Γιώργος Νταλάρας<<:O Άκος έζησε χύμα, σαν αυθεντικός ποιητής και μακάρι να μπορούσαμε όλοι να το κάνουμε αυτό>>.Κατόπιν έ πιασε την κιθάρα του για να τραγουδήσει το,
Που' ναι τα χρόνια.Δείτε το video >>>
www.esnips.com//doc/bf8885d4-5aed-4a1e-85ae-cb6560575c3c/
Ματαιώθηκε οριστικά η μεγάλη συναυλία με το Γιώργο Νταλάρα προς τιμήν του Άκου Δασκαλόπουλου,που είχε προγραμματιστεί για τις 3 του Αυγούστου στη Γλώσσα Σκοπέλου,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από το θανατό του.Αιτία ο θάνατος του προέδρου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Νίκου Αγγελέτου που προήλθε από σοβαρότατο τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα.Ο εκλειπών ήταν ο εμπνευστής της εκδήλωσης.
Άτυχοι δηλώνουν και οι Ιθωμίτες φίλοι του αείμνηστου φιλο-Ιθωμίτη Άκου,που ετοιμάζονταν να εκδράμουν στη Σκόπελο.
Ήδη είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες από τον περασμένο Νοέμβριο με την εκδήλωση που είχε γίνει στην αίουσα Ιανός στην οδό Σταδίου στην Αθήνα,προκειμένου να συγκεντωθούν τα πρώτα χρήματα.
Φωτό:O Άκος στο γάμο του με την ηθοποιό Χριστίνα Αυλιανού.
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ.
Της Χρ.Σοφρωνά.
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008,πραγματοποιήθηκε στο café του βιβλιοπωλείου Ιανός ένα πολύ ξεχωριστό αφιέρωμα στον στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του (1998-2008). Από νωρίς, στο πεζοδρόμιο έξω απ’ το βιβλιοπωλείο γινόταν το αδιαχώρητο και φυσικά η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι στο μπαρ! Μπαίνοντας, άκουσα αρκετούς από τους ανθρώπους του Ιανού να λένε έκπληκτοι πως από τότε που λειτουργεί το βιβλιοπωλείο είναι η πρώτη φορά που έρχεται τόσος πολύς κόσμος σε εκδήλωση!
Την βραδιά προλόγισε και παρουσίασε ο Άγγελος Σφακιανάκης, ο οποίος επιμελήθηκε το αφιέρωμα. Αρχικά ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά. Μιλώντας για τον Άκο Δασκαλόπουλο, αναφέρθηκε στο ήθος του, στην απλότητά του σαν άνθρωπο και στη φιλία τους, κι έκλεισε με μία φράση του στιχουργού, πως «το τραγούδι είναι ένα. Πολλές είναι οι γωνίες που το βλέπουμε».
Τη σκυτάλη πήρε ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής, ο οποίος έπαιξε στο πιάνο την «Νυχτωδία» σε ποίηση Σαπφούς, όπως το μελοποίησε ο ίδιος, στην απόδοση στα σύγχρονα Ελληνικά από τον Α. Δασκαλόπουλο και το ερμήνευσε υπέροχα η Σοφία Μιχαηλίδου. Με το τραγούδι αυτό ο συνθέτης συμμετείχε το 1981 στους Α’ Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι όπου και απέσπασε την «εύφημο μνεία» της κριτικής επιτροπής. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο με τα τραγούδια των αγώνων της Κέρκυρας με ερμηνεύτρια την Κρίστη Στασινοπούλου και ενορχήστρωση και Δ/ση ορχήστρας του Μάνου Χατζιδάκι, και στον δίσκο του συνθέτη «Αρχαία Λυρικά» με την φωνή της Βάσιας Ζήλου και ενορχήστρωση του ίδιου.
Η Σοφία Μιχαηλίδου ερμήνευσε στη συνέχεια και το τραγούδι «Χρωματιστά Μπαλόνια» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου και μουσική του συνθέτη. Κατόπιν, ο Μιχάλης Τερζής αναφέρθηκε στον Άκο Δασκαλόπουλο λέγοντας πως τον γνώρισε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, και πως μαζί με τον Νίκο Γκάτσο, τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Δημήτρη Χριστοδούλου, τον Βαγγέλη Γκούφα, και φυσικά τον Κώστα Βίρβο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αλλά και νεώτερους όπως ο Φώντας Λάδης, ανήκει στη γενιά των μεγάλων του ποιητικού τραγουδιού. Επίσης είπε πως ο Δασκαλόπουλος ήταν άνθρωπος με βαθιά γνώση της τέχνης γενικά και όχι μόνο της ποιήσεων, και πως εκείνος του γνώρισε τον Χατζιδάκι, τον Τσαρούχη, τη Λιλίκα Νάκου, τον Νίκο Καρούζο, τον Μάνο Λοΐζο, ήταν φίλος του και του στοίχισε πολύ ο χαμός του.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Νίκος Ντόκας, ο οποίος μίλησε για τον Άκο Δασκαλόπουλο σε ενεστώτα χρόνο, αφού τέτοιοι άνθρωποι δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ποιητής και όχι μόνο στιχουργός. Επίσης απήγγειλε δύο ποιήματα του Δασκαλόπουλου.
{gallery}gallery/ianos_daskalopoulos_2008/1{/gallery}
Ακολούθησε ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος, φορτισμένος συναισθηματικά, μίλησε για τη γνωριμία του με τον Άκο Δασκαλόπουλο από το 1969 και για την αγάπη που του έδειξε. Αναφέρθηκε στα τραγούδια του Άκου Δασκαλόπουλου και στο «Πού ‘ναι τα χρόνια» το οποίο είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια που τραγούδησε. Αναφέρθηκε με πολύ συγκίνηση στην κοινή αγάπη τους για τα τραγούδια και για τη θάλασσα και στο γεγονός ότι ο Δασκαλόπουλος τον φώναζε “Νταλαράκι”. Στη συνέχεια ερμήνευσε το «Πού 'ναι τα χρόνια» σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή ξεσηκώνοντας το κοινό σε τραγούδι και χειροκροτήματα!
Στη συνέχεια, ο Παντελής Θαλασσινός ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, μας τραγούδησε μέσω βίντεο μόνο με την κιθάρα του, τρία τραγούδια που έχει γράψει με τον Άκο Δασκαλόπουλο. «Θαλασσινό», «Στη Σέριφο ήσουν πουλί» και «Καράβια είμαστε».
Τη σκυτάλη πήρε ο Νότης Μαυρουδής λέγοντας με πολύ συγκίνηση πως αισθάνεται πολύ τυχερός που γνώρισε τον Άκο Δασκαλόπουλο σε μια πολύ σημαντική στιγμή της ζωής του, εκείνος τον έφερε σε επαφή με την ποίηση, τη λογοτεχνία. Μοιράστηκε μαζί μας αναμνήσεις από τις συναντήσεις τους στο σπίτι του Αλέκου Πατσιφά μαζί με τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Χατζιδάκι, τον Μόραλη, τον Καρούζο, τον Λειβαδίτη… Επίσης αναφέρθηκε στα τραγούδια που έγραψε μαζί με τον Άκο Δασκαλόπουλο και στον δίσκο «Ζωγραφιές απ’ το Θεόφιλο». Μετά ήρθε στη σκηνή η Αναστασία Μουτσάτσου προσθέτοντας πως όταν γνώρισε τον Άκο Δασκαλόπουλο, εκτός από έναν μεγάλο στιχουργό γνώρισε έναν καλό άνθρωπο. Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε με τον Νότη Μαυρουδή να συνοδεύει στην κιθάρα, ήταν το «Φώναξέ με», το οποίο ερμήνευσε καταπληκτικά και με πολύ συναίσθημα! Στη συνέχεια το σχήμα συμπληρώθηκε με τον Παναγιώτη Μάργαρη στην κιθάρα και τον Μάνο Αβαράκη στη φυσαρμόνικα, οι οποίοι μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου και φυσικά τον Νότη Μαυρουδή, μας χάρισαν μαγευτικές στιγμές με εξαιρετικές ερμηνείες στα τραγούδια «Η ωραία Αδριάνα» από τις «Ζωγραφιές απ’ το Θεόφιλο», «Ερωτικό (Δέσε μου τα δυο σου χέρια)» και «Είν’ αβάσταχτο να φεύγεις»! Κατά τη γνώμη μου, χωρίς βέβαια να υποτιμώ τους υπόλοιπους τραγουδιστές και μουσικούς, αυτά τα τέσσερα τραγούδια ήταν η κορυφαία στιγμή της βραδιάς!
Ακολούθησε η Ελευθερία Αρβανιτάκη η οποία, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στον Ιανό και ομοίως μέσω βίντεο είπε πως ο Άκος Δασκαλόπουλος ήταν ένας από τους ανθρώπους που γνώρισε και τη στήριξαν στο ξεκίνημα της, και μας τραγούδησε a capella ένα απόσπασμα από το «Μαγικό χαλί» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι! Το ίδιο τραγούδι το ακούσαμε μετά από λίγο ολοκληρωμένο από τη Μαρία Λούκα. Μετά βγήκε στη σκηνή ο Χρήστος Θηβαίος και τραγούδησε το «Τριαντάφυλλο», επίσης σε μουσική του Χατζιδάκι, και το καταπληκτικό «Αχ τα μάτια σου» που είναι το μόνο τραγούδι που έγραψαν ο Άκος Δασκαλόπουλος με τον Μάνο Λοΐζο, στο οποίο όπως είπε νωρίτερα ο Άγγελος Σφακιανάκης, ο Λοΐζος συνόψισε κατά κάποιον τρόπο όλα τα τραγούδια του.
Ο Χρήστος Θηβαίος, αναφερόμενος στον Δασκαλόπουλο, είπε πως μαζί με τον Καρούζο, ήταν οι άνθρωποι που τον καθόρισαν στον στίχο και στην ποίηση αντίστοιχα.
Τελευταίος ανέβηκε στη σκηνή ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος, χείμαρρος όπως πάντα, αρχικά δήλωσε πως ο διοργανωτής της βραδιάς Άγγελος Σφακιανάκης …του έσπασε τα νεύρα, γιατί είπε πως ο Λοΐζος συνόψισε όλο το έργο του σε ένα τραγούδι που έγραψε με τον Δασκαλόπουλο. Είπε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή εγώ που έγραψα τόσα τραγούδια με τον Λοΐζο, έγραφα μαλακίες;» κάνοντας φυσικά τον κόσμο να ξεσπάσει σε ξέφρενο γέλιο! Κατόπιν, ο στιχουργός …τα έβαλε με τον Θηβαίο για την τελευταία του φράση, που είπε …παρουσία του Παπαδόπουλου ότι οι άνθρωποι που τον καθόρισαν ήταν (μόνο) ο Δασκαλόπουλος και ο Καρούζος(!). Κατόπιν η …μπάλα πήρε και τον Μαυρουδή, ο οποίος, όπως είπε ο Παπαδόπουλος, ισχυρίστηκε …ψευδώς(!) ό,τι είχε συνευρεθεί στο σπίτι του συντηρητικού Πατσιφά με τον αριστερό Καρούζο! Κάπως έτσι ξεφύγαμε για λίγο από το συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα της βραδιάς…
Επιστρέφοντας όμως στον Άκο Δασκαλόπουλο, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είπε πως οι δημιουργοί και κυρίως οι στιχουργοί είναι πολύ αδικημένοι σε σχέση με τους τραγουδιστές, και έδωσε συγχαρητήρια στον Άγγελο Σφακιανάκη για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, που ήταν η πρώτη για τον Άκο Δασκαλόπουλο μετά από 10 χρόνια απουσίας! Κλείνοντας, είπε πως θεωρεί το «Φώναξέ με» ένα από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια και τον Άκο Δασκαλόπουλο έναν από τους κορυφαίους στιχουργούς της Ελλάδας. Μετά, ο Άγγελος Σφακιανάκης ανέφερε πως ο Άκος Δασκαλόπουλος είχε μεγάλη αδυναμία στη Γλώσσα της Σκοπέλου και πως τα έσοδα από εισιτήρια θα διατεθούν για τα “Λουΐζεια” που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Γλώσσας και είναι εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του συνθέτη Μάνου Λοΐζου, ο οποίος περνούσε τα καλοκαίρια του σ’ αυτό το χωριό της Σκοπέλου.
Η βραδιά έκλεισε με γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του Άκου Δασκαλόπουλου, που τα ερμήνευσαν ο Ανδρέας Λάφης, η Νόνα Βουδούρη, η Μαρία Λούκα και ο Παντελής Θεοχαρίδης.
Ακούστηκαν τα τραγούδια:
Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά (Μίκης Θεοδωράκης)
Σ' αγαπώ (Σταύρος Κουγιουμτζής)
Ήσουν ωραία (Σταύρος Κουγιουμτζής)
Μέθυσα και τρέχω (Γιώργος Κοντογιώργος)
Γειτονάκι μου (Λίνος Κόκοτος)
Καινούριο μου φεγγάρι (Μίμης Πλέσσας)
Έκλαψα χθες (Μίμης Πλέσσας)
Ανηφοριές κατηφοριές (Μίμης Πλέσσας)
Θέλω μια αγάπη (Μίνως Μάτσας)
Βρέχει πάλι απόψε (Μίμης Πλέσσας)
Δίχως την καρδούλα σου (Σταύρος Κουγιουμτζής)
Το σακάκι μου κι αν στάζει (Σταύρος Κουγιουμτζής)
Να διώξω τα σύννεφα (Ηλέκτρα Παπακώστα)
Όσα δε βάνει ο λογισμός (Λίνος Κόκοτος)
Τα παλικάρια (Μαρκόπουλος)
Ο σιδεράς (Γιώργος Κοντογιώργος)
Τ' αθάνατο νερό (Μίμης Πλέσσας)
Χάντρα στο κομπολόι σου (Σταύρος Κουγιουμτζής)
Στο αμάν στο γιατί (Μίνως Μάτσας)
Κάποιον άλλον φίλησες (Σταύρος Κουγιουμτζής)
Το πουκάμισο το θαλασσί (Σταύρος Κουγιουμτζής)
Γύφτισα μέρα (Γιώργος Κοντογιώργος)
Στο τελευταίο τραγούδι, μαζί με τον Παντελή Θεοχαρίδη σιγοτραγούδησαν και ο Άγγελος Σφακιανάκης με τον Βασίλη Χατζηιακώβου απ’ τον Ιανό. Ο τελευταίος, κλείνοντας τη βραδιά είπε πως η εκδήλωση αυτή έγινε με πολύ αγάπη, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί, τον κόσμο που παρευρέθηκε, και ιδιαίτερα τον Άγγελο Σφακιανάκη.
Χρησιμοποιήθηκε υλικό από >>> http://www.akosdaskalopoulos.blogspot.com/
Η ιστοσελίδα των φίλων του Άκου Δασκαλόπουλου.Επισκεθείτε την αξίζει πολλά και τιμά ιδιαιτέρως την μνήμη του.Συγχαρητήρια και στον δημιουργό της,που όμως θέλει να κρατά την ανωνυμία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου