23 Ιουνίου 2020

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιοι φορολογούμενοι θα πάρουν επιστροφή και πότε

Παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2020 η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ταχύτερα από ποτέ θα δοθούν φέτος οι επιστροφές φόρου εισοδήματος στα νοικοκυριά που το δικαιούνται. Με απόφαση Πιτσιλή, συντομεύεται σε περίπου 5 ημέρες ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της εντολής πληρωμής του δικαιούχου.


Με την νέα απόφαση του διοικητού της ΑΑΔΕ η διαδικασία αλλάζει και επιταχύνεται έως και 80%. Στόχος είναι, αν υποβάλει σήμερα την δήλωση ο φορολογούμενος και βγει πιστωτικό εκκαθαριστικό, να ενημερώνονται εσωτερικά οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (Έσοδα) και τηνεπόμενη μέρα , να αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η εντολή πληρωμής, που συνήθως χρειάζεται 2 μέρες για να φανεί στους δικαιούχους.
Πλέον ο φορολογούμενος δηλώνει σε ξεχωριστή εφαρμογή στο myTaxisnet τον αριθμό ΙΒΑΝ και έτσι περιορίζονται τα λάθη.

«Φρένο» στις επιστροφές φόρου βάζουν τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο. Έτσι, αν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές σε Δημόσιο, Ταμεία και Εφορία, τότε η επιστροφή φόρου μειώνεται ή μηδενίζεται ανάλογα το ποσό του οφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να επιστρέψει περίπου 350-400 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Από τις 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις που θα υποβληθούν, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εκδώσει 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά, εκ των οποίων 1 στα 10 είναι πιστωτικό και 1 στα 3 χρεωστικό ενώ 1 στα 2 βγαίνει μηδενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: