24 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΙΤΗΟΜΙ NEWS ΣΤΟ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ...

Ανησυχία "6" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!
«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι μία σημαντική επένδυση στη γνώση και συνδέεται άμεσα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία και η στήριξη της λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων αποτελεί βασική προϋπόθεση εξόδου από την ύφεση». Αυτό αναφέρεται σε ερώτηση 6 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Νάντιας Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Βουδούρη, Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Κορινθίας Αικατερίνης Φαρμάκη και Άγγελου Μανωλάκη και Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου προς την υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «τον τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιδέες και προτάσεις για συγχωνεύσεις και «καταργήσεις» Τμημάτων και Πανεπιστημίων ανά την Επικράτεια με μία ιδιαίτερη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στους νομούς της Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν Τμήματα του Πανεπιστημίου». Στην ίδια ερώτηση σημειώνεται ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι από τα περιφερειακά Πανεπιστήμια που σημείωσαν ιδιαίτερη ανάπτυξη και διαθέτουν ιδρυμένες και θεσμοθετημένες Σχολές, σε πλήρη εξέλιξη γεγονός που του δίνει σήμερα τη δυναμική ώστε να συμμετάσχει με αυξημένες δυνατότητες στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ».
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των νομών της Πελοποννήσου, «όλοι επιθυμούμε την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ αλλά λέμε όχι στην κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου που με αγώνες και προσπάθεια ετών δημιουργήθηκαν και συμβάλλουν στη σταθερότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής». Καταλήγοντας ρωτούν την υπουργό «Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Παράλληλα οι 6 βουλευτές απέστειλαν επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για να συναντηθούν άμεσα και να ενημερωθούν για το θέμα, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία μιας συνάντησης με την αρμόδια Υπουργό.
Η Ολομέλεια της «Νέας Πελοποννήσου» στην Καλαμάτα
Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα συγκληθεί η ολομέλεια των εκλεγμένων συμβούλων της "Νέας Πελοποννήσου" στην Μεσσηνία, όπως ανακοινώθηκε από το συνδυασμό του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στιςις τρεις πρώτες συναντήσεις με τα στελέχη του συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος", σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Αρκαδία που πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, το τριήμερο 19-21 Νοεμβρίου.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ο Πέτρος Τατούλης στις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, που αποτελεί "το συμβόλαιο με τους πολίτες", που ψήφισαν και έβγαλαν πρώτο τον συνδυασμό "Νέα Πελοπόννησος" και επικέντρωσε συγκεκριμένα στους τομείς προτεραιότητας που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την διαχείριση των σκουπιδιών, την ενέργεια και την τουριστική ανάπτυξη.
Ο κ. Τατούλης περιέγραψε ακόμα την οργάνωση του συνδυασμού και το πρόγραμμα επικοινωνίας των συναντήσεων με τους συμβούλους του συνδυασμού, που θα συνεδριάζουν ανά 45 ημέρες, ενώ ανά 4 μήνες θα πραγματοποιείται η ολομέλεια. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αφού ευχαρίστησε τους συμβούλους για τον αγώνα τους ξεκαθάρισε ότι δεν περισσεύει κανείς και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα στελέχη που συμμετείχαν στη στελέχωση των ψηφοδελτίων του συνδυασμού. Στόχος μας σημείωσε ο κ. Τατούλης είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου και να εφαρμοστεί ισονομία και ισοπολιτεία παντού.
Την ερχομένη Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις σε Κορινθία και Λακωνία αντίστοιχα.
Η προσφυγή για το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας συζητήθηκαν χθες οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων Περιφερειακών Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και της Καλαμάτας, της ΑΔΕΔΥ, των συνταξιούχων και άλλων που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το μνημόνιο με το οποίο έγιναν περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις του δημοσίου.
Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 3 μετά το μεσημέρι και διήρκεσε 7 περίπου ώρες, οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου πρότειναν να απορριφθούν οι προσφυγές, καθώς, όπως είπαν, το μνημόνιο επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το Μνημόνιο, ανέφεραν επίσης, πως είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές και ότι δεν έπρεπε να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της Βουλής, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.
Από την πλευρά τους οι προσφεύγοντες υπεραμύνθηκαν της αντισυνταγματικότητας του μνημονίου και υποστήριξαν ότι έπρεπε να ψηφιστεί με την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών καθώς αποτελεί επικύρωση διεθνούς συμβάσεως. Ακόμη, ανέφεραν ότι το μνημόνιο προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου καθώς περικόπτει τις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ μειώνει και τις συντάξεις.
Οι δικηγόροι του δημοσίου ανέφεραν ότι το Μνημόνιο δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη, ενώ υποστήριξαν ότι ο σχετικός νόμος δεν έπρεπε να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, καθώς δεν κυρώθηκε με τον εν λόγω νόμο καμία διεθνής σύμβαση. Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες σε διεθνή όργανα, ενώ χαρακτήρισαν τα μέτρα αναγκαία και πρόσφορα λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της χώρας.Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Πρόσκληση για κλείσιμο των διοδίων
Διόδια, Νεστάνης...
Σε συμβολική κατάληψη και απελευθέρωση των διοδίων της Νεστάνης, την Κυριακή στις 04:00 μετά το μεσημέρι καλούν τους φορείς το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης και ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”, Θανάσης Πετράκος.
Ειδικότερα, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας καταγγέλλει την μεγάλη αύξηση της τιμής των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας αναφέροντας ότι «στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ακρίβεια και την υπερφορολόγηση ακόμα και των ειδών πρώτης ανάγκης, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων αποτελούν "χαράτσι" δίχως προηγούμενο». Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, καλεί τους εργαζόμενους, και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, «να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά ενάντια στην επιβολή διοδίων, υπερασπίζοντας τους δρόμους ως ελεύθερο, κοινωνικό αγαθό, ενάντια στις "αποικιακού τύπου συμβάσεις" που το Ελληνικό Δημόσιο υπογράφει με ιδιωτικές εταιρείες, αρνούμενοι να πληρώσουν», συμμετέχοντας στη συμβολική κατάληψη με το άνοιγμα των διοδίων Νεστάνης, την Κυριακή στις 4 το απόγευμα.
Για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση καλεί «όλους τους φορείς που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στα διόδια και την ιδιωτικοποίηση των δρόμων στη δεύτερη συμβολική απελευθέρωση των διοδίων» και ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”, ο οποίος «καταγγέλλει την τεράστια αύξηση της τιμής των διοδίων».
Να σημειωθεί, ότι μετά τις πρόσφατες αυξήσεις και τη λειτουργία του Σταθμού διοδίων στην Ασέα, από την Καλαμάτα μέχρι την Αθήνα για τη διέλευση από τα διόδια, θα καταβάλλεται για τα Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα 9,20 €, ενώ αν χρησιμοποιηθεί η «Αττική Οδός» 12 €. Τα αντίστοιχα ποσά για την μοτοσικλέτα είναι 7,70 €, για τα φορτηγά 26,20 € και για τα μεγάλα φορτηγά 43,90 €.
«Παρατηρητήριο Τοπικών Προϊόντων»
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο πλαίσιο της «Συμμαχίας για την ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Αγοράς» και της διαρκούς προσπάθειας, για πληρέστερη πληροφόρηση και ενημέρωση, τόσο του επιχειρηματικού κόσμου και των φορέων του Ν. Μεσσηνίας, όσο και των κατοίκων του, εγκαινίασε την διεξαγωγή έρευνας που αφορά στην παρουσία των τοπικών προϊόντων στα μεγάλα super market της περιοχής.
Η Έρευνα «Παρατηρητήριο Τοπικών Προϊόντων» του Νομού Μεσσηνίας θα διεξάγεται κάθε 15 ημέρες στο σύνολο των αλυσίδων super market με σκοπό την λεπτομερή καταγραφή και αποτύπωση της διάθεσης των τοπικών μας προϊόντων.
Στην πρώτη έρευνα που διενήργησε, διαπιστώθηκε ότι μόνο 28 τοπικά προϊόντα βρίσκονται τοποθετημένα στα ράφια των μεγάλων super markets. Το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά και θεωρούμε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν σχετικά και να απαιτήσουν την διάθεσή των τοπικών μας προϊόντων στο σύνολο τους, μέσω των μεγάλων super market. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας».
NOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ...
Άρχισε η λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων
Άρχισε η λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος, «για την σημαντική και ενεργή συμμετοχή του στην μεγάλη κοινή προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης των υπηρεσιών του». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «στόχοι δεκαετίας μέσα από συντονισμό και κοινή προσπάθεια φαίνονται να κατακτώνται και καθημερινά να κερδίζονται μάχες σε προβλήματα που χρόνια τώρα ταλαιπωρούσαν τους πολίτες της Μεσσηνίας. Η άμεση λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, η πλήρης ανάπτυξη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η προμήθεια νέου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου τους επόμενους μήνες, οι νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η ίδρυση του Κέντρου Υγείας Αίπειας και των Περιφερειακών Ιατρείων Βλαχόπουλου, Άρι, Μεθώνης και Πεταλιδίου, σηματοδοτούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας στηρίζει το ΕΣΥ και στοχεύει στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».
Αεροπορική σύνδεση Τίρανα-Καλαμάτα!
Αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας - Τιράνων ξεκινά από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι τις 25 Μαρτίου 2011, με 2 δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Οι πτήσεις, που θα διαρκούν 40 λεπτά, θα γίνονται με αεροσκάφος ATR 72-500, 68 θέσεων. Η άφιξη του αεροπλάνου στην Καλαμάτα θα γίνεται στις 12 το μεσημέρι και θα αναχωρεί στις 12.40. Την ενεργοποίηση της γραμμής ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρεία BelleAir.
Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης!
Εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης θα γίνουν την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10:00 το πρωί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος κατά την οποία θα προστή ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών των οργανώσεων και το κοινό θα μεταβούν στην πλατεία 23ης Μαρτίου όπου θα γίνει ομιλία από εκπρόσωπο των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων και καταθέσεις στεφάνων στο εκεί μνημείο των Ηρώων. Μετά την κατάθεση στεφάνων θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουστεί ο Εθνικός Ύμνος.
Ανακύκλωση ηλεκτρονικών συστημάτων...
Όλα τα πεπαλαιωμένα και μη λειτουργικά ηλεκτρονικά συστήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα σταλούν για ανακύκλωση, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Φώτη Χατζημιχάλη, αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή του ηλεκτρονικού υλικού.Οι 118 ηλεκτρονικές συσκευές που δίνονται για ανακύκλωση σήμερα στην εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε», όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο έχουν περιέλθει σε αχρηστία λόγω βλάβης που έχουν υποστεί και δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν.
Η διαδικασία καταγραφής, αξιοποίησης και ανακύκλωσης του ηλεκτρονικού υλικού της Περιφέρειας θα συνεχιστεί και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που στεγάζονται σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Ο υφιστάμενος εξοπλισμός που προσφέρεται για χρήση θα αξιοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια, ενώ τα άχρηστα ηλεκτρονικά συστήματα θα σταλούν για ανακύκλωση.
Μέχρι και αύριο η τίμια κάρα του Αγίου Ραφαήλ στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου!
Η τίμια κάρα του Αγίου Ραφαήλ που βρίσκεται από την Παρασκευή για προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, θα αναχωρήσει σήμερα. Ειδικότερα, σήμερα τις 07:00 το πρωί θα τελεστεί ο όρθρος και θεία λειτουργία και η τίμια κάρα θα αναχωρήσει συνοδεία του μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου.
Ο Θάνος Μικρούτσικος την Κυριακή στην Καλαμάτα...
Ο Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει την Κυριακή στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και φιλόσοφου Γιάννη Χρήστου. Μαζί του θα είναι η Νέλλη Σεμιτέκολο στο πιάνο και η μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου. Το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων με τίτλο "Κυριακή και μουσικοί". Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Στο ίδιο πλαίσιο, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου θα γίνει ένα αφιέρωμα στην πορεία του Καλαματιανού βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά. Στο αφιέρωμα θα τραγουδήσει ο ίδιος και η επίσης Καλαματιανή σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ενώ στο πιάνο θα είναι ο Δημήτρης Γιάκας.
Στη συνέχεια, στις 12 Δεκεμβρίου στις 07:00 το απόγευμα. είναι προγραμματισμένο ένα ρεσιτάλ πιάνου της Μαρίας Ευστρατιάδη, σε έργα Γιόχανς Μπραμς.
Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας στην Αλεξάνδρεια!
Η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας θα βρεθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, προσκεκλημένη του μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την επέτειο των γενεθλίων του. Εκεί θα συναντηθούν με την Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων Αλεξανδρείας.
«Αγαπώ τη δυσλεξία σου»
Το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Αγαπώ τη δυσλεξία σου» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 07:00 το απόγευμα στο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην Καλαμάτα. Στην παρουσίαση θα παραβρεθεί ο συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η φιλόλογος Χριστίνα Στριμπάκου.
«Μαρτυρίες μιας διαδρομής»
Ο «Πολιτιστικός Αντίλογος διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «μαρτυρίες μιας διαδρομής» της Έλλης Παππά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής,. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Νίκος Μπελογιάννης, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης και ο επιμελητής εκδόσεων και ερευνητής Γιώργος Ζεβελάκης.
Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής Σ. Τζαμουράνη...
Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Σωτήρη Τζαμουράνη με υδατογραφίες και λάδια με θέμα τη Μεσσηνία και τη Μάνη φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 2 Δεκεμβρίου.
Στα ίχνη του Οδηγισμού...
Οι ομάδες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Καλαμάτας διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο στις 06:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο της Παραλίας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος μικροί και μεγάλοι, που θα βρεθούν το Σάββατο στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας.
Ο καιρός
Νεφώσεις και βροχές προβλέπουν οι μετεωρολόγοι σήμερα για την περιοχή μας. ΟΙ άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί από 2 έως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς κελσίου.
ΕΡΑ Καλαμάτας 105,4Fm

Δεν υπάρχουν σχόλια: