19 Μαρτίου 2018

Πως οι καπνοβιομηχανίες ψαρεύουν τους νέους καπνιστές...!!!

Μεγάλη έρευνα σε 22 χώρες καταδεικνύει ότι καπνικά προϊόντα πωλούνται και προωθούνται κοντά σε σχολεία και εκτιμάται ότι πρόκειται για στοχευμένη τακτική μιας τεράστιας βιομηχανίας, αυτής του καπνού «για να στρατολογήσει τους νέους ώστε να διατηρήσει τα μεγάλα κέρδη της».Η ανησυχητική διαπίστωση είναι αποτέλεσμα μεθοδικών ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στο Περού, στην Ινδονησία και στην Ινδία, όπου τα ποσοστά παιδιών που αρχίζουν το κάπνισμα ακόμα και από τα πρώτα σχολικά τους χρόνια είναι εξαιρετικά υψηλά.Στη Λίμα, στη Τζακάρτα και στο Δελχί, ανταποκριτές της εφημερίδας είδαν:


Τσιγάρα γλυκά, όχι με καπνό, αλλά στο σχήμα και στο χρώμα κανονικού τσιγάρου, να πωλούνται σε κιόσκια με καραμέλες και σοκολάτες, κοντά σε σχολεία.
Υπαίθριες διαφημίσεις τσιγάρων, κοντά σε δημοτικό σχολείο.
Ατομικά τσιγάρα (ένα-ένα, εκτός πακέτου), να πωλούνται σε μαθητές, πάλι κοντά σε σχολείο, μαζί με ατόφιο καπνό σε μικρά σακουλάκια που συνηθίζεται να το μασούν.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Εκστρατεία για Παιδιά Χωρίς Τσιγάρο» συγκέντρωσε και ανέλυσε μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το 2014 από διάφορους φορείς υγείας, ένας από τους οποίους είναι και το φημισμένο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Το πιο τρανταχτό από τα ευρήματα αυτής της μεγάλης επιστημονικής έρευνας σε 22 χώρες του κόσμου, σε 4 ηπείρους, είναι ότι «τσιγάρα και προωθητικές καμπάνιες βρίσκονται σε ορατά σημεία κοντά σε καραμέλες, γλυκά, αναψυκτικά και γραφική ύλη μέσα σε καταστήματα ή σε πάγκους, σχεδόν πάντοτε εντός του οπτικού πεδίου των παιδιών».

Με πιο απλά λόγια μπαίνει ένα παιδί σε κατάστημα ή περίπτερο για να αγοράσει μια καραμέλα, μια σοκολάτα, μια τσίχλα, ένα τετράδιο, ή ένα μολυβάκι, και δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει το βλέμμα του σε καπνικά προϊόντα ή σε διαφήμιση προώθησης αυτών.

«Τα τσιγάρα Marlboro που φτιάχνονται από την Philip Morris, αλλά και οι μάρκες Pall Mall, Kent, Dunhill και Lucky Strike που παράγονται από την British American Tobacco (ΒΑΤ), πωλούνταν και προωθούνταν σε απόσταση 300 μέτρων, ακόμα και μικρότερη, από σχολεία, σε σχεδόν όλες τις χώρες που ερευνήθηκαν», γράφει η Guardian.

Οι εταιρείες δεν αποδέχονται την κατηγορία. Η Philip Morris λέει ότι δεν κάνει μάρκετιγκ με στόχο τα παιδιά πουθενά στον κόσμο. Και η BAT ανέφερε ότι έχει αυστηρούς κανόνες εναντίον της «στοχοποίησης» μικρών παιδιών ως δυνητικούς πελάτες.

Όμως στη Λίμα, η δημοσιογραφική έρευνα της Guardian βρήκε τσιγάρα με διάφορες γεύσεις να διαφημίζονται ελεύθερα και μάλιστα πολύ κοντά σε σχολεία. Ένα πακέτο των 10 ή 20 τέτοιων τσιγάρων της Lucky Strike έρχεται με 9 διαφορετικά αρώματα, όπως πχ μέντας, λεμονιού, σταφυλιού, και άλλα. Υπήρχαν και ανοικτά πακέτα, διότι προφανώς πωλούσαν ατομικά τα τσιγάρα, και ατ πακέτα αυτά ήταν επάνω στους πάγκους των καταστημάτων δίπλα σε καραμέλες, σοκολάτες και μπισκότα. Τα αρωματικά αυτά τσιγάρα αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά, είπε μια πηγή στην εφημερίδα. Ενώ η εταιρεία BAT αρνείται ότι η αρωματοποίηση των τσιγάρων γίνεται για να προσελκύσει μικρά παιδιά, «αλλά μόνο για να προσφέρουμε μια διαφορετική καπνιστική εμπειρία σε ενήλικες καπνιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: