19 Νοεμβρίου 2017

Πως «χτυπάμε» τους Τούρκους, από… Ρωσική ακαδημία πολέμου...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρωσική Ακαδημία ΠολέμουΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια πολύ ανησυχητική είδηση που έρχεται από την Ρωσία έχει κυριολεκτικά ταράξει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
Πρόκειται, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, για μια «εντολή» που έχει δοθεί στην Ρωσική Ακαδημία Πολέμου σχεδίων επίθεσης κατά των στρατιωτικών αεροδρομίων της Τουρκίας και της Λετονίας στην Βαλτική Θάλασσα.
Όπως αναφέρεται ο Ρώσος στρατηγός, Oleg Makareviç, έχει προβάλει προσομοιώσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροδρομίων με εντολή χτυπήματος από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Η είδηση αυτή πέρασε στην τουρκική πλευρά από την ρωσική εφημερίδα Kommersant, και έχει βάλει σε μεγάλη περίσκεψη τους Τούρκους καθώς για πρώτη φορά διαφαίνεται τόσο φανερά η προοπτική να δεχτούν μια σοβαρή επίθεση από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Ρώσος στρατηγός έδωσε αυτές τις εντολές επισημαίνοντας τον κίνδυνο επέκτασης της ουκρανικής κρίσης με συνέπεια η Τουρκία, που είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά και η Λετονία, να αποτελέσουν δυνητική απειλή για την Ρωσία.

Παράλληλα από τους Ρώσους επισημαίνεται ο κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη δράση των Τζιχαντιστών, που έχουν βάσεις εξόρμησης σε τουρκικό έδαφος, για να διενεργήσουν επιχειρήσεις σε βάρος της Ρωσίας κυρίως στην γειτονική με την Τουρκία περιοχή του ρωσικού Καυκάσου.

Ο Ρώσος στρατηγός Oleg Makareviç, όπως αναφέρεται, είναι της άποψης που επικρατεί και στην Ρωσική Ακαδημία Πολέμου ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες από όπου η Ρωσία μπορεί να δεχτεί επιθέσεις στο εγγύς μέλλον. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, θα πρέπει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες και να έχουν ετοιμοπόλεμα σχέδια αντιμέτωπης της τουρκικής απειλής.

Όπως φαίνεται «χοντραίνει» πολύ το παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή μας με βασικό παίκτη την Ρωσία του Πούτιν. Εδώ εναπόκειται να δούμε ποια είναι η δική μας θέση σε όλη αυτή την εξελισσόμενη κρίση με πολλαπλές συνέπειες.

Εδώ χρήσημο είναι να θυμηθούμε κάτι πολύ σημαντικό. Στην κεντρική είσοδο της Σχολής Πολέμου στην Άγκυρα, (από προσωπική εμπειρία), υπάρχει μια παλιά επιγραφή που αναγράφει στα τούρκικα : «Türklerin en büyük düşman Rus bir Yunan iki», δηλαδή, «Ο μεγαλύτερος εχθρός των Τούρκων πρώτος ο Ρώσος και δεύτερος ο Έλληνας»!!!

Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: