14 Ιουλίου 2017

Μυρίζει «μπαρούτι» στην κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικά πολεμικά πλοία κοντά στο Οικόπεδο 11 !!!

806696-turkish_frigate.jpg
Σκηνικό θερμού επεισοδίου επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δημιουργώντας ένα άκρως επικίνδυνο και εκρηκτικό» κλίμα, με φόντο τις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL – ENI στο κοίτασμα «Ονησίφορος».
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι έστειλαν αρχικά τη φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) πολύ κοντά στο σημείο, όπου βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella», ενώ στη συνέχεια ενίσχυσε τις δυνάμεις, με άλλη μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Μάλιστα, προχωρώντας σε ένα παιχνίδι φτηνού εντυπωσιασμού και ανούσιας επίδειξης πυγμής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο γίνεται, «για να εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου».

Την ίδια στιγμή, σάλο προκαλούν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, επιτέθηκε με δριμύτητα για ακόμη μία φορά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλώντας με αντίποινα για τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, «κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς», εντός της κυπριακής ΑΟΖ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Βεβαίως, ο ίδιος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Τουρκία, αρκούμενος στο γνωστό παιχνίδι των λεκτικών προκλήσεων.

Στον κ. Τσαβούσογλου απάντησε από τη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (13/07/2017) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σαφή, ωστόσο, προειδοποίηση προς την Τουρκία έστειλε την ίδια ημέρα και ο ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι επιθυμητό οποιοδήποτε «επεισόδιο» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, πάντως, η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Οικόπεδο 11 θυμίζει «αστακό»: Υπενθυμίζεται ότι στον λιμένα της Λάρνακας έχουν καταπλεύσει εδώ και δύο ημέρες δύο φρεγάτες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ στ’ ανοιχτά της Μεγαλονήσου παραπλέει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George Washington».

Παράλληλα, διακριτική είναι και η παρουσία των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων, ενώ και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής, με φόντο τις εξελίξεις περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: