14 Δεκεμβρίου 2010

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το αναπτυξιακό νόμο

Τις θέσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για το νέο αναπτυξιακό νόμο διατυπώνει ο Πρόεδρος του Γιώργος Καραμπάτος με επιστολή του προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην επιστολή σημειώνεται ότι «η πρόβλεψη ίδιας μεταχείρισης (κινήτρων και περιοχών, βαθμολογίας, κ.λπ.) για τις επενδύσεις όλων των τομέων αποτελεί κατά την άποψή μας σημαντική αδυναμία του Νομοσχεδίου.
Οι τομείς της οικονομίας μας βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και έχουν διαφορετικές ανάγκες, που θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν και από τον αναπτυξιακό νόμο. Η σχετική ομοιομορφία δεν βοηθά στην εξειδίκευση των κινήτρων και της εφαρμογής τους ανά Τομέα. Το ζητούμενο, λοιπόν, θα ήταν η μεγαλύτερη εξειδίκευση των προβλέψεων του νόμου ανά τομέα και όχι η άμβλυνση της εξειδίκευσης αυτής, στο βαθμό, που υφίστατο μέχρι πρότινος.
Ο κ. Καραμπάτος εκφράζει την άποψη ότι «ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει μεταξύ άλλων να προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ παραγωγικών τομέων και κλάδων, ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη εξάρτηση των τοπικών οικονομιών από ένα τομέα (μονοκαλλιέργεια) ή ακόμη και κλάδο, που τόσα προβλήματα μας έφερε στο παρελθόν αλλά και σήμερα επιφυλάσσει σε περιοχές της Χώρας μας» και προσθέτει: «Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει την ύπαρξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, για τους προωθούμενους στην κάθε περιοχή τομείς. Κατά συνέπεια, είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητο, με ευθύνη της Περιφέρειας να εκπονούνται σε ετήσια βάση μελέτες βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των ανεπτυγμένων κλάδων των διαφόρων περιοχών (π.χ. για τη Μεσσηνία τέτοιοι κλάδοι θα ήσαν τα ελαιοτριβεία και τα τουριστικά καταλύματα σε ορισμένες περιοχές της) και σύμφωνα με τις μελέτες αυτές να εφαρμόζονται οι διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου». Καταλήγοντας ο κ. Καραμπάτος επισημαίνει ότι «με τον τρόπο αυτό, οι ενισχυόμενες επενδύσεις και οι μορφές ενίσχυσής τους θα εντάσσονται στο συνολικό αναπτυξιακό πλαίσιο της κάθε συγκεκριμένης περιοχής και θα προσαρμόζονται προς τις πραγματικές ανάγκες της».
Γιώργος Ξιάρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: