24 Δεκεμβρίου 2010

Τουριστική αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας για την ανάπτυξη της υπαίθρου

ΓΡΑΦΕΙ Η:ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Ε.Τ.Π. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια , είναι εφικτή , με τη χρησιμοποίηση δύο μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας και ιδιαίτερα η ελληνική περιφέρεια: του τουρισμού και της γεωργίας . Μέσα από τον τουρισμό μπορούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες και μέσα από τη γεωργία –και την κτηνοτροφία ,να δώσουμε διεξόδους στην υποαπασχόληση και την ανεργία, αλλά και να παράξουμε ποιοτικα αγροτικά προϊόντα , που μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν. Κυρίως λόγω της απουσίας κεντρικού σχεδιασμού, έχει παρουσιασθεί το φαινόμενο, πολλές περιοχές της Χώρας μας να χαρακτηρίζονται από τη διπολική παρουσία, δηλ. αλλού να υπάρχουν υπερφορτωμένοι παραθαλάσσιοι οικισμοί και ζώνες ευνοϊκές για τουρισμό και αλλού άδειοι οικισμοί αλλά και εγκαταλελειμμένα γεωργικά, αγροτοδασικά και δασικά τοπία, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και παρατημένα μνημεία που υποφέρουν και καταρρέουν λόγω της ανθρώπινης απουσίας. Αυτή η συνθήκη της ανισοκατανομής ανθρώπων και αλληλοδραστικότητας με το περιβάλλον, που εδράζεται στην ουσία στην ανισοκατανομή τουρισμού και παραθερισμού, βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος της αντι-αειφορικής πορείας πολλών περιοχών της Χώρας μας.Η σοβαρή επιβάρυνση πεδινών παραλιακών περιοχών με εξωγενή περιοδικά πληθυσμιακά ρεύματα τουριστών ,αλλά και εργαζομένων στον τουρισμό καθώς και με ενδογενή, που έλκονται από αγροτικές περιοχές προς τις υπερανεπτυγμένες , έχει ως αποτέλεσμα... Συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: