11 Μαΐου 2021

Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες laptop, φορητό υπολογιστή;



Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα γλυπτό που εικονίζει παράσταση ενός αρχαίου ελληνικού ταφικού μνημείου, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον ισχυρισμό ότι μια μικρή κοπέλα δείχνει στην μαμά της το νέο της απόκτημα, ένα laptop. Ουσιαστικά, ο ισχυρισμός είναι ότι είχαν οι αρχαίοι Έλληνες laptop, έναν φορητό υπολογιστή, φυσικά και την ανάλογη τεχνολογία.

Υποστηρίζεται γενικότερα ότι στην αρχαία Ελλάδα, κάποτε υπήρξε ανώτερη τεχνολογία. Αλλά, μπορεί να είχαν οι αρχαίοι Έλληνες φορητό υπολογιστή, κομπιούτερς ή άλλου είδους τεχνολογία που να μοιάζει τόσο πολύ με την σύγχρονη; Φυσικά θα χρειάζονταν και ηλεκτρισμό. Είχαν Ηλεκτρισμό στην Αρχαία Ελλάδα; Τι περιγράφει ο Παυσανίας; Θα ήταν ενδιαφέρον αν ρίχναμε μια ματιά σε αυτά που μας λέει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την γλυπτή παράσταση, θα πρέπει να πούμε ότι χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. και το όλο έκθεμα αποτελεί μέρος της συλλογής του J. Paul Getty Museum. Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνεται από το Μουσείο, αλλά και όπως μπορούμε και οι ίδιοι να δούμε, μια γυναίκα απλώνει το χέρι της και αγγίζει μία ρηχή κασετίνα, την οποία κρατά μια μικρή κόρη, πιθανότατα υπηρέτρια.

Όλο αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στο μνημείο, έχει να κάνει με μια ελπίδα που αποδίδεται από την ελληνική ταφική τέχνη στον πεθαμένο να συνεχίζει τις υλικές απολαύσεις που είχε στην επίγεια ζωή του, κατά την μεταθανάτια. Ενδεχομένως, μάλιστα, να επισημαίνει την σιγουριά ή την πίστη του νεκρού, ότι η ζωή του θα συνεχίζεται και μετά.

Όμως, το όλο μυστήριο βρίσκεται στην ρηχή κασετίνα, η οποία φαίνεται να διαθέτει δύο οπές στο πλάι του κάτω μέρους της, όπως περίπου συμβαίνει στα σημερινά laptop, όπου η μία θα μπορούσε να είναι υποδοχή για τον ήχο και η άλλη απλώς μια θύρα USB, όπως πολύ διευκρινίζει η κάτω εικόνα:


Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως οι οπές αυτές δεν αφορούν κάποιο τύπο ηλεκτρικής, ηλεκτρονικής ή γενικότερα port, αλλά πρόκειται για ίχνη που άφησαν αυτοί που κατακρεούργησαν το μαρμάρινο γλυπτό που βρέθηκε κάπου στην Ελλάδα, ίσως, στην Δήλο. Εξάλλου όπως λέγεται υπάρχουν άλλα δύο μέρη αυτού του επιτύμβιου που κόπηκαν προκειμένου να μεταφερθεί.

Και τι είναι, λοιπόν, αυτή η ρηχή κασετίνα; Κατά την γνώμη μας θα μπορούσε να πρόκειται για κάποια θήκη π.χ. κοσμημάτων, γνωστή ως “πυξίδα” τότε, αλλά πιθανότερα βλέπουμε ένα είδος βιβλίου που μοιάζει πολύ με τα σημερινά, απλά ανοίγει όπως ένα laptop. Το ονόμαζαν δίπτυχο και ήταν μια πινακίδα από κερί πάνω στην οποία χάραζαν-έγραφαν με μια γραφίδα. Παρατηρήστε στην κάτω εικόνα πως ο άντρας στη μέση κρατάει κάτι παρόμοιο με εκείνο που έχει το κορίτσι στην επιτύμβια στήλη, ενώ στο άλλο χέρι του φέρει γραφίδα, δηλαδή μολύβι ή κάρβουνο για να γράφει.


Βέβαια, αν ακολουθήσουμε τη θεωρία των Αρχαίων Αστροναυτών, της υπέρ-τεχνολογίας στην αρχαιότητα ή των χρονοταξιδιωτών, θα μπορούσε πράγματι να να πρόκειται για κάποιο είδος οθόνης και στυλό αφής, σαν κάποια που υπάρχουν και σήμερα για tablets και κινητά (το παλιό light pen), Όμως, αν διέθεταν τέτοια τεχνολογία οι αρχαίοι Έλληνες στα 100 π.Χ. δεν θα υπήρχαν και ανάλογες αναφορές ή ευρήματα; Φυσικά, αν είχαν τέτοιου είδους τεχνολογία, η ορολογία θα διέφερε σημαντικά από την σημερινή.

Εύκολα μπορεί να απορρίψει κανείς την ιδέα ότι η ρηχή κασετίνα είναι laptop, αλλά… έχετε σκεφτεί την περίπτωση να διέθεταν οι αρχαίοι Έλληνες laptop; Δείτε και ένα video, σχετικό με τα πιο πάνω:


Δεν υπάρχουν σχόλια: