24 Μαΐου 2019

Με βατερλό κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους – περιφέρειες

Αποτέλεσμα εικόνας για Με βατερλώ κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατήφεια για τις κεντρικές επιλογές προσώπων ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος καθώς στο Μαξίμου βλέπουν να παραμένουν σε δημοσκοπική καθίζηση οι Συνδυασμοί που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά καθώς και σε μεγάλες Περιφέρειες της χώρας.

Το φάσμα του εκλογικού «Βατερλό» χτυπάει την πόρτα στους υποψηφίους πολλών μεγάλων δήμων ενώ το Μαξίμου βλέπει πολιτικά πρόσωπα στα οποία είχε εναποθέσει τις ελπίδες του ενόψει της μάχης των εκλογών, να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας.
Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι κάποιες από τις κυβερνητικές επιλογές που διαφημίστηκαν και στηρίχθηκαν δεόντως δεν θα καταφέρουν να βρεθούν ούτε στον δεύτερο γύρο.


Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τις μεγάλες Περιφέρειες, όπως αυτές της Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η Ρένα Δούρου, η οποία αποφάσισε να βγάλει στον «αέρα» λίγες ημέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές προεκλογικό σποτ με φόντο εικόνες από το κατεστραμμένο Μάτι με τους 102 νεκρούς, δεν πείθει τους πολίτες ούτε για το έργο που άφησε, ότι για όσα υπόσχεται καθώς βλέπει με τα… κιάλια τον εκλεχτό της ΝΔ Γιώργο Πατούλη στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Rass, ο Γ. Πατούλης συγκεντρώνει ποσοστό 34,8% ενώ η κ. Δούρου φτάνει μετά βίας το 19,1%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δείχνει να κάνει… περίπατο. Η επιλογή του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χρήστου Γιαννούλη δεν έχει ενθουσιάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει στις πρόσφατες έρευνες, όπως σε αυτή της Metrisis Poll, ποσοστό μόλις 12,4% έναντι 46,1% του κ. Τζιτζικώστας ο οποίος «φλερτάρει» ακόμη και με την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Πανωλεθρία για τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ σε Πειραιά – Αθήνα
Η επιλογή του Νίκου Μπελαβίλα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Πειραιά θεωρήθηκε εξαρχής ως επιλογή – ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρει να περάσει καν στον δεύτερο γύρο. Ο Γιάννης Μώραλης και ο Συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής», όπως καταγράφεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc, συγκεντρώνουν ποσοστό 34% ενώ στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, βρίσκεται ο κ. Βλαχάκος.

Στο δήμο της Αθήνας, η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) δεν… περπατάει και δεν αποκλείεται ακόμη και να αποκλειστεί από το δεύτερο γύρο. Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της Alco στην οποία αποτυπώνεται η χαοτική διαφορά που υπάρχει με τον υποψήφιο της ΝΔ. Ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει ποσοστό 38%, ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος με 11,8%, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος έρχεται τρίτος με 10,6%.

Προβάδισμα Ταχιάου στη Θεσσαλονίκη
«Ασθμαίνοντας» βαδίζει προς τις κάλπες και η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Θεσσαλονίκης. Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll κατατάσσει την Κατερίνα Νοτοπούλου στην τέταρτη θέση, με τον Νίκο Ταχιάο που στηρίζεται από τη ΝΔ να οδηγεί την «κούρσα».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ταχιάος λαμβάνει ποσοστό 18% έναντι του 16,8% του Γιώργου Ορφανού. Ακολουθούν ο Κώστας Ζέρβας με 12,6% και η Κατερίνα Νοτοπούλου με 12,4%. Με αναγωγή, τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται ως εξής: Νίκος Ταχιάος: 19,1% Γιώργος Ορφανός: 17,7%, Κώστας Ζέρβας: 13,4% και Κατερίνα Νοτοπούλου: 13,1%.

Αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να μην έχουν τύχη, όπως π.χ. στην Πάτρα, όπου ο νυν δήμαρχος που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, δείχνει να μη χάνει. Γενικώς, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργάζεται ή δεν στηρίζει υποψήφιους που έχουν τη στήριξη κι άλλων κομμάτων, δηλαδή οι σκληροί κομματικοί υποψήφιοι δεν πάνε καθόλου καλά, και βρίσκονται οι περισσότεροι εκτός δεύτερου γύρου.

Ομως, τα πάντα θα κριθούν στις εντυπώσεις. Μια μεγάλη διαφορά στις εκλογές σε συνδυασμό με την ήττα σε μεγάλες και πολλές περιφέρειες και δήμους ενδεχομένως να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά αν πρόσωπα όπως η κ. Δούρου, ο κ. Ηλιόπουλος, η κ. Νοτοπούλου, ο κ. Μπελαβίλας δεν περάσουν καν στο δεύτερο γύρο, ένα σημάδι κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: