30 Ιανουαρίου 2010

Ο Ερμής (;) της Αρχαίας Μεσσήνης κοσμεί το Βρετανικό Μουσείο!

Η εφημερίδα ‘’Αρχαία Μεσσήνη’’ μας πληροφορεί…

Η εφημερίδα αυτή εκδίδεται εδώ
και 13 χρόνια από τον ομώνυμο
και πολύ δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο της Πολιτιστικής πρωτ-εύουσας της Μεσσηνίας, την Αρ-χαία Μεσσήνη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα μέλη και τους συντάκτες,που μοχθούν για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Τους ευχόμαστε από καρδιάς,καλή δύναμη και να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την άξια επαίνων προσπάθεια τους.Πολλά τα ενδιαφέροντα άρθρα της στο φύλλο που λάβαμε και θα επανέλθουμε αναλυτικότερα. Σήμερα θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο πρωτοσέλιδο θέμα της, που αφορά τον Ερμή της Αρχαίας Μεσσήνης,ο οποίος ευρίσκεται και αυτός μαζί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό αρχαιολογικό μουσείο,στο Λονδίνο,<< λάφυρο >> και αυτό του πλιάτσικου παλαιών Άγγλων τυχοδιωκτών.
Για την Ερμή έχει κάνει σχετική μελέτη και έχει δημοσιεύσει σχετικό άρθρο στο περιοδικό << Ο Μέντωρ >> που εκδίδει η Αρχαιολογική Εταιρεία, ο Κος Γιώργος Ευστ. Κουβελάκης π.αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, π. Υπουργός Δικαιοσύνης(1993-95) και μόνιμος γραμματέας της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.Ο Κος Κουβελάκης είναι ένα άξιο τέκνο της Αρχαίας Μεσσήνης- γέννημα και θρέμα της- και ο άνθρωπος που σήκωσε στις πλάτες του την έναρξη και την ενίσχυση του ανασκαφικού έργου. Ευρισκόμενος σχετικά πρόσφατα στο Λονδίνο,ενημέρωσε τον πρόεδρο και στυλοβάτη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαία Μεσσήνη, Κο Δημήτριο Ι. Κουβελάκη, σχετικά με το θέμα αυτό.Η επιστολή αυτή έχει ως εξής:
<< Αγαπητέ Δημήτρη.Σου έχω μιλήσει για τη μελέτη μου πάνω στο κεφάλι αγάλματος που έκλεψαν οι Άγγλοι από το Μαυρομμάτι το 1803.Βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, απ’ όπου ελπίζω να το πάρουμε κάποτε.Οι ίδιοι, Άγγλοι, λένε ότι το γλυπτό αυτό, υψίστης τέχνης , είναι το μοναδικό πρωτότυπο που υπάρχει από την κλασσική ελληνική γλυπτική. Με πολλή αγάπη, Γ. Κουβελάκης >>.

***
Το σχόλιο του Ithomi News
-Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καμπάνια για την επιστροφή των γλυπτών του
Παρθενώνα πρέπει να γενικευθεί για όλες τις αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από την
Ελλάδα ανά τους αιώνες και κοσμούν μουσεία του εξωτερικού,ιδιωτικές επαύλεις ή
ευρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.Για δε την Αρχαία Μεσσήνη που λεηλατήθηκε
στη κυριολεξία περισσότερο από τις στρατιές του Μαιζώνα και που καμία αναφορά
δεν γίνεται επί του ζητήματος αυτού, θα πρέπει να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια από
τους τοπικούς πρωτίστως φορείς, για να ταραχθούν τα << ύδατα >> !!!
Έχουμε μεγάλο χρέος, εμείς οι ντόπιοι, πρώτοι να ξεκινήσουμε τον αγώνα για την
επιστροφή τους,γιατί όπως έχουμε πει:κανένας δεν αγαπάει το τόπο μας τόσο, όσο
εμείς.Το οφείλουμε στους προγόνους μας και το χρωστάμε στα παιδιά μας.
Γιάννης Ερρίκου Λινάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: