3 Απριλίου 2017

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: «Αναγκαία η εφαρμογή ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής στη χώρα»

Πολιτικές παρεμβάσεις Πέτρου Τατούλη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
«Το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι το αποτέλεσμα μιας ανύπαρκτης πολιτικής για την ενέργεια στη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 για το ζήτημα αυτό. 
Δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη πολιτική για την ενέργεια στη χώρα, με αποτέλεσμα οι Κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, το καθένα από τη δική του την πλευρά να προσπαθεί να δημιουργεί το δικό του κομματικό στρατό, υποστήριξε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε συνδικαλιστές, αλλά στη λειτουργία των κομμάτων στο πλαίσιο της κοινωνίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε επίσης το ζήτημα ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να διατυπώσουν ξεκάθαρες θέσεις πάνω στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πλέον έχουν χάσει το ηθικό πλεονέκτημα, αφού όλα τα κόμματα έχουν υπογράψει μνημόνια. «Δεν μπορούν συνεπώς να συζητάν με τον οποιονδήποτε από μια θέση υπεροχής και να λένε ότι αυτά τα θέματα συγκρούονται στη λογική των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών πολιτικών». 
Ο κ. Τατούλης έθεσε το ζήτημα στην ευρύτερη διάσταση της προσπάθειας της χώρας για το πώς θα διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πολιτική για να βγεί από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της ενέργειας και της ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο κομμάτι, ανεξάρτητα από το οικονομικό μέγεθος. 
Για το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας ο κ. Τατούλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει παρουσία του δημοσίου, ώστε να ρυθμίζεται η αγορά και το περιβάλλον της. Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μια ισχυρή και πραγματικά ανεξάρτητη ΡΑΕ, σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα μιλάνε για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι πως θα γίνει η απελευθέρωση της αγοράς, με τι κανόνες και με τι δεδομένα θα πρέπει να γίνει. Ποια είναι η πολιτική τους πρόταση;  
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε επίσης ότι και οι Βουλευτές θα πρέπει να καταθέσουν την άποψή τους για τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των απόψεων των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και όχι αποσπασματικά, ούτε να είναι απόντες. 
Ανάλογη πολιτική παρέμβαση έκανε ο κ. Τατούλης από το βήμα του Επιμελητηρίου Αργολίδας κατά τη συμμετοχή του στην τελετή απονομής Πιστοποιητικών Σπουδών Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων την Κυριακή 2 Απριλίου, όπου αναφέρθηκε στην αποτυχημένη μετοχοποίηση της ΔΕΗ το 1999, με την οποία είχε διαφωνήσει τότε και δεν την είχε ψηφίσει στη Βουλή. «Ζημίωσε τη ΔΕΗ σε στρατηγικό επίπεδο και απέδειξε την αποτυχία της πολιτικής αυτής επιλογής. Πως λοιπόν τώρα θα πετύχει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τώρα, που είναι ακόμα πιο σκληρή διαδικασία;». 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τέλος την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να είναι στοχευμένες, να έχει εκτιμηθεί το κόστος τους και να εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, ώστε να έχουν αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: