Διοργανωτές
-Πολιτιστικός οργανισμός οι <<Δρόμοι της ελιάς>>
-Επιμελητήριο Μεσσηνίας
-Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας
-Δήμος Ιθώμης
-Πολιτιστικοί σύλλογοι:Aρχαίας Μεσσήνης η <<Αρχαία Μεσσήνη>>, Βαλύρας ο <<Θάμυρις>>
FLASH BACK
*Αναβίωση των <<Ιθωμαίων>>.
Σύντομη αναφορά.
1980-81:O νεαρός τότε,φοιτητής στην ΑΒΣΠ(νύν Πανεπιστήμιο του Πειραιά),Γιάννης Λινάρδος,με την επιστημονική εργασία του για την Πολιτιστική αναβάθμιση και την Οικονομική ανάπτυξη της Αρχαίας Μεσσήνης-Ιθώμης Μεσσηνίας, ανασύρει μέσα από τις περγαμηνές των Αρχαίων προγόνων μας τα Ιθωμαία.Μια πανάρχαια εορτή με ιστορία 3.000
και πλέον χρόνων,με προοπτική να καταστούν εορτή παγκόσμιας εμβέλειας για την τουριστική προβολή της χώρας μας και την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων.
Οι Πολιτιστικοί κ.λ.π. κοινωνικοί φορείς της περιοχής υιοθετούν την ιδέα του για την αναβίωση των Ιθωμαίων.
Σεπτέμβριος 1983:O Γιάννης Λινάρδος με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του τονίζει την αναγκαιότητα για την συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη και την ανάδειξή της.
Το δημοσίευμα αυτό γίνεται αφορμή για επερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων.
Μάρτιος 1984:H υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη,επισκέπτεται την Αρχαία Μεσσήνη και μεταξύ των άλλων ανάβει το πράσινο φώς για την αναβίωση των Ιθωμαίων.
Ιούνιος 1984:Η Ιθωμαία φλόγα ανάβει πάλι στην Αρχαία Μεσσήνη μετά από 2.000 χρόνια, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης.
Α! Ιθωμαία:Αρχαία Μεσσήνη 1984
Τα Ιθωμαία έχουν την δική τους συμβολή στην διαμόρφωση του Ολυμπιακού ιδεώδους στην Αρχαία Ελλάδα,αφού Μεσσήνιοι Ολυμπιονίκες καθιέρωσαν τον κότινο από κλαδί ελιάς.
Αρχαίοι Μεσσήνιοι Ολυμπιονίκες
4η Ολυμπιάδα 764 π.χΟλυμπιονίκης ο Μεσσήνιος βουτρόφος Πολυχάρης.Αγώνας δρόμου7η Ολυμπιάδα 752 π.χΟλυμπιονίκης ο Μεσσήνιος Διοκλής9η Ολυμπιάδα 743 π.χΟλυμπιονίκης ο Μεσσήνιος Ξενόδοχος10η Ολυμπιάδα 739 π.χΟλυμπιονίκης ο Μεσσήνιος Δωτιάδης18η κ! 19η Ολυμπιάδες 704 κ! 700 π.χ αντίστοιχαΔίς Ολυμπιονίκης ο θρυλικός Μεσσήνιος Αριστομένης από την Βασιλική οικογένεια Των Αιπυτιδών.Αγώνες δρόμου.102η Ολυμπιάδα 372 π.χΟλυμπιονίκης ο Δάμων ή Δαμίσκος.Αγώνας παίδων103η Ολυμπιάδα 368 π.χ Ολυμπιονίκες ο Φάνας και ο Δάμων ή Δαμίσκος.Αγώνες δρόμου
1986:Στο παιχνίδι μπαίνει και ο τότε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Ε.Κουβελάκης,γέννημα-θρέμμα της Αρχαίας Μεσσήνης.Στις πλάτες του σηκώνει το βάρος για την διενέργεια των ανασκαφών.Ιδρύεται η Εταιρεία Μεσσηνιακών σπουδών και ανατείθεται στον καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη η συνέχιση των ανασκαφών που είχαν διακοπεί το 1974.
Το Κολυμβάρι(Άνω Γούβες),Χανίων Κρήτης.
Η περιοχή του Δήμου Κολυβαρίου Χανίων Κρήτης με την πανάρχαια ελιά ηλικίας 5.000 χρόνων, αποτελεί την πρόδρομη κατάσταση των Αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων.Από εκεί μετοίκησαν στην Αρχαία Ολυμπία οι δημιουργοί των Ολυμπίων αγώνων.
Κολυβάρι Χανίων Κρήτης,Αρχαία Μεσσήνη-Ιθώμη και Αρχαία Ολυμπία έχουν κοινή ρίζα και διάρκεια.
Εξ ού και η παρουσία της Κρητικής αποστολής υπό τον δήμαρχο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και την ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη που έφεραν στην αφή της Ιθωμαίας φλόγας στην Αρχαία Μεσσήνη τον κότινο της Ιερής ελιάς της Κρήτης, για να συναντήσει στο Πεκίνο την Ολυμπιακή φλόγα.
*<<ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ>>
Σύντομη αναφορά
Το Πολιτιστικό Οδοιπορικό «Οι Δρόμοι της Ελιάς» είναι μια πρωτότυπη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας , μια διαδρομή πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, διαλόγου και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου που σκοπό έχει την καθιέρωση των ευεργετικών προϊόντων της ελιάς στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου, την τόνωση του εμπορίου του ελαιολάδου και την τουριστική προβολή των ελαιοπαραγωγικών περιοχών στο μεγάλο κοινό μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο με θεματικό άξονα την ιστορία του πολύτιμου δέντρου και τον πολιτισμό του.
Πως ξεκίνησε η ιδέα;Η ιδέα ξεκίνησε από τον Γιώργο Καραμπάτο, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Αιτία, ήταν η αγάπη για την ελιά και ένας βαθύς προβληματισμός για το μέλλον της και τις χρονίζουσες αδυναμίες στην παραγωγή και τη διάθεση του ελαιόλαδου. Αφορμή η διαπίστωση μιας συνεχώς αυξανόμενης τάσης προτίμησης στον μεσογειακό τρόπο διατροφής σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας την οποία σκέφτηκε να αξιοποιήσει προς όφελος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών προβάλλοντας τη διαχρονική αξία των προϊόντων της ελιάς μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις επιπέδου σε ολόκληρο τον κόσμο με θεματικό άξονα την ιστορία και τον πολιτισμό της από κοινού με τους άλλους λαούς της ελιάς.
Πότε ξεκίνησε το Πολιτιστικό Οδοιπορικό «Οι Δρόμοι της Ελιάς» για πρώτη φορά και πως πραγματοποιείται;
Το καλοκαίρι του 1999. Έκτοτε, έχει πραγματοποιηθεί επί 4 συνεχείς χρονιές σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Γίνεται οδικώς, διαρκεί 40 περίπου ημέρες, περνά μέσα από 22 χώρες και διανύει περίπου 16.000 χλμ. Είναι ένα ταξίδι δύσκολο που για την πραγματοποίησή του χρειάζεται να επιστρατευθούν αποφασιστικότητα, τόλμη και απεριόριστη αγάπη για την ελιά και την περιπέτεια.
Ποιοι οργανώνουν τους «Δρόμους της Ελιάς»;
Οργανώνονται από 20μελή Ομάδα Σχεδιασμού στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι ειδικοί επιστήμονες πολλών κλάδων, επιχειρηματίες, μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ελαιοπαραγωγοί κ.α. Η Ομάδα Σχεδιασμού η οποία δραστηριοποιείται όλο το χρόνο συνεργάζεται με την ειδική επιστημονική επιτροπή, αντιπροσώπους σε όλες τις μεσογειακές χώρες και την Εκτελεστική Γραμματεία.Ανάκτηση από:Το off-road.gr
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Παπαγεωργίου
Δημοσιογράφος
3 Δεκεμβρίου 2008
<<ΙΘΩΜΑΙΑ>> ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ-<<ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ>>:ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΠΕΚΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ 2008
Αφή Ιθωμαίας φλόγας.
Ελιά,το σύμβολο της ειρήνης.
Η αποθέωση.
Ετικέτες
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ,
ΒΑΛΥΡΑ,
ΒΟΥΛΚΑΝΟ,
ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ,
ΕΛΙΕΣ,
ΙΘΩΜΑΙΑ,
ΙΘΩΜΗ,
ΛΑΔΙ,
ΟΛΥΜΠΙΑ,
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου