19 Αυγούστου 2022

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ “ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”

 

Μόσχα, 18 Αυγούστου 2022

2022_08_18_8

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ αλά ΕΛΛΗΝΙΚΑ  !!!

με εξ αποστάσεως ηλεκτρονική σύνδεση, μέσω της διαδικτυακής συνεδριακής πλατφόρμας zoom

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 /-/-/- /-/-/ ώρα 20:00

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ !!!!! του Έλληνα σκηνοθέτη ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΗ !!!

 

Αγαπητοί φίλοι,

Mε ιδιαίτερη επιτυχία, με δυναμική, παλμό, εκφραστικότητα, ειλικρίνεια, αμεσότητα και με άπλετη θετική ενέργεια, που διαπερνούσε δέκτες, πομπούς και συνιστώσες της 3ωρης διαδικτυακής μας συνεδρίας, πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, τη δεύτερη για αυτό το καλοκαίρι προβολή του επιτυχημένου εγχειρήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.  ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ!!!, στο πλαίσιο του οποίου Έλληνες και Φιλέλληνες από όλο τον κόσμο έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε στολίδια της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής του τέλους του προηγούμενου αιώνα, αλλά και του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, με τη συμμετοχή των ίδιων των δημιουργών τους της έβδομης τέχνης

Οι ταινίες προβάλλονται στην ελληνική γλώσσα με υποτίτλους στη ρωσική, γεγονός που ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές-γλωσσικές σκοπιμότητες των δράσεών μας, συνδράμει στη γλωσσική εξάσκηση και επάρκεια, στην εμπέδωση της γνώσης !!!

Με το πέρας της διαδικτυακής προβολής, το κοινό έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον σκηνοθέτη, να τού θέσει, on-line, διαδικτυακά, ερωτήσεις για το όλο καλλιτεχνικό εγχείρημα, το σκεπτικό και τα κίνητρά του. Η επικοινωνία δύναται να πραγματοποιείται στην ελληνική ή στη ρωσική, και εμείς πάντα είμαστε δίπλα και συνδράμουμε στη διερμηνεία !!!  

Κατά της δεύτερη προβολή του ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ για αυτό το καλοκαίρι παρουσιάσαμε το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣτου διακεκριμένου  Έλληνα σκηνοθέτη, μετρ του ντοκιμαντέρ, Χρήστου Καρακάση, με τον οποίο μάς συνδέει εκ μακρόθεν γνωριμία, σταθερή και ειλικρινής φιλία !!!

Αναλυτικό βιογραφικό για τον σκηνοθέτη δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στη Διαδίκτυο https://cloud.mail.ru/public/N32m/gUk8f8fX6

Γίναμε κοινωνοί  και μετέχοντες σε μία ουσιαστική, ενδιαφέρουσα, ζωντανή, αβίαστη επικοινωνία μεταξύ του κοινού μας και του δημιουργού μετά την παρακολούθηση της ταινίας, που κράτησε πάνω από 3 ώρες. Μαζί μας ήταν και οι μαθητές μας, οι οποίοι μάς χαροποίησαν με τις ερωτήσεις που έθεταν.

Συζητήθησαν ζητήματα που σχετίζονται με την διαδικασία των γυρισμάτων, με τα κίνητρα του δημιουργού, αλλά και τον προορισμό της τέχνης, να ωθεί τον άνθρωπο στο βέλτιστο, στο καλύτερο, στην ανακάλυψη της ψυχής του, του εσωτερικού του κόσμου, του όμορφου, του ενάρετου, του αγαθού.

Ο Χρήστος Καρακάσης μοιράστηκε εκφραστικά και ουσιαστικά με το κοινό τις αναμνήσεις, τις εντυπώσεις και τα βιώματά του από τη διαδικασία των γυρισμάτων, τα συναισθήματά του από τη σύμπραξή του με τους συνεργάτες του, την ανταπόκριση των θεατών σε διάφορες χώρες του κόσμου, την αντίδραση των ίδιων των κατοίκων των Ιωαννίνων, που παρακολουθούσαν τις διαδικασίες των γυρισμάτων της ταινίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Τίποτα δεν υποκαθιστά την άμεση ανθρώπινη επικοινωνία ! 

Ευχαριστούμε θερμά το Χρήστο Καρακάση για τη συμμετοχή, για αυτήν την ειλικρινή ζεστή βραδυά επικοινωνίας, που μάς χάρισε απλόχερα, ευχαριστούμε και εσάς, που ήσασταν μαζί μας απόψε στο ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ !!!

 

Την προβολή-συνεδρία μας δύνασθε να παρακολουθήσετε στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στους εξής συνδέσμους

https://youtu.be/yAiIXcefnHY

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/17082022___anamesa_se_dio_patrides_toi_hkarakasi.html

 

Φωτογραφίες από τη συνάντηση μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: https://drive.google.com/drive/folders/1_DXKMiZDb006lXggIsows-f2C2wJfl0T?usp=sharing

 

Για την επιλογή της ταινίας της προσεχούς μας προβολής και την ημερομηνία προβολής, θα σάς ενημερώσουμε έγκαιρα.

Κατωτέρω παρατίθεται αναλυτική ενημέρωση για τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρακάση, το έργο του και εν γένει το όλο καλλιτεχνικό εγχείρημα.

Хρήστος Ν. Καρακάσης

r7

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός.

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction.

Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ. Ως Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.  Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και από το 2013 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ. Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο  απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine.

 

«ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

Κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Χρήστου Ν. Καρακάση.

Έτος παραγωγής: 2011

Διάρκεια: 65

Σύντομη περίληψη:

Έλεγα να σας διηγηθώ μια ιστορία για τις δυο πατρίδες μου και πώς βρέθηκα ανάμεσά τους. Η πρώτη μου πατρίδα είναι εκείνη που με γέννησε, η δεύτερη πατρίδα μου είναι αυτή που με υιοθέτησε σιγά-σιγά, γιατί ίσως να ήθελε να μου αλλάξει και τον τρόπο σκέψης και να με δοκιμάσει, για να διαπιστώσει άμα είμαι αντάξιος της αγάπης της και της εμπιστοσύνης της. Μ’ άρεσε πάντοτε να ταξιδεύω μακριά. Κι ήτανε κι αυτό το μοτίβο που είχα μέσα μου να βγω και να γνωρίσω άλλους ανθρώπους. Το ταξίδι σου δίνει την ευκαιρία να μιλήσεις με τον εαυτό σου. Ειδικά όταν ταξιδεύεις μόνος σου. Η πορεία αυτή άρχισε 7 χρονών, όταν η οικογένειά μας αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της εξορίας, επί χούντας, γιατί μας ξεσπιτώσανε απ’ το σπίτι μας στο Ξυλόκαστρο κι απ’ τη θάλασσά μας και μας στείλανε στα βουνά της Τρίπολης για 7 χρόνια. Δυσμενή μετάθεση τη λέγανε τότε την εξορία. Πιστεύω ότι ήτανε σημαντικό γιατί μ’ έβαλε στην πορεία από μικρό κι έπαιξε ρόλο αργότερα στην απόφασή μου να εγκαταλείψω τις σπουδές μου στην Ελλάδα και να ψάξω να βρω τον κόσμο το δικό μου, έξω απ’ τα σύνορα της Ελλάδας.  Ήταν ένα είδος διαφυγής.

Ηλίας Μισύρης

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Η Ιδέα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για ανθρώπους που έχουν βρει μια άλλη πατρίδα  ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Όταν γνώρισα τον Ηλία Μισύρη ,αμέσως θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την ζωή του. Με συγκίνησε το γεγονός ότι το ταξίδι που ξεκίνησε ο Ηλίας άρχισε στα 7 του χρόνια. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία του, και πώς  βρέθηκε στη Φινλανδία, για να ανακαλύψει σε ξένο τόπο την ίδια του την πατρίδα. Η οικογένειά του, εγκατεστημένη στο Ξυλόκαστρο, εκδιώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, εξόριστη επί εφτά χρόνια στα βουνά της Τρίπολης. Τα χρόνια αυτά τον καθόρισαν σημαντικά. Εγκατέλειψε τις σπουδές του και ταξίδεψε εκτός Ελλάδας, βρίσκοντας στη Φινλανδία, μια δεύτερη πατρίδα. Εκεί βίωσε έντονα τα φιλελληνικά αισθήματα του φινλανδικού λαού, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυψε τον πολιτισμό της χώρας που τον «υιοθέτησε». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Ηλίας Μισύρης, «από ένα σημείο και μετά επήλθε η ανοστιά. Όχι ανοσία, αλλά ανοστιά. Δεν υπήρχε ο νόστος. Ο νόστος που έχεις ως ξένος σε ξένη χώρα. Υπήρχε κάτι το οποίο σε έκανε να σου λείπει η Ελλάδα όταν είσαι στη Φινλανδία και να σου λείπει η Φινλανδία όταν είσαι στην Ελλάδα»..Κατάφερε αυτήν την αρνητική συγκυρία να την μετατρέψει σε θετική θέση στην ζωή του! Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια την κινηματογραφικής διαδικασίας μπήκαμε όλοι οι συντελεστές σε ένα εσωτερικό ταξίδι. Το εξαίρετο κείμενο της Συγγραφέως Βασιλικής Κάππα γεννήθηκε μέσα από μια σύνθεση λυρικότητας και φιλοσοφικής θεώρησης. Η Βασιλική ακολούθησε όπως όλοι μας αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και ουσιαστικά πετύχαμε αυτό που ένα έργο το κάνει ξεχωριστό. Να είναι απλό ,να αφορά την ανθρώπινη φύση και να μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτόμαστε το αύριο κτίζοντας το παρόν ζώντας στο σήμερα, και αναπολώντας και κρίνοντας το χτές !!!

Χρήστος Ν. Καρακάσης

To Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ  Μεγάλου Μήκους -“Ανάμεσα σε δύο Πατρίδες” 65min  HD WIDE – ήδη έχει προβληθεί στα εξής κάτωθι κινηματογραφικά γεγονότα:

  • Προβολή στο Διαγωνιστικό του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011
  • Προβολή στο Φινλανδικό Ινστιτούτο 10, 24 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου

           (Διοργάνωση Φινλανδική πρεσβεία, Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών)

  • Προβολή στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 11/12/2011

         Διοργάνωση Φινλανδική Πρεσβεία, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φινλανδικός Σύλλογος Βόρειας Ελλάδας,

  • Ρέθυμνο  31/3/2012 Σύλλογος Φινλανδών
  • Προβολή στο Parnu Estonia  7/4/2012
  • 14o Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου Ε.Κ.Θ 21/12/2012
  • Προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης  Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014  
  • Προβολή από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας 28/4/2014
  • Προβολή στον ΟΤΕ TV History Channel δέκα προβολές έτος 2016
  • Προβολή στο Ελσίνκι στην Φινλανδία στα πλαίσια του Δεύτερου

           Ελληνο-Φινλανδικού Φεστιβάλ “Ελλάδα Παντού” 28-30 Οκτωβρίου 2016

           Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

           και    Αθλητισμού, και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμό

  • Προβολή στην Αγγλία 12 Δεκεμβρίου,2016 στο Lecture Theatre,      

           Creative Edge Building , Οργάνωση Edge Hill Media department

  • Προβολή στην 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην Μόσχα. Διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), σε συνεργασία με την Κρατική Ταινιοθήκη της Ρωσίας – GOSFILMOFOND, 2 – 9 Οκτωβρίου 2017 στον ιστορικό κινηματογράφο «Illuzion».

Η ταινία «ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του διοργανωθέντος από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. τον Οκτώβριο του 2017 [σε σύμπραξη με την Κρατική Ταινιοθήκη της Ρωσίας «Gosfilmofond» στον ιστορικό κινηματογράφο «Illuzion»3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την ταινία, στείλτε μας email στο hcc@mail.ru  και θα σας στείλουμε την ταινία για να την παρακολουθήσετε.

Πραγματικά, πετυχαίνουμε το όραμά μας   

΄Ελληνες & Φιλέλληνες όλου του κόσμου – ενωθείτε !!!

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ !!! ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ !!! -  Μία εξ αποστάσεως διαδικτυακή επικοινωνία με ενδιαφέροντες ανθρώπους, με δημιουργούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί μας εμπειρίες ζωής, επιτυχίες, σχέδια για το μέλλον, οράματα !!! Οι νέες συνθήκες περιορισμού, απαγορεύσεων συναθροίσεων και εξ αποστάσεως δράσεων μάς αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες, μάς οδηγούν σε νέες δυνατότητες και προοπτικές ! To καινούριο μας εγχείρημα στοχεύει, με το πέρας της προβολής, σε μια άμεση, φυσική, ελεύθερη, απόλυτα αβίαστη και ειλικρινή ανθρώπινη επικοινωνία εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Την προβολή και τη μετέπειτα συζήτηση δύνανται να παρακολουθήσουν, συνδεόμενοι διαδικτυακά, Έλληνες και Φιλέλληνες από όλο τον κόσμο, άνθρωποι, που τούς συγκινεί ο Ελληνικός Πολιτισμός, η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική Ιστορία, ο Ελληνικός Κινηματογράφος, ο Ελληνικός Κόσμος !!!

Ολοκληρώνοντας εκφράζουμε άλλη μία φορά την ευγνωμοσύνη μας στο Χρήστο Καρακάση και τη Βασιλική Κάππα για την ανταπόκρισή τους, σε όλους τους συμμετέχοντες, σπουδαστές μας και φίλους μας, για τη δραστήρια συμμετοχή τους και τα ενθαρρυντικά σχόλιά τους. Άμεσα θα σάς ενημερώσουμε για την προσεχή προβολή στο πλαίσιο του εγχειρήματός μας ΘΕΡΙΝΟ ΣΥΝΕΜΑ!!!

Εις το επανιδείν, αγαπητοί φίλοι μας !!!

Σάς περιμένουμε !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

2021-03-09_15-57-40

  

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

Instagram: @hecucenter

Youtubehttps://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

Яндекс.Дзен: https://zen.yandex.ru/id/6220a58d1dbee16e19cfb637

Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter

ВКонтакте: https://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: