25 Οκτωβρίου 2017

«ΦΩΤΙΑ» ΠΗΡΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Το «αντίο» Τσίπρα στη Μόσχα και oι αγωγοί Τραμπ στην Ελλάδα!!!

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τις συζητήσεις που έκαναν Τσίπρας -Τραμπ στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την ενεργειακή αγορά και ιδαίτερα για τους αγωγούς υγροποιημένου αερίου, ήρθε κατευθείαν δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος ηγέτης μιλώντας σε συνέδριο της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι» (Vladai), κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ενεργειακή τους πολιτική, λέγοντας πως αποσκοπεί στο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να αγοράζει το πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG).

Αναφερόμενος στους αγωγούς φυσικού αερίου, για τους οποίους συνομίλησαν ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παρεμποδισθούν τα έργα κατασκευής αγωγών νέων οδεύσεων, παρότι όπως είπε, μια τέτοια διαφοροποίηση από λογιστική απόψεως είναι «πιο αποδοτική από οικονομικής απόψεως, πιο συμφέρουσα για την Ευρώπη, ενώ ενισχύει την ασφάλεια της».

Πράγματι, από τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Τραμπ, φάνηκε ότι η Ελλάδα απομακρύνεται, όσον αφορά το ενεργειακό κόμματι, από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, στην οποία είχε προσανατολιστεί με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2015 και  επανατοποθετείται στο αμερικάνικο ενεργειακό στρατόπεδο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω του αγωγού TAP, της διασύνδεσης με το δίκτυο της Βουλγαρίας και των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου, ενώ τόνισε,  ότι είναι πιθανή η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική στρατηγική για την αναχαίτιση της Ρωσίας, δηλαδή για τη μείωση του μεριδίου της Gazprom στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς, δεν στηρίζεται μόνο στους αγωγούς που θα περάσουν από ελληνικό έδαφος, αλλά και στις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου.

arouraios

Δεν υπάρχουν σχόλια: