11 Απριλίου 2017

«Βόμβα» Γερμανών: Ετοιμαστείτε για τέταρτο Μνημόνιο, αλλιώς χρεοκοπία!!!

«Βόμβα» Γερμανών: Ετοιμαστείτε για τέταρτο Μνημόνιο, αλλιώς χρεοκοπία
Τέταρτο Μνημόνιο: Βαρύ το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η χώρα το 2019 σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» - «Η κυβερνητική πολιτική στραγγαλίζει την οικονομία» - Μεγάλο πρόβλημα η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων.Μονόδρομος για την Ελλάδα καθίσταται ένα τέταρτο Μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, με την εφημερίδα «Handelsblatt» να παρουσιάζει το άμεσο μέλλον της χώρας με τα μελανότερα χρώματα, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή (07/04/2017).

«Όχι, δεν ήταν επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά απλά ένα ακόμα βήμα σε ένα δύσκολο δρόμο», σημειώνει σε σχόλιό της η εφημερίδα, το οποίο φέρει τίτλο «Δέσμια της κρίσης η Ελλάδα».
Σημειώνει δε με έμφαση: «Η παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα που θα τον διαδεχθεί θα είναι βαριά. Το τρίτο πρόγραμμα εκπνέει το καλοκαίρι του 2018 και η Ελλάδα σχεδιάζεται τότε να βγει στις αγορές. Το 2019 όμως η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δισ. Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Ήδη η χώρα διανύει την όγδοη χρονιά ύφεσης. Και λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης».
«Είναι σχεδόν απίθανο ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση. Με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ανοίγει, τουλάχιστον, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όμως δεν συντρέχει κανένας λόγος για να πάρουν ανάσα Ελλάδα και δανειστές. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η χώρα απέχει ακόμα πολύ από την διάσωσή της», υπογραμμίζει ο συντάκτης του συγκεκριμένου σχολίου.
schauble
Επί της ουσίας, η Handelsblatt δείχνει να αφήνει κατά μέρος τη νέα κυβίστηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας τη Μ. Δευτέρα (10/04/2017) στην τηλεόραση της Deutsche Welle, υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Εξάλλου, η γερμανική εφημερίδα επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του σοβαρές καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του Μνημονίου, με τις ιδιωτικοποιήσεις να παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι».
«Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2015. Σε αυτές ανήκουν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Εκτός αυτού καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση συναινεί σε ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες όμως τορπιλίζει αμέσως μετά με πλήθος τεχνάσματα», επισημαίνει η Handelsblatt.
Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία ασθμαίνει. Επειδή η κυβερνητική πολιτική στραγγαλίζει την ανάπτυξη ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται να επιβάλλει επιπλέον λιτότητα ή αύξηση φόρων. Το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πολιτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Στην πρόθεση ψήφου ο Σύριζα θα λάμβανε σήμερα περίπου 11%, λιγότερο από ένα τρίτο του ποσοστού του στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015».
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: