15 Νοεμβρίου 2017

Προειδοποιεί ο Τσελέντης για μεγάλο σεισμό: «Αν γίνει στη θάλασσα, η Ελλάδα…»

Ποιά η προειδοποίηση του Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα;;;
Η Ελλάδα αντέχει σεισμούς μεγέθους 6,5 με 7 Ρίχτερ, εάν γίνουν στη θάλασσα, αλλά αν γίνουν στην ξηρά θα έχουμε τρομακτικές συνέπειες, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, με αφορμή τον φονικό σεισμό στα σύνορα Ιράν – Ιράκ.Στην Ελλάδα δεν θα σας πει κανείς ότι δεν περιμένει να γίνει σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Σχετικά με τα 7,3 Ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο Ιράκ και το Ιράν, ο κύριος Τσελέντης δήλωσε πως η περιοχή έχει πολύ μεγάλα ρήγματα, «καμία σχέση με την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε πως το ρήγμα της Ανατολίας δεν επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την προσπάθεια των επιστημόνων του πανεπιστημίου Αθηνών για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων Σαντορίνης – Αμοργού, προσθέτοντας πως ειδικά το ρήγμα της Αμοργού «είχε κάνει το 1956 τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό και 20 μέτρων στην Φολέγανδρο».

Το ρήγμα αυτό όμως, διευκρίνισε, «ενεργοποιείται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε το ξεχνάμε».

Εξάλλου, όπως είπε, έναν σεισμό γύρω στο 6,5 Ρίχτερ στον ελληνικό χώρο «τον θέλουμε, κάθε δύο – τρία χρόνια», ώστε να εκτονώνεται η ενέργεια: «Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ έχει χίλιες φορές μεγαλύτερη από έναν 4 Ρίχτερ».

Τέλος, ο κύριος Τσελέντης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός πως η μέθοδος ΒΑΝ, του καθηγητή Βαρώτσου μπόρεσε να εντοπίσει τον σεισμό του Μεξικού, δίνοντας ανάλογα σήματα κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: