Στο ΣτΕ
για τα απορρίμματα
του Δήμου Καλαμάτας
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα να μη δοθεί άδεια εγκατάστασης δεματοποιητή και άλλων συστημάτων επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων, από το Δήμο Καλαμάτας στην περιοχή τους, κατέφυγαν κάτοικοι και επαγγελματίες των δημοτικών διαμερισμάτων Ασπροχώματος και Σπερχογείας. Η αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναμένεται να συζητηθεί στο ανώτατο δικαστήριο μέχρι το τέλος του μηνός και σύμφωνα με νομικούς στο διάστημα αυτό ο Δήμος θα πρέπει να διακόψει τις εργασίες εγκατάστασης του δεματοποιητή και του συστήματος τεμαχισμού, διαχωρισμού και κομποστοποίησης των απορριμμάτων που έχει προτείνει η εταιρεία Σούκου από τη Λάρισα. Κατά της απόφασης του πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκου Αγγελόπουλου, για παραχώρηση στο Δήμο Καλαμάτας δασικής έκτασης κοντά στη χωματερή της Μαραθόλακκας, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το Δεκέμβριο του 2009 και οι κάτοικοι των χωριών του Ταϋγέτου. Η προσφυγή τους θα συζητηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στις 3 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Πρωτοδικείο Καλαμάτας στο Δήμο, για απόθεση απορριμμάτων στη χωματερή της Μαραθόλακκας, η λειτουργία της οποίας έχει κριθεί παράνομη με απόφαση του ιδίου δικαστηρίου.
· Στην Καλαμάτα αναμένεται σήμερα ο γενικός γραμματέας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Προκρίθηκε η λύση «Σούκου» για τα σκουπίδια...
Την προσωρινή λειτουργία της μεθόδου «Σούκου» πειραματικά, για 3 μήνες, όσον αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων για το Δήμο Καλαμάτας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του. Όπως είπε ο δήμαρχος κ. Νίκας, έχει συσταθεί μια επιτροπή αξιολόγησης από την περιφέρεια με μέλη της ειδικούς επιστήμονες, η οποία θα αξιολογήσει την λειτουργία του μηχανήματος, για το οποίο ανέφερε πως υπάρχουν επιστημονικές πιστοποιήσεις ότι δεν μολύνει το περιβάλλον. Πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση, η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία της κυβέρνησης μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μεταξύ των 30 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα της πρόσληψης φυλάκων για τη χωματερή της Μαραθόλακκας και την οριοθέτηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων στους πεζόδρομους των οδών Κροντήρη, Δαγρέ και Ιατροπούλου.
Συνέντευξη του δημάρχου Καλαμάτας στην ΕΡΑ
«Μπορεί να έλθει σε κάποιες μέρες» είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα βρίσκεται στην Καλαμάτα η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων «Σούκου», στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Καλαμάτας και στη δημοσιογράφο Μαρία Τομαρά.
Για την επιλεγείσα λύση, είπε πως το μηχάνημα Σούκου είναι μια ελληνική πατέντα και θα εφαρμοστεί σε πειραματική μορφή στο Δήμο μας, προσωρινά, για 3 μήνες, με δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου. «Το φέρνει η κυβέρνηση στην Καλαμάτα για να έχουμε βραχυπρόθεσμη λύση του προβλήματος. Δεν κάνει ο Δήμος τίποτα μόνος του, αλλά σε συνεργασία με το κράτος και υπό την επίβλεψή του, για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Να δούμε τι θα γίνει με τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού, να δούμε τι θα κάνουμε και με τη Μαραθόλακκα». Συνεχίζοντας αναρωτήθηκε: «είναι δυνατόν να λέμε δε γίνεται δεν έρχεται, να ξεσηκώνουμε τον κόσμο για να μη γίνει τίποτα; Όλα στο παιχνίδι των εκλογών, να δούμε ποιος θα ελέγξει, τι θα ελέγξει;».
Εξηγώντας τη διαδικασία ο κ. Νίκας είπε ότι βάζουμε σκουπίδια στο μηχάνημα και αυτό βγάζει ένα υλικό 5.500 θερμικών μονάδων, που είτε το παίρνει ο εγκαταστάτης του μηχανήματος, επιβαρυνόμενοι τη μεταφορά που ανέρχεται σε 50 € τον τόννο, είτε το πληρώνουμε και το κρατάμε εμείς. Ήδη, όπως είπε ο κ. Νίκας, έχει συσταθεί μια επιτροπή αξιολόγησης από την περιφέρεια με μέλη της ειδικούς επιστήμονες, η οποία θα αξιολογήσει την λειτουργία του μηχανήματος, για το οποίο ανέφερε πως υπάρχουν επιστημονικές πιστοποιήσεις ότι δεν μολύνει το περιβάλλον. Σε ερώτημα για το πού θα τοποθετηθεί στην Καλαμάτα, ο κ. Νίκας είπε στη ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού, στη «Μαραθόλακκα» και στο Βάλτο, όταν εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αναφερόμενος στο μηχάνημα Σούκου είπε ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αποκατάσταση χωματερών και περιοχών όπως η «Μαραθόλακκα» λέγοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από το θάψιμο των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ.
Ακόμα ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά από 30 χρόνια, πλησιάζουμε στο τέλος του προβλήματος των σκουπιδιών , καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να τελειώνουμε μέχρι τις 31.12. 2010 με αυτό.
Για τους Δήμους Άριος, Θουρίας και Αρφαρών είπε ότι τα σκουπίδια τους προσωρινά θα τα επεξεργάζεται ένα μηχάνημα στη Μεγαλόπολη.
Για τις λύσεις που υπάρχουν στο Δήμο Καλαμάτας, όσον αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών, τις προσδιόρισε σε τρεις:
1. «Να ματώνουμε στα δικαστήρια, κάτι που δεν θέλει κανείς, αφού όλοι συμφωνούμε πως οι σκουπιδότοποι δεν αποτελούν λύση».
2. «Η λύση των σκουπιδοεργολάβων, όπως γινόταν το 2003 για μήνες, να δίνουμε 500.000 € το μήνα και αυτοί αντί να τα πηγαίνουν υποτίθεται σε ΧΥΤΑ, να τα διασκορπίζουν».
3. «Να συνεννοηθούμε ως κοινωνία, να δούμε τι μπορεί να μας δώσει το μηχάνημα «Σούκου» και να λύσουμε το πρόβλημά μας, έστω προσωρινά, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο θέμα».
Το θέμα των δεματοποιητών το απέρριψε ως λύση καθώς όπως είπε αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από ένα εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Καταλήγοντας ο κ. Νίκας έκανε έκκληση προς τα ΜΜΕ να μην τρομάζουμε τον κόσμο. «Μας διαβάζουν μας ακούνε, μας παρακολουθούν απ’ όλη την Έλλάδα. Κάναμε έναν αγώνα από τη μια μεριά να προβάλουμε τις ομορφιές της Καλαμάτας και από την άλλη προβλέπουμε τις δικαστικές αποφάσεις και πως γεμίζει η Καλαμάτα σκουπίδια. Πηγαίνετε κάπου αλλού; Αυτό εννοούμε;».
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 105,4Fm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου