11 Δεκεμβρίου 2018

Διαλύονται τα Σκόπια: Η Βουλγαρία ακυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών – «Είστε ένα ψεύτικο κράτος» – Παρακολουθεί άφωνος ο Τσίπρας!!!

Μπορεί να βρεθεί στον «αέρα» η συμφωνία των Πρεσπών μετά την ηχηρότατη βουλγαρική παρέμβαση με αφορμή την γλώσσα και την μη αποδοχή από την Σόφια της ίδιας της ύπαρξης της ΠΓΔΜ; 
Σκοπιανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ισχυρή απειλή από τη βουλγαρική πλευρά προς την προνομιακή προπαγάνδα που διεξάγει ο Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, αφορά θέμα εσωτερικής κατανάλωσης στη Βουλγαρία, αναφέρει Σκοπιανός ειδικός σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο των Σκοπίων.Στα περί «μακεδονικής γλώσσας» εμμένει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, από την πόλη Στιπ, αναφερόμενος στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όπως είπε, ορίζει το συγκεκριμένο ζήτημα.«Αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. 

Μάλιστα, ο Ζάεφ ανέφερε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι προσεκτικές στις δηλώσεις τους.

Η απειλή για πιθανή παρεμπόδιση των διαδικασιών εισόδου της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τον Σκοπιανό πανεπιστημιακό καθηγητή Nano Ruzhin, αποτελούν ένα ακόμη «επεισόδιο» στην όλη διαδικασία.

Είναι όμως έτσι όπως τα παρουσιάζει ο ίδιος;

«Τέτοιες δηλώσεις (Βούλγαρου ΥΠΑΜ) μπορούν να εμποδίσουν, περιορίσουν και να επιμηκύνουν κάποιες διαδικασίες, κινητοποιώντας την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ) και η ΠΓΔΜ (Ζαεφ) έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία.

Προς το παρόν, μπορούν να προκληθούν ορισμένες αντιδράσεις, αλλά γενικά, πιστεύω ότι ο δρόμος της πΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο Nano Ruzhin, καθηγητής πανεπιστημίου στα Σκόπια.

Ο Ruzhin αναφέρει όμως ότι η σκοπιανή και η βουλγαρική πλευρά έχουν ένα «αγκάθι» πολύ επικίνδυνο που αφορά την κοινή Βουλγαρο-σκοπιανή επιτροπή ιστορίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από τα Σκόπια για αυτήν την μικτή επιτροπή για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας είναι, ότι υπάρχει συμφωνία μόνο για την από κοινού λατρεία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα του Βουλγάρου Τσάρου Σαμουήλ (εποχή Βυζαντίου).

Η μεγαλύτερη διαφωνία όμως αφορά την περίοδο από τον 19ο αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, «θορυβημένος» από τις δηλώσεις του Βούλγαρου ΥΠΑΜ δήλωσε πριν λίγο, ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών η χώρα θα αλλάξει το όνομά της, αλλά είναι εγγυημένη η ταυτότητά της και η μακεδονική γλώσσα.

Στη διαμάχη με τον Καρακατσάνωφ ο Ζάεφ τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει από τους Μακεδόνες το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

«Ναι, θα είναι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κανένας δεν θα αμφισβητήσει ποτέ αυτό το τμήμα της γης, το οποίο μας δόθηκε ως κληρονομιά.

Από την ανεξαρτησία μας το 1991 έχουμε τη δική μας πατρίδα και θα αναγνωριστούμε από όλους. Κανείς στον κόσμο δεν θα μας αμφισβητήσει ποτέ και εσείς που είστε παρόντες θα έχετε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση για να ονομάζεστε Μακεδόνες. Η μακεδονική γλώσσα δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν», δήλωσε ο Ζόραν Ζάιεφ προφανώς θορυβημένος όχι από την Ελλάδα, αλλά από την Βουλγαρία.

Με λίγα και απλά λόγια καταρχήν οι Βούλγαροι δεν αποδέχονται την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός το έκανε αβίαστα και κατά δεύτερο οι Βούλγαροι δεν αποδέχονται την ύπαρξη «Μακεδόνων» την περίοδο του ελληνικού μακεδονικού αγώνα (Παύλος Μελάς και άλλοι ήρωες), ούτε όμως και την περίοδο δημιουργίας του κρατιδίου από τον Τίτο το 1945.

Δηλαδή η Σόφια δεν συμφωνεί στο να οικειοποιηθούν οι σημερινοί Σκοπιανοί, κατά την γνώμη τους πάντα, την βουλγαρική ιστορία, τους Κομιτατζήδες και πολλά άλλα μέχρι την εποχή του ελληνικού εμφυλίου, κάτι όμως που αποδέχθηκε αβίαστα η νυν ελληνική κυβέρνηση.

Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των Βουλγάρων στην προσπάθεια ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, σίγουρα όμως οι ίδιοι θα απαιτήσουν και ενδεχομένως να λάβουν κάποια πράγματα, τα οποία η ελληνική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απεμπόλησε λες και ήταν δικά της.

Όσο για την μελλοντική τύχη της ΠΓΔΜ αυτή είναι δυσοίωνη για δύο λόγους:

Α. Λόγω της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας μετά την συμφωνία Κοσόβου-Αλβανίας.

Β. Λόγω του γεγονότος ότι πολλές χιλιάδες Σκοπιανοί κατέχουν βουλγαρικά διαβατήρια και αυτό είναι προοίμιο για την εμφάνιση βουλγαρικής μειονότητας σε ένα κρατίδιο που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα με διάλυση.

1 σχόλιο:

Henry Jones είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.