1 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ

Υπογράφηκε το καταστατικό του δικτύου πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» από 34 Δήμους και φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο στόχος του φορέα είναι να βοηθήσει τους Δήμους να οργανώσουν και να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων από πανευρωπαϊκά προγράμματα. 
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ θα εξυπηρετήσει επίσης προσφέροντας τεχνική βοήθεια για υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, καθώς και δικτύωση με άλλους φορείς της Ευρώπης, ώστε να υποβάλλουν κοινές προτάσεις. Το δίκτυο θα εστιάσει σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και κοινωνικής οικονομίας. Στο φορέα συμμετέχει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 


Ο Πρόεδρος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του, που μία πρωτοβουλία των Δημάρχων της Μεσσηνίας απέκτησε Ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς σε αυτή συμπράττουν Δήμαρχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο και κορυφαία ιδρύματα των δύο Χωρών. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με χρήση και άλλων χρηματοδοτικών μέσων και να διευρύνουμε το δίκτυο με τη συμμετοχή και άλλων φορέων από ολόκληρη της Ευρώπη, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει σε αυτά τα θέματα.» δήλωσε ο ίδιος εχθές το απόγευμα κατά τη διάρκεια της υπογραφής του καταστατικού.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Λάρνακας Κύπρου εξέφρασε τη συγκίνησή του και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του Δήμου στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ. Στη σύσταση του δικτύου ήταν παρών, χαιρετίζοντας την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και το υψηλόβαθμο στέλεχος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιώργος Κρεμλής. Τη στήριξή του επίσης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. 

Οι συμμετέχοντες Δήμοι είναι: Δήμος Αλμυρού, Δήμος Αρταίων, Δήμος Αχαρνών, Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δήμος Βέλου-Βόχας, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Δομoκού, Δήμος  Δωδώνης, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Δήμος Ερμιονίδας, Δήμος Ζηρού, Δήμος Ηγουμενίτσας, Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, Δήμος Καρπενησίου, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Μεσσήνης, Δήμος Μήλου, Δήμος Μουζακίου, Δήμος Ναυπλιέων, Δήμος Νεμέας, Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Δήμος Οιχαλίας, Δήμος Πέλλας, Δήμος Πύλου-Νέστορος, Δήμος Τριφυλίας, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Αραδίππου Λάρνακας Κύπρου και τα ιδρύματα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μανιατάκειο Ίδρυμα, Ινστιτούτο περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης Κύπρου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ <dkafantaris@gmail.com>

Δεν υπάρχουν σχόλια: