14 Απριλίου 2021

ΑΕΙ Ηλείας, Η Κουτοπονηριά ενάντια στην Ορθολογιστική Κρίση

  Και στο βάθος ο βωμός όπου όλα θυσιάζονται για την ψήφο και πιο πίσω ο λατρευτικός χώρος που λέγεται συμφέρον.

 Κουτοπονηριά, Ψηφοθηρία και Συμφέρον σχηματίζουν ένα ακαταμάχητο τρίγωνο, χειρότερο καi από αυτό των Βερμούδων. Χειρότερο γιατί σιγοντάρεται από την ανοησία και αμυαλοσύνη του πλήθους που καταντάει μάζα και φροντίζουν γι αυτό οι πιο πονηροί, οι πολιτικοί.

 

Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

Το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο δεν τους, δεν μας, απασχολεί, ούτε μας απασχόλησε ποτέ. Το μόνο έργο στο οποίο ήμασταν πάντα θεατές, αδιάφοροι θεατές, ήταν και είναι αυτό του πανεπιστήμιου ενός χώρου κομματικής επέλασης και αντιπαράθεσης, ένας χώρος πρωτόγονου (κομματικού) πειραματισμού και άτεγκτου πρωτογονισμού.

 

Σύσσωμοι δήμαρχοι, βουλευτές, πολιτευτάδες, αντιπολιτευτάδες, τοπικές εφημερίδες, επιμελητήριο, περιφέρεια, όλοι εναντίων της επιστημονικής επιτροπής του πανεπιστημίου της Πάτρας, εναντίων του ειδικού δηλαδή. Αυτού που περισσότερο από κάθε άλλον ξέρει πως πρέπει να στηθεί και να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο.

 

Σύσσωμοι όλοι οι πολιτευτάδες έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον του πανεπιστήμιου καθώς δεν ρισκάρουν να χάσουν την χειραγώγηση και πανεπιστήμιου και όχλου. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να αυτονομηθεί, δεν μπορεί να λειτουργεί με κριτήρια γιατί τότε τι θα κάνουν συνδικαλιστές και πολιτευτάδες; Παράλληλα έδειχναν στον όχλο τις ενέργειες τους καθιστώντας σαφές ότι ενεργούν για το όφελος των πολλών, του νομού Ηλείας. Χειραγώγηση σε επίπεδο όχι απλά διδακτορικού άλλα σε επίπεδο postdoc.

 

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το σπάσιμο ενός πανεπιστήμιου σε κομμάτια, σε τμήματα σκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ή μάλλον υπάρχει, η χειραγώγηση του από την αριστερή και δεξιά ιδεολογία και ιδεοληψία. H επιστράτευση του στους Φεουδαρχικούς κόλπους.

 

Φυσικά το υπουργείο, η πολιτική του ηγεσία, δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του πανεπιστήμιου της Πάτρας. Δεν θα έμενε ουραγός στην κούρσα της ψηφοθηρικής πολιτικής ούτε η πολιτική ηγεσία.

 

Πολιτικοί και πολιτευτάδες νίκησαν αυτούς που είναι οι πλέον ειδικοί για το στήσιμο ενός πανεπιστήμιου, τους πανεπιστημιακούς δηλαδή. Ο πρόεδρος μιας ομάδας παραγώγων έλεγε: δεν καταλαβαίνω, ένα τμήμα γεωπονίας δεν πρέπει να είναι σε ένα νομό γεωργικό;;;;

 

ΟΧΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ. Ένα τμήμα γεωπονίας πρέπει να είναι μαζί με όλο το πανεπιστήμιο. Το  σπάσιμο σε κομμάτια και τα κουτσουλίσματα δεξιά αριστερά, ένα τμήμα εδω, ένα στην κολοπετινίτσα εξυπηρετεί μόνο τις καφετέριες και τις γκαρσονιέρες. ΟΧΙ το πανεπιστημιακό τμήμα και το πανεπιστήμιο. Και στην Σελήνη αν το φτιάξεις αλλά το επανδρώσεις αξιοκρατικά και με άρτιες υποδομές τότε οι πτυχιούχοι του θα οδηγήσουν στο επιθυμητό επίπεδο και την Γεωργία και την Οικονομία έστω και αν αυτή είναι 130 εκατ χιλιόμετρα μακριά, στον πλανήτη Άρη.

 

Δεν είναι αποστολή ενός πανεπιστημίου να ‘σηκώσει’ γεωργικά μια περιοχή. Αυτή είναι αποστολή του εθιαγε, των αιρετών, των υπηρεσιών, του νομικού πλαισίου και της αρωγής από την πολιτεία. Αποστολή του Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων επιστημόνων.

 

Νίκησε ο λαϊκισμός, αυτός νικάει πάντα. Για να γεμίσουν μερικές καφετέριες και ακόμα μερικές γκαρσονιέρες υποβαθμίζουμε τα πανεπιστήμια. Και ποιος φταίει γι αυτό;;;; όλοι εμείς από την καθημερινότητα μας μέχρι την κάλπη.

 

Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, και καμία σχέση είχαν και έχουν με την λειτουργία και αποτελεσματικότητα ενός πανεπιστήμιου, ταλαντώνονται γύρω από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων όπως η Αρχαία Ολύμπια και η Γεωργική Παράγωγη αλλά και η οικονομική ανάπτυξη. Επίσης διατυπώθηκε η άποψη ότι οι φορείς θα πρέπει να έχουν λόγο.

 

Δηλαδή αν μπούμε για χειρουργείο θα πρέπει να συζητήσουμε με τον χειρούργο τις διαδικασίες και να έχουμε λόγο σε ποιες θα επιλεγούν τελικά. Επίσης όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε αεροπορικώς θα πρέπει να έχουμε λόγο στις διαδικασίες απογείωσης και προσγείωσης και στην πορεια που θα ακολουθηθεί.

 

Κάποιες αποφάσεις αφήνονται στους ειδικούς. Γι αυτό υπάρχει η εκπαίδευση, γι αυτό υπάρχουν οι ειδικοί.

 

Απογοητεύτηκα όταν διαπίστωσα πως ο μητροπολίτης Ηλείας συμπαρατάχτηκε με τους λαϊκιστές.

 

Μετρ του λαϊκισμού αποδεικνύεται ο πρώην βουλευτής Ηλείας του συριζα, κος Μπαλαούρας, ενώ και ένας αντιπεριφερειάρχης δεν υστερεί καθόλου.

 

Αν όλοι αυτοί ήταν έξυπνοι και λειτουργούσαν με βάση το εθνικό συμφέρον θα καταλάβαιναν το στοιχειώδες: την πρόταση ίδρυσης ενός πανεπιστήμιου στην Αρχαία Ολυμπία. Ενός πανεπιστημίου με τουλάχιστον 5-6 τμήματα ομοειδή και όλα μαζί. Είναι βαρύ το όνομα και η κληρονομιά που ακούει στο: Αρχαία Ολυμπία. Ένα τμήμα Φιλοσοφίας, ένα τμήμα Ιστορίας, ένα τμήμα Αρχαιολογίας, ένα τμήμα Φιλολογίας, ένα ΤΕΦΑΑ και ακόμα 1-2 συναφή και ομοειδή μαζί με προγράμματα σπουδών στην αγγλική αλλά και ίσως ακόμα 1-2 γλώσσες, με σωστή και άρτια υποδομή και την κατάλληλη επάνδρωση με αξιοκρατικά κριτήρια θα αποτελούσε κόσμημα και φάρο πολιτισμού.

 

Το πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ούτε για να γεμίσει γκαρσονιέρες, ούτε για να γεμίσει καφετερίες, ούτε για να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, ούτε για να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με δήμους και περιφέρειες. Υπάρχει για να εκπαιδεύσει με αρτιότητα και επάρκεια τους νέους επιστήμονες και για να παράξει γνώση και να λειτουργεί έτσι σαν φάρος μεταλαμπάδευσης.

 

Επίσης, το πανεπιστήμιο είναι η τελευταία, η ύστατη ευκαιρία για μόρφωση. Δηλαδή να ενσταλαχτούν Αξίες και Αρχές στο Πνεύμα του νέου επιστήμονα ώστε να εφοδιαστεί η κοινωνία με έντιμους, ηθικούς, πνευματικούς και ισορροπημένους ανθρώπους με αίσθηση δικαίου αλλά και ικανούς επιστήμονες.

 

Φυσικά το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει αποτύχει παταγωδώς όσον αφορά στο σκοπό του.

 

Η οικονομική ανάπτυξη είναι θέμα στησίματος παραγωγικών επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και αυτό θα το αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι αιρετοί σε συνεργασία με τους νέους επιστήμονες αλλά και τους ταλαντούχους ανθρώπους ανεξαρτήτως σπουδών. Κυρίως όμως είναι θέμα νομικού πλαισίου και κινήτρων και αρωγής.

 

Εδώ όμως στην τριτοκοσμική χώρα που λέγεται Ελλάδα κυριαρχεί ο σφτιχταγγαλισμός των λαϊκιστών πολιτικών που φροντίζουν κυρίως να μην αποδεσμευτεί το μυαλό των πολλών από τον λαϊκισμό ώστε να μπορούν να τον χειραγωγούν. Οι πονηροί και κουτοπόνηροι σε θέση χειραγώγησης των αδαών.

 

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες αναφορές (τμήματα αναφορών) στον τύπο από το ενωμένο μέτωπο των αιρετών της Ηλείας:

 

 

 

Mέτωπο Εκκλησίας-Πολιτείας για Μουσειολογία & Γεωπονία

https://www.patrisnews.com/m%ce%ad%cf%84%cf%89%cf%80%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9/

28 Μαρτίου 2021

Στην σύσκεψη που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού υπό τον συντονισμό του χωρικού  Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου, συμμετείχαν και οι πέντε βουλευτές, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος της  ΝΔ, Σάκης Καλαματιανός του ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλης Κατρίνης του ΚΙΝΑΛ, οι Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Νικολούτσος.

 

 

 

Δ.Ε.Ε.Π. (ΝΟ.Δ.Ε.) Ν. Ηλείας: “Περισσεύουν η υποκρισία και το θράσος”

https://www.patrisnews.com/%CE%B4-%CE%B5-%CE%B5-%CF%80-%CE%BD%CE%BF-%CE%B4-%CE%B5-%CE%BD-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B7-%CF%85%CF%80/

18 Μαρτίου 2021

 

(απευθυνόμενοι στον κο Γαβρόγλου)

Όταν κατακερμάτιζε την Γεωπονική Σχολή, με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα, δίνοντας την δυνατότητα στους καθηγητές να εγείρουν Ακαδημαϊκά ζητήματα, έπραξε σωστά;

Όταν άφηνε πίσω του ένα υποτυπώδες τμήμα Μουσειολογίας, έπραξε σωστά;

 

τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, με τον πλέον επίσημο τρόπο ξεκαθάριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας: «Στην Αιτωλοακαρνανία, λοιπόν, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών. Ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης. Αξιοποιείται έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα του κάθε τόπου. Ο ατέλειωτος φυσικός πλούτος της Λιμνοθάλασσας, και το παραγωγικό δυναμικό του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας. Και το πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο που έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής».

 

Και κατά την προεκλογική του ομιλία στο Αγρίνιο τον Μάιο του 2019 ο κ. Τσίπρας πανηγυρικά έλεγε:  «Ενώ με τον νέο νόμο για το νέο χάρτη των ΑΕΙ, που φύγαμε πια απ’  αυτόν τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η περιοχή, μετά από χρόνια αγώνων, αποκτά μία Πανεπιστημιακή Γεωπονική Σχολή, με Τμήματα στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, και με επιπλέον δέσμευση για καθηγητικό προσωπικό και οικονομική ενίσχυση»Και φυσικά χειροκροτούσαν οι υποψήφιοί του, αφού τους είχε ικανοποιήσει τις επιθυμίες.

 

Να θυμηθούμε όμως και τι έλεγε ο πρώην υφυπουργός παιδείας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ηλείος Δημήτρης Μπαξεβανάκης, τον Απρίλιο του 2019:

«- Στην Αμαλιάδα, σύμφωνα με την επιθυμία των φορέων της πόλης, το υπάρχον τμήμα του ΤΕΙ αναβαθμίζεται.

– Στον Πύργο δημιουργούνται δύο πανεπιστημιακά τμήματα, ένα τμήμα Μουσειολογίας και ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

 

 

Ο Α. Νικολακόπουλος πρότεινε την μεταφορά Σχολής Μηχανικών σε Πύργο-Αμαλιάδα

https://proini.news/nikolakopoulos-proteine-tin-metafora-sxolis/ 

Ημερομηνία: 18-02-2021

5) Το τμήμα της Αμαλιάδας θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής 5ετούς φοίτησης (όπως εξάλλου είναι τα «παραδοσιακά» γεωπονικά τμήματα, (π.χ. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και να αποτελέσει το τέταρτο τμήμα της Σχολής Μηχανικών.

 

 

 

Ανοιχτή Επιστολή του Βουλευτή Ηλείας ΝΔ Κώστα Τζαβάρα: α) προς τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελο Συρίγο, αρμόδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και β) προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη

https://www.k-tzavaras.gr/news_details.php?id=1433

Με την απόφαση αυτή επαληθεύονται πλήρως τα όσα είχα δημοσίως ισχυριστεί προ καιρού περί της από μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών πρωτοφανούς κακοποίησης των εννοιών του «εκσυγχρονισμού» και του «εξορθολογισμού». Δυστυχώς, σε πείσμα κάθε ορθολογικής σκέψης και κριτικής που πρέπει να καλλιεργείται σε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το εν λόγω πόρισμα, εις το όνομα ενός δήθεν «εκσυγχρονισμού» και «εξορθολογισμού», επιχειρεί να νομιμοποιήσει τους πλέον αδιανόητους παραλογισμούς εξυπηρετώντας κατά κύριο λόγο συντεχνιακά, πελατειακά και μικροπολιτικά συμφέροντα της πόλης των Πατρών.

 

Νομιμοποιείται άραγε ακαδημαϊκά, επιστημονικά, πολιτισμικά, λογικά και ηθικά μια τέτοια απόφαση που καταδικάζει τους αυριανούς αρχαιολόγους, ιστορικούς και μουσειολόγους της Ελλάδας να σπουδάζουν την επιστήμη τους χωρίς να έχουν άμεση καθημερινή επαφή με το συμβολικό, το υλικό και το πραγματικό αντικείμενο της μελέτης τους; Και μάλιστα όταν αυτό προσφέρεται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στον υπερθετικό βαθμό;

 

Δυστυχώς οι μεθοδεύσεις είναι προφανείς και στο τμήμα της Γεωπονίας της Αμαλιάδας, καθώς οι συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου αγνοούν ότι με όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας η Ηλεία αντιπροσωπεύει το 48% του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ η Αιτωλοακαρνανία μόλις το 27%.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Πύργου κατέρριψε και ενώπιον της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών όλα τα επιχειρήματα για απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας: «Σε λάθος χρόνο (πανδημία) με λάθος τρόπο (αντικανονικότητα)»

https://www.iliaweb.gr/o-dimarchos-pyrgoy-katerripse-kai-enopion-tis-sygklitoy-ola-ta-epicheirimata-gia-apomakrynsi-ton-panepistimiakon-tmimaton-tis-ileias-se-lathos-chrono-pandimia-me-lathos-tropo-antikanonikotit/

22/03/2021

Ο Δήμαρχος Πύργου κατέρριψε και ενώπιον της Συγκλήτου όλα τα επιχειρήματα για απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

«Σε λάθος χρόνο (πανδημία) με λάθος τρόπο (αντικανονικότητα)»

«Θεωρώ ότι μια τέτοια σημαντική ιστορικής σημασίας απόφαση, δεν λαμβάνεται στον κατάλληλο χρόνο. Και εννοώ την συγκυρία που καταλαμβάνει τη χώρα στο πλαίσιο μιας πανδημίας με τον κόσμο «φυλακισμένο». Με το φόβο και την ανασφάλεια διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, όταν αποκόπτουμε Ακαδημαϊκές μονάδες επιτείνουμε το φόβο για το μέλλον, δημιουργούμε έναν πανικό και το αίσθημα ανισότητας των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα!

Είναι ήδη αναποτελεσματικός και αντικανονικός αυτός ο δημόσιος διάλογος. Υπάρχει πλέον πανικός σε όλη την Δυτική Ελλάδα μ’ αυτό που κάνετε! Δημιουργείτε μια κοινωνική ακαταστασία!  Και τα στοιχεία που επικαλείστε δεν είναι αξιόπιστα, αλλά στοιχεία από μια ανασφάλεια και έναν πανικό που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος αυτός διάλογος.

Εδώ γίνεται ένα μακελειό! Δεν μένει τίποτα. Είναι τραγικό αυτό που κάνετε! Και γίνεται εδώ. Δεν συμβαίνει αυτό στην υπόλοιπη χώρα αναλογικά. Και αντί να κοιτάξουμε σε ποιους τομείς δεν πήγαν καλά αυτά τα τμήματα, εσείς ερχόσαστε ως τιμωροί για ευθύνες που δεν αναλογούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία.

 

Από την άλλη όμως:

 

Ο Δήμαρχος Πύργου τον Σεπτέμβριο υπέγραφε αποδυναμώνοντας το Τμήμα Μουσειολογίας και σήμερα καλεί σύσκεψη για να το σώσει!

 Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στον Δήμο Πύργου προβληματίζοντας τους δημότες... 

https://boreiaileia.blogspot.com/2021/03/o-dimarxos-pyrgou-apodinamonei-ti-mouseiologia-metathesi-ypallilou.html?fbclid=IwAR02ClAhalO1mlwz3fFs1c2YQ3aGzy2LyVwGHvsjmh4UYFslx52XSBPVRpc

01/13/2021

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συγκαλεί για σήμερα το μεσημέρι στις 14.00 ο Δήμαρχος Πύργου, με θέμα τον συντονισμό των ενεργειών για να σωθεί το Τμήμα Μουσειολογίας. Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος υπέγραψε για να ολοκληρωθεί μια (νόμιμη καθόλα) μετακίνηση υπαλλήλου από το Τμήμα Μουσειολογίας στον ίδιο τον Δήμο Πύργου! 

 

 

 

Α. Μαρίνος: «Η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη»

https://www.protinews.com.gr/blog/marinos-i-ileia-dikaioytai-na-parameinei-ston-neo-akadimaiko-harti

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 19, 2021

«Η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη» τονίζει ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος σε επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία κοινοποιείται και στον υφυπουργό κ. Άγγελο Συρίγο, αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 

Ο Δήμαρχος Πηνειού στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

Σκοπός των Πανεπιστημίων, όπως άριστα γνωρίζετε, είναι η παραγωγή και μετάδοση επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και του λαού. Η διασπορά της γνώσης επιτυγχάνεται με την ίδρυση Τμημάτων σε μία περιοχή της χώρας αφού έχει προηγηθεί η συγκριτική αξιολόγηση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Πρέπει δηλαδή να συνυπολογίζονται τα εκάστοτε τοπικά πλεονεκτήματα όπως και η βιωσιμότητα του Τμήματος. Στο Νομό Ηλείας η παρουσία  των  δύο  τμημάτων  του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ήταν αποτέλεσμα της συγκριτικής αξιολόγησης.

Η  Ηλεία διαθέτει  τη μοναδικότητα της εγγύτητας με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και αμέτρητους πολιτισμικούς θησαυρούς. Σε αυτούς τους πυλώνες εδράζεται το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο.

Η Ηλεία, όπου συγκεντρώνεται το 50% του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί τον πρώτο νομό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017), με τα σχέδια βελτίωσης του νομού  να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις μεταξύ των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας ενδεικτικό της τεχνοκρατικής επάρκειας και ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Σε αυτά τα δεδομένα  θεμελιώθηκε το  τμήμα  Γεωπονίας της Αμαλιάδας.

 

 

 

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την πρόταση αναδιοργάνωσης των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών

https://www.patrasevents.gr/article/532797-i-apofasi-tou-perifereiakou-simvouliou-ditikis-elladas-sxetika-me-tin-protasi-anadiorganosis-ton-tmimaton-tou-panepistimiou-patron

23 Φεβ 2021

Υπέρ ενός ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου Πατρών τάσσεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021, με θέμα «Συζήτηση σχετικά με την πρόταση αναδιοργάνωσης των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών», κατέληξε με ισχυρή πλειοψηφία σε απόφαση οκτώ σημείων, η οποία έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού άκουσε τον εισηγητή, τον πρόεδρο, και τους λοιπούς ομιλητές που ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί του ανωτέρω θέματος και μετά από διαλογική συζήτηση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ κατά πλειοψηφία

Δηλώνει αντίθετο με την πρόταση Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού γιατί θεωρεί ότι δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των Περιφερειακών Τμημάτων.

 

 

 

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τους Δημάρχους της Ηλείας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα

https://www.patrisnews.com/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7-%CF%80-%CE%B5-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF-13/

18 Μαρτίου 2021

Η διατήρηση των Τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας, αποτελεί τον υψηλό και αδιαπραγμάτευτο στόχο των αιρετών της Ηλείας, όπως αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, μετά από Πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου. Η κοινή θέση και απαίτησή τους θα αποτυπωθεί σε Ψήφισμα, το οποίο θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την τελική απόφαση διαμόρφωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

 

«Σύσσωμη και ενωμένη η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού»

 

 

 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Ελλάδας: Να μην προχωρήσει το κλείσιμο τμημάτων του ΑΕΙ Πατρών  

https://www.thebest.gr/article/614584-bouleutes-syriza-dutikis-elladas-na-min-prochorisei-to-kleisimo-tmimaton-tou-aei-patron

22/03/2021

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση σας να παραβρεθούμε στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου με θέμα την έγκριση του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου. Αποφασίσαμε ομόφωνα να μην συμμετάσχουμε σε αυτή τη συνεδρίαση, αφού η σύνταξη του στρατηγικού σχεδιασμού έγινε χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επαφή μαζί μας. Δε βρίσκουμε, λοιπόν, κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία θα έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Για εμάς ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης με όλους τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, μιας και ένα μεγάλο πανεπιστήμιο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτό εδρεύει. Αυτό δε συνέβη ή, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι συνέβη, δεν έτυχε απ’ την πλευρά σας της αντίστοιχης αναμενόμενης και προβλεπόμενης δημοσιότητας.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Ετοιμάζουν το 3ο χτύπημα στα ΑΕΙ της Ηλείας

https://www.ilialive.gr/live/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/59291-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-3%CE%BF-%CF%87%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82.amp.html

18-02-2021

Η επίθεση εναντίον των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας συνεχίζεται. Ετοιμάζουν μεθοδικά το τρίτο χτύπημα.

 

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: Στην κυβέρνηση η τελική ευθύνη για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

https://www.iliaweb.gr/dionysis-kalamatianos-stin-kyvernisi-i-teliki-eythyni-gia-to-kleisimo-ton-panepistimiakon-tmimaton-tis-ileias/

16/02/2021

Το κλίμα επισφάλειας που υπάρχει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας, καλά κρατεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Φαίνεται πως δεν έφτανε το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Α.Ε.Ι, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, την περικοπή εισακτέων στις Πανεπιστημιακές Σχολές και προετοιμάζει το έδαφος για κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων.

Σχεδόν αμέσως μετά τη ψήφισή του, η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγείται τη μεταφορά των Τμημάτων Μουσειολογίας του Πύργου και Γεωπονίας της Αμαλιάδας, σε Πάτρα και Μεσολόγγι αντίστοιχα.

Γνωρίζαμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επιθυμεί τη λειτουργία τμημάτων του έξω από την Πάτρα. Δεν ακολουθεί την πρακτική άλλων Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, το οποίο επιλέγει την αποκέντρωση των Τμημάτων του σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, που βρίσκονται στην περιφέρειά του. Δεν ακολουθεί την εξωστρέφεια και τη γεωγραφική επέκταση και κατανομή των Τμημάτων του.

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θέλουν, προφανώς, να διδάσκουν έστω και μια ώρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τώρα, με την απόφαση της επιτροπής επιβεβαιώνεται και γραπτά η βούλησή τους. Αναμένουμε την τελική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Είναι προφανές ότι το σχέδιο εξάλειψης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το νομό μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση «φρόντισε» εξαρχής να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της, όταν προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), με έδρα τον Πύργο. Ξέραμε ότι τα μαύρα σύννεφα μαζεύονταν για τη Μουσειολογία, που έμεινε με 2 μέλη ΔΕΠ ενώ έχουν δοθεί δεκάδες θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τώρα οι αρνητικές εξελίξεις αφορούν και τη Γεωπονία.

Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία στήριξης και ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού, το αντίθετο μάλιστα. Είναι κεντρική και συνειδητή επιλογή της να συρρικνώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια. Παράλληλα ενισχύει τα ιδιωτικά κολλέγια, εξισώνοντας πρόσφατα τα πτυχία τους με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα είναι κεκτημένο για την Ηλεία. Για πρώτη φορά ιδρύθηκαν με το νόμο 4610/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου). Η ίδρυση και η λειτουργία τους είναι δίκαιη και απολύτως συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας.

 

 

 

ΚΙΝΑΛ Ηλείας: Σύνδεση με την παραγωγή και όχι κατάργηση των τμημάτων ΑΕΙ της Ηλείας

https://www.ilialive.gr/live/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/59307-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BB-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82.html

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και νομός Ηλείας έχουν ένα μεγάλο κοινό χαρακτηριστικό. Είναι στον ίδιο βαθμό πολύπαθα, έρμαια των εκάστοτε κυβερνόντων και της αδιαφορίας τοπικών ηγεσιών με λάθος στρατηγικές και άξονες ανάπτυξης.

Οι μέρες που διανύουμε ως χώρα και ως πολίτες είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες, δεν πρέπει να τις αψηφούμε αλλά και οι κυβερνώντες δεν πρέπει να τις παραγνωρίζουν και να νομοθετούν με άδικο και τρόπο που υπερβαίνει τις ίδιες τις κοινωνίες. Η συζήτηση για την αναμόρφωση του χάρτη και γενικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι απλή έκθεση ιδεών για τον κάθε υπουργό, αλλά είναι μια συζήτηση που αφορά και εμπλέκει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο κυρίως το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτό που θα πρέπει πρώτα να μας νοιάζει είναι η συζήτηση και η διαβούλευση με σοβαρούς όρους για την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από την μια οι ευθύνες όσων οδήγησαν πολλές φορές σε δημιουργία μικρών αμφιβόλου χρησιμότητας τμημάτων με φυσικό επακόλουθο την ασφυξία και από την άλλη φυσικά το μέλλον όσων τμημάτων και σχολών ανά την επικράτεια λαμβάνοντας υπόψη τους εν ενεργεία αλλά και μελλοντικούς φοιτητές, έχουν σοβαρή προοπτική επιβίωσης. Μια σοβαρή συζήτηση χωρίς να υπόκειται σε διαρροές και επίπλαστα εμπόδια.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και την μονοδιάστατη αντίληψη και αυτής της κυβέρνησης καθώς κινείται στην λογική ‘Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι’ και δεν δίνει αναπτυξιακή τροχιά στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο νομός Ηλείας διαθέτει περιοχές με τεράστια ιστορική αξία και πολιτιστική προοπτική για το τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και γεωργική παραγωγή για το τμήμα Γεωπονίας  της Αμαλιάδας ώστε να βοηθήσει την αγροτική οικονομία. Μπορούν λοιπόν να συνεργασθούν εκπαίδευση και αγορά εργασίας. ξεπερνώντας τις χρόνιες παθογένειες «του φτιάχνω σχολές για τα ενοίκια και την τοπική αγορά».

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Μεθοδευμένη προσπάθεια για να εξαφανιστεί η Ηλεία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της’’

23 Μαρτίου, 2021

https://www.protinews.com.gr/hleia/2021/03/23/michalis-katrinis-methodevmeni-prospatheia-gia-na-exafanistei-i-ileia-apo-to-charti-tis-tritovathmias-ekpaidefsis-i-kyvernisi-na-analavei-tis-efthynes-tis/

 

«Casus Belli για την Ηλεία η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών»

https://www.protinews.com.gr/blog/casus-belli-gia-tin-ileia-i-eisigisi-toy-panepistimioy-patron

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 17, 2021

Η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών για απομάκρυνση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία προκαλεί ερωτηματικά αλλά και δικαιολογημένη οργή στους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας.

Οι συντάκτες της εισήγησης δε λαμβάνουν υπόψη τη μοναδικότητα του τμήματος Μουσειολογίας στην Ελλάδα, την εγγύτητα με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τους υπόλοιπους πολιτισμικούς θησαυρούς της Ηλείας, ενώ παραγνωρίζουν ότι παρόμοια τμήματα λειτουργούν σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Προφανώς, οι συντάκτες της εισήγησης ‘’αγνοούν’’ και την από 1-12-2020 επιστολή προς την υπουργό Παιδείας που συνυπογράφει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, με την οποία ο κ. Μπούρας συνηγορεί για τη μοναδικότητα του τμήματος και την ανάγκη δημιουργίας ‘’ειδικής γραμμής στήριξης’’ ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο μέλλον.

Επιπλέον, οι συντάκτες της εισήγησης στέλνουν και το τμήμα  Γεωπονίας της Αμαλιάδας στην Αιτωλοακαρνανία, αγνοώντας ότι η Ηλεία αποτελεί τον πρώτο νομό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017), με τα σχέδια βελτίωσης της Ηλείας να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη Δυτική Ελλάδα, ενδεικτικό της τεχνοκρατικής επάρκειας και ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας.

 

 

 

Δήμος Πύργου: «Δεν δεχόμαστε το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και οποιαδήποτε παράνομη διοικητική πράξη»

https://ilia.news/%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B9/

23/03/2021

 

 

 

Κοινή συνέντευξη Λυμπέρη – Αντωνακόπουλου για τις Σχολές σε Αμαλιάδα και Πύργο

https://www.iliakanea.gr/koini-synenteyxi-lymperi-antonakopoyloy-gia-tis-scholes-se-amaliada-kai-pyrgo-den-tha-epitrepsoyme-na-ypovathmistei-o-nomos-mas/

 

«Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί ο Νομός μας»

 

Γ. Λυμπέρης : «Προμελετημένο έγκλημα για την Ηλεία»

 

 

 

Φερετζές του υπουργείου Παιδείας κατάντησε η Σύγκλητος Πανεπιστημίου Πατρών

https://www.ilialive.gr/live/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/62513-%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B6%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD.html

23/03/2021, Του Μάκη Μπαλαούρα

Το πιστοποιητικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος της υπόγραψε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, δολοφονώντας τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας.

«Επιφανείς» νομικοί και άλλων σπουδαίων ειδικοτήτων πανεπιστημιακοί, αν και γνώριζαν ότι αυτό που διαπράττουν είναι παράνομο, προχώρησαν ανερυθρίαστα στο έγκλημα τους (!)…  Δε ξέρω γιατί η Σύγκλητος προχώρησε σε αυτό το πραξικοπηματικό ατόπημα. Συνοδοιπόροι, οσφυοκάμπτες και σφουγκοκωλάριοι της (κρυβόμενης) πολιτικής ηγεσίας Κεραμέως-Συρίγου; Συντεχνίτες και βολεψάκιδες;  Μάλλον όλα αυτά μαζί… Αν επαγγελματίες, καθηγητές, μαθητές παροτρύνονταν να βγουν στους δρόμους αφήνοντας τον ωχαδερφισμό τους; «Γιατί οι βάρβαροι δε θα έφθαναν σήμερα, ΑΝ οι ύπατοι, οι πραίτορες κι οι άξιοι ρήτορες έβγαιναν μπροστάρηδες»….

 

 

 

«Η Σύγκλητος κάνει κατάχρηση του αυτοδιοίκητου»

https://www.protinews.com.gr/ellada/2021/03/23/i-sygklitos-kanei-katachrisi-tou-aftodioikitou/   

23 Μαρτίου, 2021

 

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία των τμημάτων αυτών στην ΠΕ Ηλείας εξυπηρετεί αρμονικά τις ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής….

Θεωρώ ότι παραβιάζονται  με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου, που κατά το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ…..

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών κάνει κατάχρηση των αρχών αυτών. …..

 

 

 

Πρόταση Λυμπέρη στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών: "Να ανασταλεί η απόφαση"

https://www.ilialive.gr/live/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7/62439-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7.html  

 

Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, καθολική και σφοδρή - Να εργαστούμε από κοινού και να βρούμε λύση για το συμφέρον των κοινωνιών στη Δυτική Ελλάδα»

 

 

 

Ν. Φαρμάκης: «Όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει τους 700.000 πολίτες της Δυτ. Ελλάδας»

https://www.thebest.gr/article/614561-n-farmakis-oloi-mazi-na-ftiaxoume-ena-panepistimio-pou-tha-agkaliazei-tous-700-000-polites-tis-dut-elladas

22/03/2021

 

Μίλησε για τα οφέλη της σύμπραξης του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής

 

«Θυμάμαι μία έκφραση του κυρίου Πρύτανη σε ένα προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Μπορεί στον τίτλο του να αποκαλείται Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά στην πραγματικότητα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας”. Αυτή ακριβώς η έκφραση συμπυκνώνει κυρίες και κύριοι και τα δικά μας πιστεύω. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2021, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει. Ότι η ύπαρξη και η ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου αποτελούν πλούτο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την τοπική κοινωνία, που κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.

 

Και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από εσάς, προέρχεστε επίσης από περιοχές της φτωχής και αδικημένης ελληνικής επαρχίας

 

 

 

Ν. Φαρμάκης: «Δεν βοηθούν, εισηγήσεις και αποφάσεις που μεγαλώνουν την απόσταση μεταξύ Πανεπιστημίου Πατρών και τοπικών κοινωνιών»

https://alphapatras.gr/2021/02/farmakis-den-voithoun-eisigiseis-kai-apofaseis-pou-megalonoun-tin-apostasi-metaksy-panepistimiou-patron-kai-topikon-koinonion/

17/02/2021 

 

Την ανησυχία του για τις εισηγήσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του
Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με τις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις Τμημάτων και
Σχολών, κυρίως όμως για το γεγονός πως βλέπουν το φως της δημοσιότητας εξελίξεις χωρίς
να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα, με το
σύνολο των φορέων της περιοχής,
εξέφρασε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου
Πατρών, Χρήστο Μπούρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά
τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2020.

 

Ο Περιφερειάρχης τους ενημέρωσε επίσης για την πρόθεσή του να συγκληθεί έκτακτο
Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και για την προσωπική του θέση ότι «οποιοσδήποτε
εξορθολογισμός δια της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε τις τοπικές
κοινωνίες». Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι Δήμαρχοι συμφώνησαν πως η διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της περιοχής δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών,
επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το Περιφερειακό Συμβούλιο της 26 ης Νοεμβρίου.

 

 

 

Ν. Φαρμάκης: «Όποιος και ότι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο»

https://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/deltia-tupou/item/15009-n-farmakis-opoios-kai-oti-syrriknonei-to-panepistimio-tis-patras-prosferei-kakes-ypiresies-sto-panepistimio-kai-ston-topo.html

Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2021

«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση winwin. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

 

«Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει την κοινωνία και αντλεί από τις δυνατότητές της, είναι ένα «έξυπνο» και καλό Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιοχές που βρίσκεται και με τη σειρά του, αντλεί από την αξία των περιοχών», 

 

 

 

Η Ηλεία μπορεί να κερδίσει. Tα πανεπιστημιακά τμήματα της ανήκουν.

https://www.heliachamber.gr/ilia/articles/article.jsp?context=103&categoryid=198&articleid=38858&globalid=52588

21/03/2021

Του Κώστα Λεβέντη

Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας

 

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση είναι οι εξελίξεις ενός από τα κορυφαία ζητήματα του Νομού μας. Αυτό των πανεπιστημιακών τμημάτων, που μαζί με τα τόσα άλλα πρωτεύουσας σημασίας, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Νομό μας από ουραγό σε πρωταγωνιστή της περιφέρειας και να τον φέρουν σε υψηλή θέση ανάπτυξης στη χώρα. 

Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούμε και ακολουθούμε τις εξελίξεις, αφαιρώντας ή διαιρώντας τις δυνάμεις μας αντί να προσθέτουμε ή να πολλαπλασιάζουμε ό,τι έχουμε, για να διεκδικήσουμε τουλάχιστον την ισότιμη συμμετοχή μας στην πρόοδο και το μερίδιό μας στην πολυδιαφημιζόμενη ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειάς μας. 

Οι εξελίξεις μεταβάλλουν τις συνθήκες ζωής και επιτάσσουν ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των κινδύνων. 

 

Να σταματήσουμε να «πουλάμε» φθηνά το ακριβό προϊόν που διαθέτουμε, τον Νομό μας, και να αγοράζουμε ακριβά ό,τι περισσεύει από τους άλλους. 

Η κοινωνία θα αποδώσει ευθύνες και δικαίως. Δεν συγχωρεί πλέον, κανέναν. 

Αν σήμερα δεν βγούμε στο φως συντονισμένοι και στοχοπροσηλωμένοι, αλλά λοξοκοιτάμε για μικροσυμφέροντα και ατομικά οφέλη, μικροτοπικά ή πολιτικά οφέλη, τότε όλα θα χαθούν. 

Χρειάζεται λοιπόν ένας νέος και ξεκάθαρος πατριωτισμός για τον τόπο μας. Αυτό ζητάει η κοινωνία από όλους τους εκπροσώπους μας. 

Τα πανεπιστημιακά τμήματα ή  πανεπιστημιακή σχολή όπως έχει προταθεί, μας ανήκουν. 

 

 

Κοινή συνεννόηση: Η τελευταία ελπίδα για τη διατήρηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία

https://www.heliachamber.gr/ilia/articles/article.jsp?context=103&categoryid=198&articleid=38918&globalid=52648

23/03/2021

 

Το θέμα του εξοβελισμού της Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη επιβεβαιώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο νομός μας βρίσκεται εκτός νυμφώνος και γίνεται αποδέκτης κι όχι διαμορφωτής αποφάσεων.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συγχώνευση της Μουσειολογίας και την μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας αποτελεί, επί της ουσίας, το επισφράγισμα της διαρκούς, έντονης και πολυεπίπεδης απαξίωσης του νομού μας. Ήταν τέτοια μάλιστα η σπουδή της Συγκλήτου να εισηγηθεί την κατάργηση των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας, ώστε να καταθέσει μια πρόταση, η οποία στερείται νομικού ερείσματος, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που εισηγείται πρώτη και εν συνεχεία αποφασίζει η Σύγκλητος κι όχι το αντίστροφο, εκτός κι αν η απόφαση της Συγκλήτου βρίσκεται σε αγαστή συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας…

 

οι προσπάθειες έχουνε αποτέλεσμα μόνο όταν έχουν διάρκεια, επιμονή κι όραμα

 

 

 

Οι επτά Δήμαρχοι της Ηλείας ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον Πρύτανη – Καλούνται κι οι Βουλευτές κι ο Περιφερειάρχης

https://ilia.news/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%ac%ce%bc/

02/03/2021

 

Οι επτά Δήμαρχοι της Ηλείας ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον Πρύτανη – Καλούνται κι οι Βουλευτές κι ο Περιφερειάρχης. 

Στάλθηκε ήδη, όπως είχε προαναγγελθεί χθες από τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, η κοινή επιστολή και των επτά Δημάρχων της Ηλείας προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα. Με την οποία ζητείται άμεσα να τους ορίσει τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία για συνάντηση μεταξύ τους, και με θέμα συζήτησης τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας Ηλείας.

 

Όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού επίσης ζητούν στη συνάντηση αυτή να υπάρχει και η  παρουσία των Βουλευτών Ηλείας καθώς και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, στους οποίους άλλωστε ήδη έχει κοινοποιηθεί και η προαναφερόμενη επιστολή.  

Όπως τονίζεται, η συνάντηση καθίσταται επιτακτική κατόπιν των δυσμενών εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί για τα Τμήματα αυτά.

 

 

 

Διεκδίκηση Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/diekdikisi-xenoglossoy-programmatos/

16 Φεβρουαρίου, 2021

 

Μια συστηματική και μεθοδική δουλειά, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την Αρχαία Ολυμπία, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό η Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και επαφές με τον Πρυτάνη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διερευνώντας τις προθέσεις και τις δυνατότητες δημιουργίας και λειτουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων στην Αρχαία Ολυμπία. Στα πλαίσια των επαφών αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση του κ. Γεωργιόπουλου προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για τη δημιουργία και λειτουργία Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δημιουργεί και επιτρέπει ο νέος νόμος 4692/2020.

 

 

 

Θάνος Μωραΐτης: Κυβέρνηση & Πανεπιστήμιο Πατρών διαγράφουν την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη

http://www.texnologosgeoponos.gr/2021/02/blog-post_128.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+texnologosgeoponos%2FZVkT+%28%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82+++%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%80%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82%29


Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου»


Όπως επισημαίνει, «βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού, μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας» και «συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο - κατάπτυστο – Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής». Παράλληλα, καταγγέλλει την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών για «αδιαφορία και απάθεια», αλλά και για «"αξιοποίηση" του ανάλγητου κυβερνητικού σχεδιασμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε».

 

 

Θ. Βασιλόπουλος: Το μέλλον των παιδιών μας εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες μην τα απογοητεύσουμε!    

https://proini.news/vasilopoulos-to-mellon-ton-paidion-mas/

Ημερομηνία: 26-02-2021

 

Ο σοφός λαός μας έχει αξίες και αρχές που όταν βλέπει ότι παραβιάζονται αντιδρά, ξεσηκώνεται και στο τέλος δικαιώνεται!  Στον απόηχο  των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγούνται κατά καιρούς  οι επιτροπές  σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών για τις σχολές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας   αλήθεια ποιο  μπορεί  είναι το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς?  Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει  εντελώς ξαφνικά και την στιγμή που έχει επαναβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους   η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση?

 

Σαν Επίλογος

 

Όταν τόσοι λίγοι κρατούν δέσμιους της νοοτροπίας τους τόσους πολλούς και συνάμα ομήρους μιας πνευματικής ανεπάρκειας που δρα σαν τον καρκίνο, τότε μοιραία η πρόσκρουση στα βράχια είναι αναπόφευκτη.

 

Επίσης, το πανεπιστήμιο είναι η τελευταία, η ύστατη ευκαιρία για μόρφωση. Δηλαδή να ενσταλαχτούν Αξίες και Αρχές στο Πνεύμα του νέου επιστήμονα ώστε να εφοδιαστεί η κοινωνία με έντιμους, ηθικούς, πνευματικούς και ισορροπημένους ανθρώπους με αίσθηση δικαίου αλλά και ικανούς επιστήμονες.

 

Φυσικά το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει αποτύχει παταγωδώς όσον αφορά στο σκοπό του.

 

2 σχόλια:

Ανδρέας Γαλάνης είπε...


Δυστυχώς κυριαρχεί αυτό που είπες: "Σύσσωμοι δήμαρχοι, βουλευτές, πολιτευτάδες, αντιπολιτευτάδες, τοπικές εφημερίδες, επιμελητήριο, περιφέρεια, όλοι εναντίων της επιστημονικής επιτροπής του πανεπιστημίου της Πάτρας, εναντίων του ειδικού δηλαδή."
Κυβερνούν όλοι οι άσχετοι.
Μόνο ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα.
Και να συμβάλλουν και οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

Unknown είπε...

Όλοι μαζί με το "Ηλειακό μέτωπο" εναντίον του "κράτους των Αχαιών, των Αθηνών, των Αιτωλοακαρνάνων και των Πανεπιστημιακών".....
Για να γεμίσουν οι καφετέριες και οι γκαρσονιέρες!!!
Άλλωστε το είπε έμμεσα και ο Δήμαρχος Πύργου λέγοντας ότι θα έχει οικονομικές επιπτώσεις η μεταφορά των σχολών.
Μπράβο Φάνη, να ακούγεται και καμία άλλη φωνή κόντρα στον λαϊκισμό τον κοτσαμπασισμό και την ψηφοθηρία.
Α Β