8 Δεκεμβρίου 2022

«Παραμυθένιες ιστορίες με τη συγγραφέα Εύα Πετροπούλου-Λιανού»

 

Μόσχα, 7 Δεκεμβρίου 2022

          Αγαπητοί φίλοι!!!

Με ιδιαίτερη επιτυχία εγαινιάσθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 το ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝОΥΡΙО & ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ!!! του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. -

2022-11-28_01-35-09

Το καινούριο διαδικτυακό εγχείρημά μας «Παραμυθένιες ιστορίες με τη συγγραφέα Εύα Πετροπούλου-Λιανού» προϋποθέτει διαδικτυακές δημιουργικές συναντήσεις-συναπαντήματα-συνεδρίες, φιλική, αβίαστη επικοινωνία και δημιουργία παραμυθιού με τη διακεκριμένη και πολυβραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και εκλεκτή καλή φίλη Εύα Πετροπούλου-Λιανού !!! Απόλυτη μύηση στον κόσμο ενός από τα σημαντικότερα και ουσιαστικότερα για τη ζωή του ανθρώπου λογοτεχνικά είδη, κατάδυση στον μαγικό κόσμο των πάντα επίκαιρων διαχρονικών μηνυμάτων και ηθικών αρχών!!!

q1 q1

Κατά την πρώτη μας διαδικτυακή συνεδρία η εμπνεύsτρια του όλου εγχειρήματος Εύα Πετροπούλου-Λιανού μάς ταξίδεψε στην ιστορία του παραμυθιού, άρρηκτα συνδεδεμένης με τη δράση και την ανάγκη του ανθρώπου από τη στιγμή της εμφάνισής του να εκφραστεί, να μοιραστεί φόβους, πάθη, εντυπώσεις, συναισθήματα. Η Εύα μάς ανέπτυξε τα βασικά δομικά στοιχεία του παραμυθιού, που μάς μεταφέρει επίκαιρα, διαχρονικά, πανανθρώπινα μηνύματα, ηθικά διδάγματα, καθώς και μάς ανέφερε για έναν από τους πιο σημαντικούς συντελεστές της ανάλυσης του λαϊκού παραμυθιού, τον σοβιετικό ακαδημαϊκό Βλαδίμηρο/Βλαντίμιρ Προπ, που ήταν ο πρώτος που κατέγραψε την δομή του στο έργο του "Μορφολογία του Παραμυθιού", απομονώνοντας τις περίφημες 31 λειτουργίες. Κατά την πρώτη συνεδρία μας αναφέραμε και αναλύσαμε τις 4 πρώτες λειτουργίες που διέπουν τη δομή του παραμυθιού, ήτοι τις: απουσία, αναζήτηση/διερεύνηση, απαγόρευση, παράβαση.

Ιδιαίτερα μάς χαροποίησε η δραστήρια συμμετοχή των νεαρών σπουδαστών μας στα παιδικά τμήματα ελληνικής γλώσσας του Κ.Ε.Π.

Για την προσεχή, δεύτερη κατά σειρά, συνεδρία μας, η οποία προγραμματίζεται για την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022г. ώρα Μόσχα - 15.00 / ώρα Ελλάδας - 14.00, η Εύα μάς ανέθεσε τις εξής 2 εργασίες:

  • να δημιουργήσουμε το δικό μας παραμύθι, αρκούν 1-2 παράγραφοι, χρησιμοποιώντας τις ως άνω 4 λειτουργίες/επαναλαμβανόμενα μοτίβα του παραμυθιού απουσία, αναζήτηση/διερεύνηση, απαγόρευση, παράβαση, και
  • να διαβάσουμε (αρκούν οι 2-3 πρώτες σελίδες) του παραμυθιού της Εύας «Οι περιπέτειες του σαμουράι Νόνγκα Σίκα Σαν – ή ο Σαμουράι με την μπρούτζινη καρδιά…» / «Приключения самурая Нонга Сика Сана! Или Самурай с медовым сердцем…», να το αναλύσουμε, να εντοπίσουμε τους ήρωες βάσει της πραγματοποιηθείσης κατά την πρώτη συνεδρία μας ανάλυσης. Το παραμύθι αυτό το έχουμε μεταφράσει και στη ρωσική και είναι αναρτημένο στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη στο Δικτυότοπο του Κ.Ε.Π., δύνασθε να το αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στη Διαδίκτυο http://www.hecucenter.ru/up/_Самурая с медовым сердцемpdf
  • Παρακαλούμε να μας αποστείλετε ηλεκτρονικά (e-mails: info@hecucenter.ru , hcc@mail.ru ) τις εργασίες σας (δύναται και στη ρωσική, όχι απαραίτητα στην ελληνική) μέχρι τις 16/12/2022, ώστε προλάβουμε να τις μεταφράσουμε και να τις προωθήσουμε στην Εύα.

 

Παρατίθεται σύνδεσμος με βιντεοσκοπημένη αναμετάδοση της από 4/12/2022 πρώτης συνεδρίας μας στο κανάλι μας στο youtube και στο εδάφιο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π., που θα σάς αποβεί χρήσιμος κατά την προετοιμασία για τη 2η συνεδρία:

https://youtu.be/dDYGoIomHsw

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/04122022_paramithostories_me_tin_eia_.html

Αναλυτική ενημέρωση για τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού-φιλολόγου-λαογράφου Βλαδίμηρου/Βλαντίμιρ Προπ δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο http://www.hecucenter.ru/up/ Пропп-Βλαντίμιρ Προπ.docx

q2q3

q5

 

Το όλο εγχείρημα 2022-11-28_01-35-41  χωρίζεται σε  4 ενότητες: 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ:

 

Ενότητα 1η - Γνωριμία... κάνουμε ερωτήσεις.

Ενότητα 2η – Μέθοδος, Λέξεις κλειδιά.

Ενότητα 3η -  Αναγνώριση χαρακτήρων, Ανάγνωση παραμυθιού.

Ενότητα 4η - Γράφω μια ιστορία, Άσκηση.

Συντονιστές της συνάντησής μας στις 4 Δεκεμβρίου 2022 ήσαν η ίδια η συγγραφέας Εύα Πετροπούλου Λιανού, και η διευθύντρια του ΚΕΠ, διδάκτωρ ιστορίας, Δώρα Γιαννίτση.

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ειλικρινή και βαθειά ευγνωμοσύνη μας στην εμπνεύστρια του εγχειρήματος Εύα Πετροπούλου-Λιανού για το έργο της, τη δουλειά της, την προσφορά της, το λειτούργημά της στο βωμό της Παιδείας και του Διαφωτισμού. Βιώσαμε έντονη συναισθηματική φόρτιση, αντλήσαμε άπλετη θετική ενέργεια !!!

Σάς περιμένουμε αγαπητοί φίλοι, στην επόμενη συνεδρία μας την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Μην το χάσετε!

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022,

ώρα Μόσχας 15.00 /

ώρα Ελλάδας 14.00.

Пαρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν να συνδεθούν στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο

https://us06web.zoom.us/j/85946970310?pwd=Sk5WQWY1K0dZTENsdlQrQTFVb2wvZz09  

Meeting ID: 859 4697 0310

Passcode: 833213

Την συνεδρία μας δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο:

 https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

 Πλήρης & Απόλυτη μύηση στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, στον παραμηθένιο κόσμο της μαγείας και της δημιουργίας, με τα πάντα επίκαιρα μηνύματά του!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!! Εις το επανιδείν, φίλοι μας !!!

 

q4_147baba7

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και όλη ο μάδα του Κ.Ε.Π.

MyCollages_25_d04490dd

 

FB_IMG_1605877770483murti-ewoman

t6 t8

2022-11-27_17-16-45

2022-11-28_01-44-33

 

«ΠΑΡΑΜΥΘΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ή ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, με τη συγγραφέα ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΑΝΟΥСказочные истории с писательницей Евой Петропулу-Ляну»

 4r

 «Детские сказки» / «Παιδικά παραμύθια»

Η Κοκκινοσκουφίτσα  -  Красная Шапочка

Η χιονάτη και οι επτά νάνοι - Белоснежка и семь гномов

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Маленький принц

Η μικρή γοργόναРусалочка

 5r

ΕВΑ ПЕТРОПУЛУ ЛЯНУ

2021_08_09_3

Ева Петропулу-Ляну родилась в Ксилокастро, Греция. Изначально она любила журналистику и в 1994 году работала журналистом во французской газете «Le Libre Journal», но ее любовь к родине победила, и она вернулась в Грецию в 2002 году.

Δεν υπάρχουν σχόλια: