Με… «βάσανα» ξεκινά η εβδομάδα, μιας και ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να είναι προβληματικός με τον «Ορέστη» να… επελαύνει.

Μάλιστα ακόμα δεν έφτασε στη χώρα μας και άρχισε τα… κόλπα, αφού άλλαξε τελευταία στιγμή την πορεία του. Έτσι, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται βροχές, καταιγίδες δυνατοί άνεμοι ακόμα και χιόνια! Όλα αυτά φυσικά θα συνοδεύονται και από «βουτιά» του υδράργυρου.
Το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού κινείται πάνω από τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τα εντονότερα φαινόμενα να επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τη δυτική και νότια χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα αναμένονται μετά το μεσημέρι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, ενώ μέχρι το βράδυ θα επηρεασθούν και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Πολύ ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Ιόνιο. Την Τρίτη τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές του Ιονίου, της Πελοποννήσου και από αργά το βράδυ και στην Κρήτη.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του «Ορέστη» τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης, καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της Τρίτης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πορεία των αερίων μαζών από σήμερα έως τις 25 Οκτωβρίου 2018


Αναλυτική ο καιρός την Δευτέρα

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και αργότερα πιθανόν στη Δυτική Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες. Στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 22 βαθμούς Κέλσιου. Στν Δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφό. Ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά οι οποίες στην νότια Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 22 βαθμούς Κέλσιου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και μετά το απόγευμα στη Δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός για Αττική και Θεσσαλονίκη

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κέλσιου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κέλσιου
Τρίτη 23-10-2018
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο ιόνιο, την ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη που βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας. Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα κεντρικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.