5 Μαΐου 2018

Επεισόδιο στο Αιγαίο – Κανονιοφόρος «Αρματωλός»: Προσχεδιασμένη ενέργεια ή ναυτικό ατύχημα;

Επεισόδιο στο Αιγαίο – Κανονιοφόρος «Αρματωλός»: Προσχεδιασμένη ενέργεια ή ναυτικό ατύχημα;
Τι κρύβεται πίσω από το χτύπημα της ελληνικής κανονιοφόρου από τουρκικό εμπορικό πλοίο – Γιατί ο καπετάνιος του “Karmate” έφυγε γρήγορα προς Τουρκία αμέσως μετά το περιστατικό
Ακόμα ένα «περίεργο» και προκλητικό περιστατικό από την πλευρά της Τουρκίας σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Αιγαίο, με τουρκικό εμπορικό πλοίο να «ακουμπά» κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό εμπορικό πλοίο “Karmate”, που έπλεε 4 μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, αγνόησε τα σήματα από την ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» και ακούμπησε το ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως ενημέρωσε ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου, δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές στο πλοίο.

Γιατί «εξαφανίστηκε» προς Τουρκία;

Το περιστατικό έγινε στις 04.10 τα ξημερώματα. Παρά τα ηχητικά και οπτικά σήματα από το ελληνικό πολεμικό πλοίο, ο Τούρκος καπετάνιος συνέχισε τη ρότα του και τελικά κατά παράβαση κάθε κανόνα έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο «Αρματωλός».
Αμέσως μετά το περιστατικό, το τουρκικό εμπορικό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
TR
Παρά τις προσπάθειες του Έλληνα κυβερνήτη της κανονιοφόρου να επικοινωνήσει με το τουρκικό σκάφος, δεν υπήρξε καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι όφειλε να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Τούρκος καπετάνιος έβαλε πλώρη προς Τουρκία και μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής δεν είχε πιάσει λιμάνι, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τα τουρκικά παράλια. 
kr1Το περιστατικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα απλό ναυτικό ατύχημα, ωστόσο, οι κινήσεις του Τούρκου καπετάνιου και η απόφασή του να φύγει από την περιοχή αμέσως μετά το συμβάν, το καθιστούν ύποπτο και εξαιρετικά σοβαρό.

Τα «καυτά» ερωτήματα…

  • Αν επρόκειτο για ένα απλό ναυτικό επεισόδιο, που θα μπορούσε να λήξει μέσα σε λίγη ώρα, γιατί ο Τούρκος καπετάνιος αποφάσισε να εξαφανιστεί από την περιοχή και να κινηθεί προς Τουρκία;
  • Πρόκειται για απειρία του καπετάνιου; Για λάθος χειρισμό;
  • Μήπως οι Τούρκοι ήθελαν όντως να εμβολίσουν το ελληνικό πολεμικό, προκαλώντας αναταραχή στο Αιγαίο;
  • Μήπως το τουρκικό πλοίο κουβαλούσε κάποιο παράνομο φορτίο και ο καπετάνιος ήθελε να αποφύγει τον έλεγχο;
  • Μήπως κινήθηκε προς τα τουρκικά ύδατα αναζητώντας «προστασία» από τουρκικά πολεμικά;

Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι;

Τόσο η συμπεριφορά του πληρώματος του τουρκικού σκάφους πριν τη σύγκρουση, όσο και οι κινήσεις μετά τη σύγκρουση, είναι τουλάχιστον «περίεργες», «ύποπτες» και φυσικά επικίνδυνες.
Όλα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι μπορεί το περιστατικό να ήταν προσχεδιασμένο και με συγκεκριμένη στόχευση.
Κατ’ αρχάς, το τουρκικό εμπορικό πλοίο είχε κατεύθυνση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με στόχο την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και ο καπετάνιος του δεν έπραξε απολύτως τίποτα προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση παρά τις κλήσεις που δέχθηκε μέσω ασυρμάτου από τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της κανονιοφόρου.
Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν λόγω των άμεσων χειρισμών αποφυγής σύγκρουσης από το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού.Το πιο σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για στημένο συμβάν με στόχο της πρόκληση θερμού επεισοδίου, είναι πως η Τουρκία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή έχει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις για την διεξαγωγή ασκήσεων, με μεγαλύτερη αυτή απέναντι από την Χίο, την αποβατική άσκηση «Efes».
askisi efes
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την πλευρά του τουρκικού Ναυτικού με πολεμικά πλοία να είναι έτοιμα να επέμβουν, αν χρειαζόταν… Τι σημαίνει αυτό; Πώς οι Τούρκοι, ενδεχομένως να... τσέκαραν για μια ακόμη φορά τις αντιδράσεις μας και τα αντανακλαστικά μας
Αν το πλήρωμα της κανονιοφόρου "Αρματωλός" δεν αντιδρούσε με ψυχραιμία, ενδεχομένως το πρωί της Πρασκευής (04/05) να έβρισκε ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία αντιμέτωπα στο ανατολικό Αιγαίο... και οι εξελίξεις θα ήταν δραματικές!

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΝ: 

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές
Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: