19 Μαΐου 2018

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα!

Οι πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt και του περιοδικού Spiegel βασίζονται σε εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) αρχές της εβδομάδας στην οποία συμμετείχε το ΔΝΤ. Επίμαχο ζήτημα μεταξύ των θεσμών παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η ΕΕ. Για να είναι συνεπώς η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της θα πρέπει σύμφωνα με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι να δεχτούν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που προβλέπονται μέχρι στιγμής.


Σύμφωνα με το Spiegel το ΔΝΤ ζητά εκτός αυτού στις ελαφρύνσεις να μην συμπεριληφθούν μόνο τα δάνεια από τον ΕΜΣ αλλά και τα διμερή δάνεια που παρείχαν στην πρώτη φάση της κρίσης τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτήν την πρόταση για «νομικούς λόγους»: το μέτρο θα επιβάρυνε άμεσα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.


Η Αθήνα μάλλον δεν θέλει το δάνειο του ΔΝΤ


Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην ενεργοποιήσει το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει επί της αρχήςτον Ιούλιο του 2017, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν την παραμονή του στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του Ταμείου θεωρείται σημαντική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στους επενδυτές ενόψει της επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Πάντως, οι ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν, πως ακόμη και στην περίπτωση που το Eurogroup και το ΔΝΤ καταλήξουν σε συμφωνία για τις ελαφρύνσεις το πιθανότερο είναι η Ελλάδα μην αξιοποιήσει καν το δάνειο του 1,6 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο είναι ακριβότερο από αυτό του ΕΜΣ. Άλλωστε, η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει άμεση πιστωτική στενότητα. Η τελευταία δόση ύψους 11-12 δισ. ευρώ αρκεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και του επόμενου χρόνου.

Πιθανολογείται ότι αποφασιστική για τη στάση που τελικά θα τηρήσει το ΔΝΤ θα είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: