν σχόλια: