22 Ιουνίου 2017

Επιμένει η ρύπανση στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας!!! (βίντεο)

Επιμένει η ρύπανση στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας (βίντεο)
Τις υπερβάσεις στα αέρια των καμινάδων στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας που είχε διαπιστώσει ο "Δημόκριτος" στην έρευνά του, έδειξαν και οι μετρήσεις τη φετινή ελαιοκομική περίοδο από διαπιστευμένο εργαστήριο.
Αυτό τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, διευκρινίζοντας ότι μόνο για τα στοιχεία αυτά υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι τα νούμερα των υπερβάσεων είναι χαμηλότερα σε σχέση με το "Δημόκριτο", στοιχείο, που κατά την κ. Αλειφέρη, δείχνει ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.
Οσον αφορά τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, απαντώντας σε ερώτησή μας, εκτίμησε ότι οι υπερβάσεις αυτές μπορεί έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά παρέπεμψε στις καλένδες το θέμα της επιδημιολογικής έρευνας, για την οποία είχε κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ερευνα που μπορεί να δείξει τεκμηριωμένα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη ρύπανση των πυρηνελαιουργείων.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε ότι από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, όπως είναι τα πρόστιμα.
Ζήτησε: α) Από τους πυρηνελαιουργούς που έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, να υποβάλλουν σχέδιο τεχνικής ανασυγκρότησης των συστημάτων αντιρύπανσης, προκειμένου να συμμορφωθούν στο προβλεπόμενο όριο εκπομπής, από τη φετινή περίοδο. β) Από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει όρια και σε άλλες εκπομπές άλλων στοιχείων -ρύπων, πέρα από τα αέρια των καμινάδων. 
Η κ. Αλειφέρη υποσχέθηκε την εγκατάσταση σταθμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο Οιχαλίας, που θα είναι ενταγμένος στο εθνικό δίκτυο παρακολούθησης. Και ανέφερε πως αναζητείται η δυνατότητα χρηματοδότησης εγκατάστασής του.
Ακόμα, ενημέρωσε ότι: Εχει δεσμευτεί ποσό και για την διενέργεια μετρήσεων από διαπιστευμένο εργαστήριο και για την νέα ελαιοκομική περίοδο. Θα συνταχθεί αναλυτικό ενημερωτικό υπόμνημα, που θα σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του υπουργείου προκειμένου να ληφθούν υπόψη και νέα στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές των συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων και να διερευνηθεί άμεσα η επιβολή υποχρέωσης, μέσω συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων (αλλαγή νομοθεσίας - περιβαλλοντικών όρων), για την επικαιροποίηση - ανανέωση των συστημάτων αντιρύπανσης των συγκεκριμένων μονάδων. Θα ζητηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου τα πυρηνελαιουργεία να χαρακτηριστούν ως μονάδες τοπικής εμβέλειας, προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος λειτουργίας των μονάδων ξήρανσης, στο χρόνο που απαιτείται για να διαχειριστούν ελαιοπυρήνα, μόνο από ελαιουργεία στα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Μεσσηνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: