23 Μαΐου 2018

«Τριγμοί» στο… σουλτανάτο του Ερντογάν! Καταποντίζεται η τουρκική λίρα – Ενδεχόμενο capital control !!!

«Τριγμοί» στο… σουλτανάτο του Ερντογάν! Καταποντίζεται η τουρκική λίρα – Ενδεχόμενο capital control! | Newsit.gr
- Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία με την οικονομία της γείτονος να παραπαίει - 20% φτωχότεροι σε πέντε μόλις μήνες οι Τούρκοι, μετά τις απανωτές πτώσεις που καταγράφει η τουρκική λίρα! - Προς πέντε λίρες το δολάριο σήμερα και το Bloomberg μιλά ανοιχτά για περιορισμό κεφαλαίων - Θέμα χρόνου εκτιμούν οι αναλυτές πως είναι η μεταστροφή του Ερντογάν προς την... πραγματικότητα - Και όλα αυτά ενώ οι τουρκικές απέχουν μόλις ένα μήνα με τον "σουλτάνο" να δείχνει πως επαναπαύεται (;) στις θετικές για αυτόν -τουλάχιστον ακόμη- δημοσκοπήσεις.

Η Τουρκία έχει μπροστά της έναν Γολγοθά. Μια σοβαρότατη νομισματική κρίση να αντιμετωπίσει, λίγες εβδομάδες, μάλιστα, πριν τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος βλέπει την τουρκική λίρα να καταποντίζεται καθημερινά και την τουρκική οικονομία γενικότερα να οδεύει από το κακό στο χειρότερο.
Η τουρκική λίρα μετρά τις πληγές της μετά τις μεγαλύτερες απώλειες της δεκαετίας που σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 23.05.2018. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κεντρικό τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, ώστε να περιορίσει την… ζημιά, δείχνει όχι απλά να μειώνεται. Δείχνει να εξατμίζεται!
Η τουρκική λίρα «βούλιαξε» σε ποσοστό 5,2% και έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. Περίπου πέντε λίρες το δολάριο. Πρόκειται για νούμερο που μόλις πριν λίγους μήνες θα έμοιαζε αδιανόητο…
«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», λέει ο Cristian Maggio, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής στρατηγικής στην Λονδρέζικη TD Securities. «Δεν υπάρχει όριο στο πόσο μακριά μπορεί να πάει η υπόθεση, επειδή μετατρέπεται σε νομισματική κρίση».
Αναπόφευκτα οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν να «πουλάνε» επίσης και τότε είναι που θα έρθει μια «ολοκληρωτική έλλειψη αυτοπεποίθησης», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μιλούν για capital control!

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο capital control στην Τουρκία! Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις μιλούν για τεράστιασ προβλήματα τόσο στις αναλήψεις χρημάτων, όσο και στο συνάλλαγμα.
Δηλαδή οι Τούρκοι πολίτες όχι μόνο θα έχουν περιορισμούς στο όριο των αναλήψεων. Αλλά θα έχουν και μεγάλα προβλήματα στο να μετατρέψουν τουρκικές λίρες σε ευρώ ή άλλα νομίσματα.
Κι όλα αυτά επαναλαμβάνουμε: Μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις τουρκικές εκλογές. Κάτι που από μόνο του έχει την αξία του…
Δείτε όσα ειπώθηκαν σχετικά στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Etv

Σε ελεύθερη πτώση!

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση κάθε μέρα μέσα στον Μάιο, εκτός από μόλις τρεις. Αυτό σημαίνει πως οδεύει… ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα της τελευταίας δεκαετίας. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του εξής συνδυασμού: Του δολαρίου που δυναμώνει, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της διστακτικότητας του κεντρικού τραπεζικού συστήματος να… τρίξει τα δόντια στους επενδυτές.
Οι τελευταίες… αναταράξεις, προκλήθηκαν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που ανέκαθεν αντιτίθετο στις αυξήσεις επιτοκίων- δήλωσε πως προτίθεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την νομισματική πολιτική εάν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου. τουρκική λίρα
Με τους πολιτικούς στο περιθώριο, οι επενδυτές θα περιμένουν την αντίδραση του Ερντογάν αύριο, Πέμπτη 24.05.2018, στην Άγκυρα, όπου θα ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία.
Η τουρκική λίρα έχασε το 17% της αξίας της σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Η αναλύτρια της Commerzbank AG, με έδρα το Λονδίνο, Tatha Ghose, δηλώνει πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει το πρόσφατο επιτόκιο δανεισμού σε τουλάχιστον 20%. Παράλληλα, ο Devan Kaloo, επικεφαλής της Aberdeen Standard Investment, τονίζει πως είναι θέμα χρόνου μέχρι ο Ερντογάν να υποχωρήσει και να επιτρέψει την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Η τουρκική λίρα και ο κίνδυνος… μετάδοσης!

Ακόμη και γιαπωνέζοι επενδυτές, που μέχρι πρόσφατα υποδιπλασίαζαν τις μετοχές τους, πλέον προσπαθούν να μετριάσουν την… χασούρα. Την ίδια ώρα, ο Mark Mobius, που αποτελεί… δυνατό χαρτί στον κόσμο των επενδύσεων, τονίζει πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
«Μπορούμε να περιμένουμε και μεγαλύτερη πτώση στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο ιδρυτής της Mobius Capital Partners LLP, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg. τουρκική λίρα

«Συμπτώματα της κρίσης»

Η πτώση που σημειώνει η τουρκική λίρα, αυξάνει παράλληλα το επίπεδο του χρέους για τις τουρκικές επιχειρήσεις. «Πλέον, πρέπει να πληρώσουν περίπου 600 εκατομμύρια τουρκικές λίρες περισσότερες για ξένα νομίσματα τους επόμενους μήνες, σε σχέση με ό, τι έκαναν μόλις τον Απρίλιο», σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια: